28.9.15

Η Ελλάδα θα ωριμάσει μαζί με τον κ. Τσίπρα



Το ζήτημα είναι αν θα προλάβει.

Η χθεσινή «συνέντευξη» του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον είχε δεδομένο πλαίσιο και στόχο, που φάνηκε τόσο από την εισαγωγή της Γιάννας Αγγελοπούλου όσο και από τις ερωτήσεις του πρώην Προέδρου που εμπεριείχαν τις απαντήσεις από ένα σημείο και μετά. Θα αρκούσε ένα ναι και μία καταφατική αναδιατύπωση του ερωτήματος.

Ο στόχος ήταν η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, για να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει γίνει τόσο την τελευταία πενταετία σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, όσο και το τελευταίο δεκάμηνο σε ότι αφορά την αξιοπιστία μας.

Ο Πρωθυπουργός έμοιαζε απροετοίμαστος. Ίσως γιατί είναι σε στροφή και ο ίδιος και δεν πολυ-πιστεύει ακόμα όσα προσπαθούσε να πει. Η πολιτική του μετατόπιση είναι τιτάνια.
Θυμίζει αεροπλάνο σε θρίλερ που αναγκάζεται σε μία στροφή που μπορεί να προκαλέσει έλλειψη στήριξης (stall) και πτώση.

Έτσι, δεν μπόρεσε να είναι πειστικός, περιορίστηκε στο χαριτωμένος και συμπαθής στην αμηχανία του, ενώ δεν κατάφερε να αποφύγει να χρησιμοποιήσει το γνωστό και αποτυχημένο γεωπολιτικό εκβιασμό, σε λάθος κοινό, σε λάθος ώρα, όταν του ζητήθηκε το αντίθετο: να πει με τον πιο καθαρό τρόπο πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς. Πως οι επενδυτές δε θα αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικά προσχώματα. Πως η Ελλάδα αλλάζει με Χ βήματα, σε Ψ χρόνο, προς τη Ζ κατεύθυνση.

Την ίδια στροφή προσπαθεί να κάνει και η χώρα, όμως. Η χώρα που τον εξέλεξε και επιβεβαίωσε στην κάλπη εις τριπλούν μέσα σε 8 μήνες.

Ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα, δεν ήταν ούτε πειστικός, ούτε σαφής, ούτε προετοιμασμένος παρά τη δεδομένη προσυνεννόηση και τη σαφήνεια της αποστολής. Να το τονίσουμε ξανά, πως η κ. Αγγελοπούλου είχε δώσει τις απαντήσεις που περίμενε το συγκεκριμένο κοινό, προτού γίνουν οι ερωτήσεις/πάσες από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χθες βράδυ είδαμε τη χώρα στον καθρέφτη, αβέβαιη για τη στροφή που αν δεν ολοκληρωθεί  θα μας οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση. Ελπίδα, η χθεσινή στροφή να περιελάμβανε ένα «ευχαριστώ» προς τις ΗΠΑ και τον πρώην Πρόεδρο Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate