31.1.10

Σε απάντηση του @achilleas



Το spin ψευδών και ανακριβών πληροφοριών πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή.


Από το facebook του Υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη
(τόσο δύσκολο είναι να επαληθεύσει μία πληροφορία ένας e-χειριστής του DorawebTeam τις πληροφορίες του;)
Και τέλος σε ότι αφορά την Ομάδα Διάσωσης που προσπάθησε ο @achilleas να χρησιμοποιήσει για την προώθηση των δικών του σκέψεων:
(από το ΑΠΕ): "Το κλιμάκιο αναχώρησε για τη σεισμόπληκτη περιοχή στις 20 του μηνός, με ιδιωτική χρηματοδότηση (χορηγία), μεταφέροντας μόνον ελαφρύ εξοπλισμό, ώστε τα μέλη του να είναι πιο ευέλικτα στην αποστολή τους. Ο βαρύς εξοπλισμός φορτώθηκε σε κάργκο για το ενδεχόμενο συμμετοχής άλλων 15 ατόμων της Ομάδας, στην αποστολή του ΥΠΕΞ στην οποία ενημερώθηκαν, στις 26 Ιανουαρίου, ότι δεν θα συμμετάσχουν."

Ο εξοπλισμός τους μεταφέρθηκε [edit: θα μεταφερόταν, αλλά δεν τους επέτρεψαν οι Αμερικανοί να προσγειωθούν] με την αποστολή του ΥΠΕΞ, ενώ χρηματοδοτήθηκαν από χορηγό. Αυτό πως μετατρέπεται από τον @achilleas σε αεργία του ΥΠΕΞ το ξέρει μόνο ο ίδιος.

Σχετικά με την χρηματοδότηση:
Από το δελτίο τύπου (21/1/2010) της εξαιρετικής Ε.Ο.Δ: "Η Ε.Ο.Δ κατά το πλείστων κινείται και επιχειρεί με πόρους που εξασφαλίζει από φίλους και συνεργάτες της οργάνωσης.Την παρούσα αποστολή χορηγεί η φίλη και συνεργάτιδα κα Έλενα Αμβροσιαδου η οποία και ηγείται της διεθνούς εταιρίας "IKOS".


Τα αισθήματα του @achilleas περί διαλόγου του επέβαλλαν το μπλοκάρισμα μου από το timeline του.
Αναμενόμενο όσο και λυπηρό.
Τον ευχαριστώ για την μέχρι σήμερα επικοινωνία και του ανταποδίδω.

Υποσημείωση από την συνέντευξη της κ. Γιαννάκου, στην σημερινή Καθημερινή:
"Οταν όμως η δράση του [πολιτικού] δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, τότε αναπόφευκτα θα διατηρηθεί στην επιφάνεια με τη βοήθεια των MME. Ετσι αρχίζουν οι εξαρτήσεις"

Και μία τελευταία υπενθύμιση:
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει site.


Ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με τελευταίες εξελίξεις σε Αϊτή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής θα αποστείλει ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ’ ευθείας πτήση Μπόινγκ 747. Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

Αμέσως μετά το σεισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic ImperialAirways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το ΥΠΕΞ για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο ίδιος υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή.

Η αποστολή αποτελείται από 25 περίπου υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες –αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού. Κατά την επιστροφή του θα μεταφερθούν στην Αθήνα επίσης πολίτες ευρωπαϊκών κρατών που χρήζουν επαναπατρισμού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε: « Η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

Τέλος ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.


edit

Σε συνέχεια της συζήτησης στο twitter με @asteris έψαξα για περαιτέρω πληροφορία. Το μόνο που κατάφερα να βρω είναι ένα δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα όπου αναφέρει:

"οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος δεν μπόρεσε να πετάξει γιατί δεν έδιναν την άδεια οι Αμερικανοί που έλεγχαν το αεροδρόμιο. «Οταν εξασφαλίστηκε το Μπόινγκ 747 από ιδιωτική εταιρεία δεν μας έδιναν άδεια οι Αμερικανοί να προσγειωθούμε στο Πορτ-ο-Πρενς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στείλουμε τη βοήθεια που πρέπει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το αεροπλάνο και να στείλουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οι Αμερικανοί μέχρι στιγμής δεν μας δίνουν την άδεια. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως αρχές Φεβρουαρίου (!) να καταφέρουμε να απογειωθούμε και να φτάσουμε στην Αϊτή».Την ίδια ώρα εκατοντάδες αποστολές από ολόκληρο τον κόσμο προσγειώνονται κανονικά στην Αϊτή, ακόμη και ηθοποιοί του Χόλιγουντ!


Από την πλευρά τους και οι εθελοντές «αδειάζουν» για δεύτερη φορά τον υφυπουργό, υποστηρίζοντας πως αν ήθελαν να στείλουν και βοήθεια και συνεργεία θα το είχαν κάνει από τις πρώτες ημέρες, καθώς θα μπορούσαν να προσεγγίσουν κάποιο άλλο αεροδρόμιο, όπως έκαναν οι ίδιοι. «Τα μεγαλύτερα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στο Πόρτ-ο-Πρενς αλλά μπορούσαν να προσγειωθούν στον Αγιο Δομίνικο», “

edit
-- Σπύρος Κουβέλης
Άφιξη ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή και συναντήσεις ΥΦΥΠΕΞ Σπύρου Κουβέλη με την πολιτική ηγεσία της Αϊτής (9/2/2010)

2 σχόλια:

JustAnotherGoneOff είπε...

Να σου πω πως αυτόν τον "μύθο" πρέπει να τον πήρε έτοιμο ο Αχιλλέας από τα τηλεοπτικά δελτία, νομίζω στον Alpha είχα δει "ρεπορτάζ" γι αυτά τα ανακριβή που αναπαράχθηκαν στο τουίτερ αλλά και σε ορισμένα "ενημερωτικά" μπλογκ.

Παροτρύνω τον Αχιλλέα, που τον έχω γνωρίσει προσωπικά και μου άφησε καλές εντυπώσεις, να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος. Το σφάλλειν ανθρώπινο.

constantinos alexacos είπε...

Το ελπίζω κι εγώ. Δυστυχώς πρέπει να επαληθεύουμε ότι ακούμε, ακόμα κι αν είναι από δελτία ειδήσεων. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Translate