27.9.09

Ανεπαρκής ...τεκμηρίωση

Ελλείψει ειδήσεων, σε ένα κράτος παγωμένο από τις εκλογές, μου πρόσφερε θέμα μία χθεσινή συζήτηση στο FB, με αφορμή το άρθρο του κ.Τσούκα με τίτλο "Ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός φεύγει, ένας ανεπαρκής έρχεται...".

Το αποτυχημένος δεν θέλει δα τεκμηρίωση - τα λένε και οι δικοί του.

Το ανεπαρκής; Τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο; Υποθέτω πως ναι, αν κάποιος έχει στοιχεία της πρότερης "ανεπάρκειας". Ο κ.Τσούκας βέβαια προτίμησε την απλή αξιολογική κρίση, αντί της τεκμηρίωσης. Και δεν είναι ο πρώτος, ούτε θα είναι ο τελευταίος.
Το εντυπωσιακό είναι η κοινή "αντιπολίτευση" σε ένα ΓΑΠ που δεν είναι (ακόμα) πρωθυπουργός, αλλά πρόεδρος του μόνου κόμματος που κατέβηκε σε αυτές τις εκλογές με πρόγραμμα. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι ισχύει επικαιροποιημένο αυτό του 2007 (;), ενώ η Νέα Δημοκρατία αρκείται στην απλοϊκή δήλωση "θα σας ταράξουμε στους φόρους, ενώ κατά τα άλλα θα συνεχίσουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας."

Ουδείς ασχολήθηκε να ρωτήσει τον κ.Καραμανλή "που θα βρείτε τα λεφτά" σε μία παγωμένη οικονομία.
Εκτός αν εννοούνται νέες έκτακτες εισφορές και άλλα αντισυνταγματικά σωσίβια/τσιρότα που μόνο λύσεις δεν αποτελούν (Αλμούνια σπήκιν). Για την φοροδιαφυγή; Συγνώμη για το πασοκικό, αλλά πολύ θα ήθελα να βρεθεί κάποιος να τους πει το περίφημο ¨δεν δικαιούσθε να ομιλείτε". Διέλυσαν το ΣΔΟΕ πριν από 5 χρόνια, και σήμερα δικαιολογούνται με τις "δυσκολίες της μηχανογράφησης"! Ε ας μην το καταργούσαν αν δεν είχαν ανάδοχο μηχανισμό, ή ας το επαναφέρουν. Αδράνεια, ενώ συγχρόνως εξαγγέλλουν διαρκώς φορολογικά τεκμήρια που δεν εφαρμόζουν, αλλά τα αφήνουν σε εκκρεμότητα, σαν γκιλοτίνα πάνω από μια κατατρομαγμένη πλέον αγορά.

Σε ότι αφορά τον κ.Παπανδρέου, όλοι ρωτούν "το σπασικλάκι" των φετινών εκλογών, που έχει έρθει διαβασμένος με πρόγραμμα και σχέδιο στο τραπέζι. Μπορείς να διαφωνήσεις, μπορείς να συμφωνήσεις, αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ, αντίθετα με τον πρωθυπουργό που κρύβεται πίσω από τα προεκλογικά, συντηρητικά όσο και εθνικιστικά μισόλογα του.

Υπάρχει φαιοκόκκινο μέτωπο εναντίον του Παπανδρέου; Έτσι φαίνεται. Και να μην υπήρχε θα έπρεπε να δημιουργηθεί μετά από τέτοιες δηλώσεις:

"Ο σημερινός πολιτικός πρέπει να δει τη ζωή μέσα από τα μάτια του ανθρώπου. Η σύγχρονη Ευρώπη έχει πια αποφασίσει ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι πάνω απ’ όλα. Δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε φυλετικές ούτε θρησκευτικές ούτε σεξουαλικές διακρίσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν μπορούν να έχουν τα δικαιώματα που έχουν και τα υπόλοιπα ζευγάρια. Όπως και η ευθανασία είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να κριθεί ξανά από τη σύγχρονη κοινωνία." Γ.Παπανδρέου στον Στ.Θεοδωράκη (17.12.2000)

Η θεωρία για το φαιοκόκκινο μέτωπο λέει ότι οι συντηρητικές και εθνικιστικές δυνάμεις της χώρας συνασπίζονται κατ' ανάγκη, όταν εμφανιστεί προοδευτικός contender. Εκεί προσκολλάται και όποιος μπορεί να προσφέρει και να ωφεληθεί αναλόγως της κομματικής ή ιδιωτικής συγκυρίας και του προσδοκώμενου οφέλους. Σύμφωνα με τον Τάκη Μίχα της Ελευθεροτυπίας, σε αυτό το μέτωπο ανήκουν:
 • η Εκκλησία της Ελλάδος,
 • το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και
 • το Κομουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.
Ευκαιριακός δορυφόρος στην σημερινή συγκυρία; Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις που κάνουν τα στελέχη των κομμάτων και τα άρθρα/εκπομπές των "έγκριτων" και είμαι βέβαιος ότι θα τους διακρίνετε.

Ο νεο-ορθόδοξος κ.Γιανναράς είναι έξαλλος με το ενδεχόμενο πρωθυπουργίας Παπανδρέου. Στα πρόθυρα ελιτίστικης υστερίας μας μαλώνει στο τελευταίο άρθρο του γράφοντας: "Η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη, όσοι οσφραίνονται τα επερχόμενα νιώθουν ανήμποροι να αναχαιτίσουν την αλογία." Ως δάσκαλος, είναι έτοιμος να ραπίσει τα ατίθασα μαθητούδια του, ξεχνώντας προφανώς ότι απευθύνεται σε ισότιμους με αυτόν συμπολίτες του. Μας απεχθάνεται κι εμάς και την αλογία της "προδιαγεγραμμένης" ψήφου μας.

Δεν θα κουραστώ να το γράφω, ότι το διακύβευμα των επόμενων ετών είναι οι πολίτες και η συμμετοχή μας στα κοινά (κοινωνία των πολιτών). Το πείραμα είναι παγκόσμιο και η επιτυχία του θα εξαρτηθεί μόνο από τους πολίτες. Κι αυτό ενοχλεί. Όπως και ο πολιτικός που το έχει κάνει σημαία.

Ενδεικτικά παραθέτω κάποια στοιχεία που προφανώς έλαβε υπόψιν του ο κ.Τσούκας όταν έγραφε για τον ανήμπορο για ρήξεις, και ανεπαρκή Παπανδρέου:
 • 200 κάτι εκπρόσωποι σοσιαλιστικών κομμάτων διεθνώς, τον εξέλεξαν πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Έψαχναν για κάποιον ανεπαρκή, και τον βρήκαν;
  Ή μήπως ξεγέλασε τους κουτόφραγκους, αλλά όχι εμάς που πιάνουμε πουλιά στον αέρα;
  http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticlePageID=931
 • Το '87, διαφώνησε με τον Αντρέα Παπανδρέου για την ελεύθερη ραδιοφωνία,
 • Το '89 προκάλεσε την παραπομπή Κοσκωτά και
 • ζήτησε από τον Αντρέα να αφήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (κάπου εκεί δεν του έβγαλε ο Αντρέας το παρατσούκλι "το παιντί";)
 • το 96 στήριξε τον Σημίτη κόντρα στην επιλογή Τσοχατζόπουλου του Αντρέα.
 • Έκανε την θετική διάκριση για τα παιδιά της Θράκης, την ευνοϊκή μεταχείριση για να μπαίνουν στα πανεπιστήμια αντί να φέυγουν στα τούρκικα
 • Υπέγραψε το Ελσίνκι
 • Μέλος της κυβέρνησης των Ολυμπιακών και της ΟΝΕ
 • Στήριξε και καθοδήγησε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ
 • Είχε το θάρρος της γνώμης του για το σχέδιο Ανάν, όταν ο τότε πρωθυπουργός Καραμανλής κρύφτηκε, αναμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που
 • ο Παπανδρέου είχε εξασφαλίσει για τον Κυπριακό λαό, με τον Τάσο Παπαδόπουλο.
 • Στήριξε την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες (για πρώτη φορά πριν από το 2000) αποδεχόμενος το πολιτικό κόστος που επιφέρει η όποια όχληση της φαιοκόκκινης, αντιθέτως με τον κ.Καραμανλή που φυσικά υπέγραψε υπέρ της αναγραφής και ανταμείφθηκε με το πολιτικό κέρδος της στήριξης της Εκκλησίας (θυμάστε το MEGAσήριαλ της Φιλοθέης - είχε κρατήσει για καμιά εβδομάδα). Ο υπεύθυνος Καραμανλής της τελευταίας 6ετίας συνέχισε με την φορολόγηση της εκκλησίας... αλλά από την ανάποδη. Δεν εισέπραξε, αλλά έδωσε βλ. Βατοπέδι και φοροελαφρύνσεις στις εταιρείες (έμμεσα επωφελούμενη η Εκκλησία).
Τόσο ανήμπορος για ρήξεις! Τόσο ανεπαρκής! Έχουμε κι άλλους τέτοιους στο πολιτικό προσωπικό της χώρας; Να τους απομονώσουμε βρε αδερφέ!

Για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τις δεσμεύσεις των πρώτων 100 ημερών και τα 5 νομοσχέδια που έχουν ετοιμάσει προς ψήφιση, αν τους κάνετε κυβέρνηση μπείτε στο portal του ΠΑΣΟΚ. Εγώ απλώς επισημαίνω το επίπεδο της κριτικής που δέχεται, μία κριτική αφοριστική, φοβική και ατεκμηρίωτη σαν αυτή του κ.Τσούκα, και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: "δεν μπορεί".
Δεν μπορεί ή δεν θέλετε να μπορέσει κύριε Φαιρούζ;

"Γιατί εκτίθεσαι τόσο;" με ρώτησε καλός φίλος το μεσημέρι. "Πολύ φοβάμαι ότι θα απογοητευθείς!"
"Είναι ένα ρίσκο που είμαι διατεθειμένος να πάρω," του απάντησα.Επί του πιεστηρίου:

Ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος της Κύπρου ΔΗΣΥ κ.Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα, εμφανώς ενοχλημένος από τα ψεύδη του κ.Καραμανλή στην πρόσφατη τηλεμαχία:


Μάλλον, δείχνει διατεθειμένος να ρισκάρει κι αυτός:


3 σχόλια:

Θωμάς Α. Θωμαΐδης είπε...

ευχαριστώ για την ενημέρωση!!!!!

constantinos alexacos είπε...

ΛΟΛ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/10/2009_332066

constantinos alexacos είπε...

Προεκτάσεις Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ | Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/10/2009&s=proektaseis

Translate