6.11.11

Η χρεοκοπία


Η χρεοκοπία δεν θα είναι οικονομικό γεγονός. Τα οικονομικά σκέλος θα είναι μέρος του αποτελέσματος, όχι το γεγονός.

Η χρεοκοπία θα πιστοποιήσει ότι δεν μπορέσαμε και δεν θελήσαμε να πάμε μπροστά. Να αλλάξουμε. Και ως τέτοιο, η ήττα που θα σηματοδοτήσει θα είναι συλλογική. Θα αγγίξει το σθένος καθενός μας, και την αίσθηση μας για το τι μπορούμε να κάνουμε σαν λαός.

Αυτή η ήττα δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Δεν υπάρχουν Φοίνικες μετά από κάτι τέτοιο.
Η όποια αναγέννηση θα προκύψει μετά από καιρό, σε τελείως άλλη κατεύθυνση, από ανθρώπους άγνωστους σε εμάς. Ίσως τα παιδιά μας. Εμείς όμως θα έχουμε τελειώσει. Γιατί θα έχουμε αποδείξει ότι δεν θελήσαμε και δεν μπορέσαμε. Και θα έχουμε και το διεθνές γεγονός που θα το πιστοποιεί.

Αυτό είναι το διακύβευμα, αυτή θα είναι η ήττα. Όχι στο πόσα έχουμε ή θα έχουμε στην τσέπη μας στο άμεσα προσεχές διάστημα, όσο κι αν είναι κατανοητή η καθημερινότητα όλων μας.

Η χρεοκοπία δεν είναι οικονομικό γεγονός. Ούτε θα είναι οικονομική η δουλεία που θα επέλθει. Ψυχική θα είναι, και θα βασιστεί στην απώλεια σθένους για την συνέχεια.


ΥΓ: "φιλοσοφημένος λαός οι Έλληνες", λένε και ξαναλένε. Σωστό ενδεχομένως, αλλά μέχρι σήμερα "το φιλοσοφούσαμε " κατόπιν καταστροφής. Ποτέ πριν.


Διάβασα το εξαιρετικό άρθρο της Στέλλας Αλαφούζου, σχεδόν με το που άνοιξα τα μάτια μου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate