12.6.09

Βυζαντινές Ιεραρχίες - Βυζαντινές Συνωμοσίες

“Ένα διεθνές Σύνταγμα με ένα μοναδικό Άρθρο: Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι”.

Αυτό μου έμεινε από την ομιλία του Pedro Zerolo

τον περασμένο Απρίλιο. Το θέμα της ομιλίας ήταν: “Νέα Δικαιώματα και Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία: Η Εμπειρία της Ισπανίας.”


Οι εξελίξεις μετά τις Ευρωεκλογές και την πανευρωπαϊκή άνοδο της Ακροδεξιάς με έκαναν να τον θυμηθώ. Ειδικά η ανατριχιαστική απάντηση του ηγέτη του British National Party, Nick Griffin στην ερώτηση:


“Πως μπορείτε να διακρίνεται ποιος είναι Βρετανός”

“Απλά τους κοιτώ και ξέρω”


Το χρώμα; Το μαλλί; Η κοιλιά; Τι είναι αυτό που τους “διακρίνει” σε μία χώρα που είχε αποικίες ανά τον κόσμο και έχει πλέον έγχρωμους πολίτες διψήφιας γενιάς;


Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως κατάφεραν να εκλεγούν αυτοί οι φασίστες στην Ευρωβουλή: δια της Αποχής (και εκεί). Η συσπειρωμένη ψήφος μέσα στην μειωμένη συμμετοχή ενισχύθηκε ποσοστιαία, και τώρα το ραντεβού με τον Πλεύρη και την Τζαβέλα έχει κλειστεί για τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.


Τα ΜΜΕ στις τόσες προεκλογικές αναλύσεις τους δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτό το ενδεχόμενο. Ου-δόλως… Οι μικρο-διαμάχες των αφεντικών τους και των εκπροσωπούμενων συμφερόντων δεν τους το επέτρεψαν. Η ποσοστιαία διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν το ζητούμενο και εν μέρει τα κατάφεραν. “Στις παραλίες Αδερφές μου” παραφράζει τον Τσέχοφ χαριτωμένα η γλυκιά εκφωνήτρια από ραδιοφώνου, και μου δίνει το απαλλακτικό που ζητούσα, για να ξεμπαφιάσω από την φορολογία που θα έρθει και την απούσα Δημοκρατία. Κι όσο απείχα οι Ακροδεξιοί έκλειναν τα ραντεβού τους.


Θα μου πεις ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν καθαρές θέσεις μόνο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και τις αμβλώσεις, και δεν είναι αυτά τα θέματα που σε απασχολούν όταν δεν έχεις ψωμί να φας… φαντάζουν με Αντουανέτες… Η απάντηση είναι όχι κι εκεί η ευθύνη είναι όλη δική σου! Εδώ και καιρό ο κόσμος μας έχει αποκτήσει μία πολυπλοκότητα που ο παππούς μου δεν την φανταζόταν ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του. Οι “ξεκάθαρες” απαντήσεις είναι από άλλη εποχή, εφόσον αρνούνται αυτό το απλό γεγονός. Η ζωή μας έγινε πολύπλοκη όχι οι απαντήσεις θολές. Κι εκεί καλούμαι κι εγώ κι εσύ να διαλέξουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες, εφόσον το άθροισμα των μικρών πράξεων θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Όσο ενεργός πολίτης και να είσαι στις μικρές πράξεις θα είσαι απών.


Η περαιτέρω συμμετοχή μας στην Πολιτεία είναι επιτακτική. Ο αρχιτέκτονας στην Πολεοδομία, ο δικηγόρος στο Εφετείο, ο χασάπης στην Βαρβάκειο. Γιατί και οι δικές μας μικρές πράξεις διαμορφώνουν το μέλλον μας. Δεν είναι οκ να μου πουλήσεις σάπιο κρέας επειδή δεν ξέρω να διαλέξω γιατί θα κάνεις να είναι οκ να μην σου βάλω εγώ αρκετά σίδερα στις κολώνες του σπιτιού σου αύριο. Όποιος μπορεί να συμμετέχει και σε διαδικασίες της Δημοκρατίας μας ακόμα καλύτερα και κυρίως οι νέοι που έχουν εξ ορισμού τον χρόνο, την ορμή και τις ιδέες.

Κι εδώ έρχεται το διαδίκτυο και ο ρόλος των επίσημων κομμάτων, φορέων κλπ. Αυτό που επιτεύχθηκε είναι το άνοιγμα μιας χαραμάδας προς την ισότητα. Οι συντηρητικές κυβερνήσεις (βλ. Σαρκοζί) θα κάνουν ότι μπορούν για να την κλείσουν - το κάνουν ήδη και μέσα από την ΕΕ. Για μένα η σωστή κατεύθυνση είναι η αντίθετη, αυτή του μπολιάσματος της κοινωνίας, της πολιτείας και των μηχανισμών από αυτή την επίπεδη ιεραρχία του διαδικτύου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ακουστούν οι φωνές των πολιτών και να αναλάβουν κι εκείνοι με την σειρά τους την χαρά της ευθύνης. Έτσι κι αλλιώς, στο όνομα τους δεν γίνονται όλα;


Οι παρούσα διακυβέρνηση δείχνει να μην το θυμάται αυτό. Η συμπεριφορά των στελεχών της σε όλα τα επίπεδα δείχνει την αλαζονεία του “εκλεγμένου Μονάρχη” που κυβερνάει, όχι του εκλεγμένου εκπροσώπου που έχει αναλάβει την διεκπεραίωση για λογαριασμό των πολιτών που τους πληρώνουν με τις παχυλές και διαρκώς αυξανόμενες βουλευτικές τους “αποζημιώσεις” και προνόμια (50% φορολογητέο εισόδημα κλπ). Ένα καλό παράδειγμα είναι η κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών και η επιστροφή σε μοντέλα διακυβέρνησης που μας γυρίζουν (και δημοσιονομικά) στο 1980. Τον εκτιμά βλέπεις τον Αντρέα, εφόσον εκείνος ήταν ο αντίπαλος του θείου… αυτά κοιτάνε… τα βερεσέδια του παρελθόντος κι όχι το μέλλον της χώρας. Ομοίως και εσωκομματικά. Δεν με ενοχλεί ο δικομματισμός, ούτε οι οικογένειες, ούτε τα λοιπά συνθήματα αποπροσανατολισμού μας από τα πραγματικά ζητήματα, γιατί όσο ηλίθιος είσαι αν στηρίζεις κάποιον για το όνομα του, άλλο τόσο βλαξ είσαι αν τον απορρίπτεις για αυτό. Ποιος έχει προτάσεις με ενδιαφέρει και την σωστή κατεύθυνση που είναι η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, η ισότητα, η νομιμότητα, η ισονομία και φυσικά η πρόοδος.


Με βυζαντινά τερτίπια πίσω από κουρτίνες και κλειστές πόρτες οι κιρκόπορτες θα ανοίξουν κι οι Εθνικιστές θα παρελαύσουν για τα ρέστα μας.


Σημειώσεις

1. Ο Zerolo είναι αριστερός ακτιβιστής και έχει εστιάσει την δράση του στα δικαιώματα των μεταναστών, την ισότητα και το Ισπανικό φαινόμενο του machismo (κακοποίηση γυναικών κλπ).

2. Δηλώσεις Nick Griffin http://www.guardian.co.uk/politics/2009/jun/09/nick-griffin-bnp-pelted-eggs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate