28.1.09

Ελαιώνας: ανάπτυξη ή εφιάλτης;



Εντοπίζω κάποια βασικά προβλήματα 

1. Ο χώρος αυτός, παρά το δημόσιο χαρακτήρα του, θα είναι ιδιωτικός. Θα φυλάσσεται από σεκιουριτάδες (πιθανότατα οπλισμένους εάν ψηφιστούν τα αναλογα...) κλπ. 
Τα θέματα του Δημόσιου χώρου έχουν αντιμετωπιστεί στη Δυτική αρχιτεκτονική από το 1960! 

2. Τα παραδείγματα τύπου Mall (παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή σύμφωνα με το ΣτΕ), όπου οι μελέτες δεν τηρούνται, οι δεσμεύσεις παραμένουν στα ΘΑ και ο πολίτης είναι πάντα από την λάθος πλευρά της παλάντζας είναι και πολλά και νωπά (Αττικό Μετρό/Φιξ, πεζοδρόμια/πλατείες/καφέ, κάγκελα στα πεζοδρόμια τα οποία δεν μελετήθηκαν και εν τελει σκοτώνουν αντί να προφυλάσσουν κλπ). 

3. Το κυκλοφοριακό είναι μέρος του 2 και δεν χρειάζεται εξηγήσεις. 

Εν τέλει λοιπόν οι κκ που ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωση του γηπέδου θα πρέπει να αρχίσουν να απαντούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για τα ανταποδοτικά οφέλη του ΠΟΛΙΤΗ, κι ας αφήσουν τις γενικότητες για τον Ελαιώνα, λες και είναι ένα χωράφι στη Σελήνη. 
Υπάχουν και οι Πολίτες και κάποιος (ειδικά αν είναι εκλεγμένος από αυτούς) θα πρέπει να αρχίσει να τους μετράει...

Σχόλιο μου στο http://www.tvxs.gr/v4064 με θέμα
Εξαιρέστε μας από το ένα εκατομμύριο κ. Δήμαρχε!

Σημειώση:

 Ως δημόσιο χώρο εννοώ τον υπαίθριο ή προστατευμένο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες άνευ χρηματικού αντιτίμου. Δεν είναι δημόσιος χώρος οι καφετέριες που έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια. Είναι δημόσιος χώρος το προαύλιο του Αγ. Διονύση με τα παγκάκια. 
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ακόμα και στην Αμερική όπου iδιωτικά κτίρια παραχωρούν μέρος της γης, όχι την ιδιοκτησία, για δημόσια χρήση. Αυτό μπορεί να είναι χώρος με καθίσματα, περάσματα (στοές - οχι απαραίτητα με καταστήματα) κλπ
Φυσικά εδώ καινοτομούμε πράττοντας το ακριβώς αντίθετο (βλ. τις επεκτάσεις της Αμερικάνικης Πρεσβείας και της Οπερας του Μεγάρου Αθηνών).
Τώρα προγραμματίζεται από το Δήμο Αθηναίων και η περίφραξη πάρκων, η ιδιωτικοποίηση πλατειών (χώροι σταθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια κλπ).
Από τον άκρατο αριστερισμό του ΥΠΠΟ που δυσκολεύει μια στις δύο περιπτώσεις εκμετάλευσης ιδιωτικής γης από ιδιώτη που έχει την ατυχία να χρίζει της εγκρισης του, στον άκρατο φιλελευθερισμό όπου όλα έχουν πωλητήριο.
Αντε παιδιά και την Ακρόπολη!
(Δεν θα επεκταθώ στην ομηρία των αρχαιολογικών χώρων από τους τεμπεληδες του ΥΠΠΟ/αρχαιολογίας) όπου για να επισκευπτείς κάποιο χώρο θέλει χρησμό του Κάλχα και Μπάρμπα στη Κορώνη για να τον βρεις ανοιχτό!)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελαιωνας;
Ποιος ελαιωνας;
Εγω μονο στεγες απο εργοστασια βλεπω, Καλκουτα, Μογκαντισου, διαλεχτε!

Και το ρυθμιστικο, που δεν προκειται να εφαρμοστει, εαν προηγουμενως δεν χτιστει το γηπεδο, ειναι σε κωμα.
Μετα θα το θυμηθουν, για να διωξουν τους παλιους να μπουν οι καινουργιοι...
Η ιστορια της Ελλαδας.
Σιγα μην αλλαξει τιποτα.

Translate