30.12.09

Ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα

Έμεινα στην Αγγλία για 13 χρόνια. Πλήρωνα δημοτικά τέλη και αυτά μου έδιναν το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές. Και το εξασκούσα.

Όταν σκέφτηκα ότι θέλω να μείνω μόνιμα στην Αγγλία, η διαδικασία της ιθαγένειας ήταν σχετικά απλή (αν εξαιρέσει κανείς ότι έπρεπε να δηλώσω πίστη στην Ελισάβετ).

Και όσο αυτά συνέβαιναν στο κεντρικό Λονδίνο, στα περίχωρα οι έγχρωμοι δεχόντουσαν επιθέσεις από ομάδες που έψαχναν να βρουν εχθρούς (ΒΝΡ – British Nationalist Party) ενώ σε κάποιες επαρχίες σημειώνονταν επιθέσεις σε αλλοδαπούς φοιτητές (σαν κι εμένα) με την δικαιολογία ότι «έπαιρναν τις θέσεις των ντόπιων».

Το νομοσχέδιο δεν μπορούμε να το κρίνουμε σαν να ζούμε με κλειστά σύνορα, απομονωμένοι. Αν θέλουμε να ψάξουμε για εχθρούς να ξεκινήσουμε με τον καθρέφτη μας. Στους ανθρώπους που ζουν μαζί μας στο συγκεκριμένο τόπο, μόνο συμμάχους μπορούμε να βρούμε. Και κάτι τελευταίο: η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η αμορφωσιά μισαλλοδοξία.
Ψηφίστε το νομοσχέδιο για να διορθωθεί νομοθετικά αυτή η αρρυθμία, αλλά προχωρήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε με την μεταρρύθμιση της παιδείας και την αναδιανομή.

http://www.opengov.gr/ypes/?

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οχι γιατι σε λίγα χρονια θα εχουμε υπουργο αλβανο

constantinos alexacos είπε...

Προς το παρόν το πρόβλημα μας είναι οι κακοί υπουργοί, όχι η καταγωγή τους

athinovio είπε...

Αυτό με τον αλβανό πρωθυπουργό, είναι θέμα που απασχολοεί μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Στις ΗΠΑ ο δικός μας Δουκάκης, είχε θέσει υποψηφιότητα και μάλιστα είχε και υποστήριξη και δημοτικότητα. Για να μην αναφέρω και τον τωρινό πλανητάρχη...Πως μας φαίνεται αυτό?

Εκτός όμως από τα δικαιώματα που κερδίζουν οι μετανάστες (τα οποία εμείς αποφασίζουμε αν θα τους τα δώσουμε), επωμίζονται και ευθύνες, όπως η υπακοή στυς ελληνικούς νόμους και η συμμόρφωση με τα ελληνικά ήθη, η υπαγωγή τους στην ελληνική νομοθεσία και δικαιοδοσία, για να μην αναφέρω το προφανές της οικονομικής εισφοράς μέσω φορολογίας, που ίσως γίνει λόγος να πάψει η κρυφή, παράνομη εργασία τους να αποτελεί απειλή και αθεμιτο ανταγωνισμό για τον έλληνα εργαζόμενο ή επιχειρηματία.

Η δική μου γνώμη είναι ότι οι μετανάστες είναι εδώ ούτως η άλλως, δεν πρόκειτα ούτε να φύγουν ούτε να πάψουν να έρχονται (αφού τα δια θαλάσσης σύνορα είναι αδύνατον να φυλαχθούν αποτελεσματικά) άρα καλύτερα με το δέλεαρ της υπηκοότητας να κατγραφούν, να ελέγχεται η δράση και η επιχειρηματικότητά τους και φυσικά να αφομοιωθούν στην εγχώριαπαραγωγικότητα αντί να κλέβουν για να ζήσουν.

Την καλημέρα μου και καλή χρονιά σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά μου σπουδάζουν στο εξωτερικό και δε θάθελα να έχουν την αντιμετώπιση που έχουν οι μετανάστες στην Ελλάδα από μεγάλη μερίδα Ελληναράδων μικρόψυχων και κλειστοφοβικών και "καλών Χριστιανών Βεβαίως βεβαίως" οι οποίοι παραδόξως ξεχνούν τη ρήση του Χριστού " ό συ μισείς εταίρω μη ποιήσης"

MiHat είπε...

Συμφωνώ πως πρέπει η αφετηρία μας για να κρίνουμε το νομοσχέδιο πρέπει να είναι ο κόσμος ως έχει και όχι ένας κόσμος του ψυγείου ηλικίας αρκετών δεκαετιών. Ολοι είναι πολιτικά όντα - και εφόσον η κοινωνία στην οποία ζουν επηρεάζει την ζωή τους (και το ανάποδο) έχουν δικαίωμα στο να συναποφασίζουν με ίσους όρους. Είναι βασικές δημοκρατικές αρχές διατυπωμένες από αυτούς που ευαγγελίζονται όλοι εκείνοι που ψάχνουν εχθρούς...

Translate