2.11.11

O Παπανδρέου στους G20

Μήπως φοβούνται οι εταίροι μας το δημοψήφισμα; Ήταν ενήμεροι, θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας. Αλλά και βέβαια ανησυχούν, και βέβαια θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα και απλά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και βέβαια θα ήθελαν να μην προκαλείται ανησυχία στις αγορές στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος, πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενες εκλογές.

Αλλά επιτέλους, πρέπει να διαμηνύσουμε σε κάθε κατεύθυνση και ειδικά στο G-20, ότι χρειάζεται - και αυτό θα πω αύριο - να αποφασίσουν επιτέλους πολιτικές, που θα διασφαλίζουν ότι η Δημοκρατία είναι υπεράνω των ορέξεων των αγορών.
Εδώ και καιρό, έχουμε μιλήσει για τη ανάγκη σοβαρών αλλαγών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα: για τη διαφάνεια, για τους φορολογικούς παραδείσους, για τα CDS, για τα παράγωγα, για τους Οίκους Αξιολόγησης, για το φόρο επί των συναλλαγών, μερικά από όλα αυτά έχουν –υποτίθεται- αποφασιστεί εδώ και 2 χρόνια και άλλα πρόσφατα - και δεν έχει γίνει τίποτα.

Υπάρχει η τεράστια φοροδιαφυγή, όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και αλλού, και δεν έχει το σθένος η παγκόσμια κοινότητα να ελέγξει το φαινόμενο αυτό με αποφασιστικό τρόπο. Όπως ελέγχει με αποφασιστικό τρόπο τον προϋπολογισμό της κάθε χώρας που είναι στην Ευρωζώνη, να ελέγξει με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο και τις τράπεζες, τους τραπεζίτες, τις καταθέσεις διαφόρων που βρίσκονται σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. Διότι αυτά είναι λεφτά κλεμμένα από τους λαούς, όχι μόνο του Ελληνικού λαού. Αλλά στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά χρήματα που έχουν φύγει, τα οποία, βεβαίως, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση όλης αυτής της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας μας και αντιμετώπισης των χρεών μας.

Το δικό μας στοίχημα είναι να αλλάξουμε την κοινωνία, με τον πολίτη συμμέτοχο, δημοκρατικά. Αυτή είναι και η ιστορική πρόκληση τελικά, πέρα από το να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, πράγμα που ήδη σχεδόν ολοκληρώσαμε. Αλλά υπάρχουν και οι δημοκρατικές μας αρχές και, όπως είπα, δεν θα εφαρμόσουμε κανένα πρόγραμμα με το ζόρι, αλλά μόνο με τη συναίνεση του Ελληνικού λαού. Αυτή είναι η δημοκρατική μας παράδοση και αυτήν απαιτούμε να τη σεβαστούν και στο εξωτερικό. Και πιστεύω ότι θα τη σεβαστούν.


[Από τη χθεσινή εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.Οι τονισμοί με bold, δικοί μου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate