31.10.13

Πουλήστε τα ακίνητα να έρθει η ανάπτυξη

Στη συζήτηση για το νέο φόρο στα ακίνητα «τερμάτισε» το ανερμάτιστο. Άνοιξαν τα καπάκια και ξεπήδησαν Ταλιμπάν κάθε λογής: 

«Δεν γίνεται να μην δουλεύουν τα λεφτά σου/ κάτω οι κληρονόμοι/ οι εισοδηματίες φταίνε για την κρίση/ δεν θα κλάψουμε για το Ψυχικό/ Έχεις σπίτι; Είσαι τεμπέλης/ Έχεις σπίτι στο χωριό; Είσαι και τεμπέλης και Ωνάσης/ καλύτερα φόρο στο ακίνητο, παρά στο εισόδημα και την κατανάλωση/ το ακίνητο είναι αδρανές κεφάλαιο/ βάλε το ακίνητο να δουλέψει, ή πούλα το/ ...»

Όλα αυτά εν μέσω success story για πρωτογενές πλεόνασμα! Από πού πρωτογενές πλεόνασμα; Από τους φόρους που ξέσκισαν την πραγματική οικονομία, και τη μείωση μισθών και συντάξεων. Και τώρα που τελείωσε το χρήμα εκεί εφόρμησαν στα ακίνητα, γιατί φταίει όποιος έχει σπίτι/ οικόπεδο/ κτήμα/ αποθήκη/ βιοτεχνία στον «ευλογημένο τόπο». 

Υπάρχουν δύο τρόποι να βγούμε από την κρίση: ή να μεγαλώσουμε το ΑΕΠ της χώρας, αφού απελευθερώσουμε την εσωτερική αγορά από όσα την κρατούν όμηρο του κάθε πολιτευτή και των ημετέρων του, ή να βρέξει ο ουρανός λεφτά. Προϋπόθεση: να μαζευτούν οι δαπάνες του κράτους, και δεν εννοώ μόνο τις μισθολογικές – εκεί έχει γίνει ότι μπορούσε να γίνει από το 2010, επί Παπακωνσταντίνου.

Ή σχεδόν έγινε, μιας και ακόμα δεν έχω ακούσει ούτε μία περίπτωση αιρετού ή διοικητή να πηγαίνει κατηγορούμενος ή να καθαιρείται για πλασματικές υπερωρίες και υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του φορέα που διοικεί. Το δημόσιο, και κυρίως «το κράτος των Αθηνών» συνεχίζει να αφήνει στο απυρόβλητο όσους επιλέγουν να μη συμμορφωθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, ενώ οι αξιολογήσεις αναγκών των υπουργείων και των δομών που υπάγονται σε αυτά παραμένουν στα αζήτητα. 

Αλήθεια, τί απέγινε με τους υπαλλήλους της Βουλής; Την έφερε ποτέ την τροπολογία ο κ. Στουρνάρας; Αυτή που αποσύρθηκε με «εντολή Σαμαρά» λέω, στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Οι κόρες του αντιμνημονιακού Βύρωνος Πολύδωρα καλά; Πάντα καλά... Τα νοίκια στο δημόσιο μειώθηκαν; Μετακόμισε κανείς σε άδειο κρατικό κτήριο για να σταματήσει να πληρώνει τα εξωφρενικά μισθώματα στους ημέτερους των πολιτευτών;  

Σωστό το «βάλε το ακίνητο σου να δουλέψει, ή πούλα το», αγαπημένε Άδωνι (με γιώτα), αλλά όταν το λες εσωτερικά: προς το κράτος. Όχι όταν επιχειρείς να το επιβάλλεις σαν άμυαλος ακροδεξιός στους πολίτες της χώρας. Αυτό το δικαίωμα δεν σου το έδωσε κανείς – η περιουσία προστατεύεται στο δυτικό κόσμο. Όπως δεν σου έδωσε κανένα σύνταγμα αυτής της χώρας το δικαίωμα να εκτελείς με δημόσιο διασυρμό τους οροθετικούς συμπολίτες μας. Ψιλά γράμματα... Είναι να μην βάλεις αυταρχικό (δεξιό ή αριστερό) να σε «σώσει» - γιατί την πάτησες.


Εφόρμησε η συγκυβέρνηση στην ακίνητη περιουσία, για να καλύψει τις δαπάνες που δεν περιόρισε. Αυτό έγινε. Όσο για την επιχειρηματολογία των Ταλιμπάν που ξεπήδησαν αυτή τη φορά να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Από πότε ένα (μη-Σοβιετικό) κράτος δικαιούται να εξαναγκάσει τους πολίτες που το συγκροτούν σε συγκεκριμένες οικονομικές αποφάσεις. Πότε έγινε το κίνητρο, «εντολή»;

Μην κλάψει κανείς για το Ψυχικό, αλλά όταν αυτό ισοπεδωθεί ως αξία, πού θα πάνε οι αξίες στην Κυψέλη;

Το «αδρανές» ακίνητο είναι συνήθως κρατικό. Τα υπόλοιπα είναι ακίνητα σε υποβαθμισμένες περιοχές, ή ακίνητα σε χέρια νεόπτωχων – αυτών που δεν έχουν χρήματα για να τα συντηρήσουν/βελτιώσουν. 

Και μία σημείωση: όταν οι τράπεζες λειτουργούσαν χωρίς έλεγχο, με τη σύμπραξη ή προτροπή της εκάστοτε κυβέρνησης (εκεί ήσασταν όταν άνοιξαν οι στρόφιγγες κ. Στουρνάρα), και μοιράζει στεγαστικά «για να κινηθεί η αγορά» και ισοδυναμεί η δόση με το ενοίκιο, ενώ παράλληλα φορολογείς το νοίκι με 40%, επίσης δημιουργείς «αδρανή» ακίνητα· μη εκμεταλλεύσιμα, αφού στρεβλώνεις την αγορά. Για να μην πούμε για τους όρους δανεισμού των δημοσίων υπαλλήλων – ξέρω, κι αυτά μόνα τους έγιναν, και μόνα τους διατηρούνται.

Τέλος, για να τελειώνουμε, αν κάποιος ρευστοποιήσει την περιουσία του στην Ελλάδα και αγοράσει ακίνητο στο εξωτερικό, θα είναι «προδότης»; Θα μπει σε «λίστα»; Θα τον γράψει το Πρώτο Θέμα; Για πείτε... 

Έτσι θα φέρετε την ανάπτυξη; Έτσι θα βγείτε στις αγορές το 2014; Θα πρέπει να αστειεύεστε. Κάποιος να μου πει ποιος είναι ο «νεοκομμουνιστής» σε αυτή την πραγματικότητα, γιατί πραγματικά τα έχω χαμένα.

______

ΥΓ: για αυτή τη "διαβούλευση", με τα κλειστά σχόλια, θα ζητήσει κανείς μία συγνώμη;

2 σχόλια:

GL είπε...

Έχω παίξει και εγώ monopoly, πολύ! Αν θυμάσαι, ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να αγοράζεις τα οικόπεδα, να χτίσεις σπίτια και ξενοδοχεία πριν από τους άλλους ώστε να έχεις έσοδα και τελικά να επικρατήσεις. Όμως η κάρτα που φοβάσαι πιο πολύ να μην σου έρθει είναι ο φόρος ακινήτων. Γιατί τότε ...
Κάπως έτσι είναι.
Ναι, δεν είναι πολύ κομψό να σε αναγκάζουν να ρευστοποιήσεις περιουσιακά στοιχεία, αλλά αυτό είναι μέρος του συνολικού πακέτου που ονομάζεται διαχείριση περιουσίας.
Και ναι, ανάπτυξη δεν γίνεται να έχεις όταν αποσύρεις κεφάλαια από την οικονομία.
Και ναι, οι τράπεζες αλλόγιστα χορήγησαν δάνεια για ακίνητα σε τιμές Νέας Υόρκης και Λονδίνου, με εισοδήματα Ελλάδας, σε μια χώρα που παράγει ελλείμματα και καταναλώνει εισαγόμενα.
Έχεις πολύ δίκιο να είσαι οργισμένος. Και εγώ είμαι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν πουλήσουμε σε τρίτους/ξένους, δεν θα ισορροπήσει το ισοζύγιο πληρωμών. Γιατί δεν έχουμε παραγωγή να εξάγουμε ώστε να ξαναχτίσουμε το κεφάλαιο που χάθηκε από την χρεοκοπία του δημοσίου και την ύφεση. Γιατί δεν θά´βρουμε νέα δανεικά, όχι για κάποιο χρόνο ακόμα. Γιατί στις ελεύθερες αγορές υπάρχει και η ζημιά. Take the loss and move on.
Με εκτίμηση,
ΓΛ

constantinos alexacos είπε...

Η μακρο-αλήθεια είναι άλλη Γιώργο. Δεν είναι μείγμα πολιτικής, δεν έπεσε ο φόρος εισοδήματος ή κατανάλωσης κι ανέβηκε στα ακίνητα. Είναι ότι ανέβηκαν σε εξωφρενικά επίπεδα πλέον όλοι οι φόροι, με τον συγκεκριμένο να δημιουργεί μακροχρόνια στρέβλωση σε καίριο τομέα.
Και όλα αυτα για να μην περιοριστεί η σπατάλη που στηρίζει το πολιτικό σύστημα μέσω χαριστικών διατάξεων, συμβάσεων, μισθώσεων ακινήτων κλπ προς τους ημετέρους του. Με αυτό είμαι οργισμένος.
Στην τελική, το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κτηριακό συγκρότημα είναι το κρατικό - 300δις έλεγε το 2010 ο κ. Στουρνάρας από το ΙΟΒΕ. Ιδού η Ρόδος λοιπόν!
Δες κι εδώ:
http://alexacos.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

Translate