29.5.09

Τηλεμαχίας Συνέντευξη

Φροϋδική Προβολή (Projection)

"Κατά τον μηχανισμό αυτό της προσαρμογής το άτομο προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για τις αποτυχίες του επί της ανεπιθύμητης διαγωγής ενός άλλου προσώπου, ή επί της απροθυμίας του δευτέρου να συνεργασθεί μαζί του. Τείνει δηλαδή να αποσπάσει την προσοχή των άλλων από την ανεπιθύμητη διαγωγή του και να την κατευθύνει προς την κατεύθυνση, προς την ακανόνιστη διαγωγή ενός άλλου προσώπου.

Ο μηχανισμός προβολής ευρίσκεται σε στενή σχέση με τον προηγούμενο (εκλογίκευση) κατά τον οποίο το άτομο προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες των πράξεων του σε παράγοντες εκτός εαυτού του ευρισκομένους.

Το άτομο που πηγαίνει αργά στο ραντεβού του δικαιολογεί την καθυστέρηση κα προβάλλει την συγκοινωνία ως αίτιο, αν και το ίδιο γνωρίζει ότι άργησε να ξεκινήσει από το σπίτι του.
Επί πλέον το άτομο το οποίο χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της προβολής προσπαθεί να παρουσιάσει τα σφάλματά του ως μικρότερα σε σύγκριση με τα σφάλματα άλλων. Το παιδί το οποίο έκλεψε κεράσια από την κερασιά του γείτονα, ισχυρίζεται ότι δεν έκλεψε τόσα πολλά όσα οι φίλοι του.

Οι όρκοι του, τα ψέματά του κ.λ.π. δεν είναι τόσο σοβαρά όσο των άλλων. Η σύγκριση την οποία κάνει το άτομο για τον εαυτό του είναι δυνατό να είναι πραγματική ή φανταστική. Και στις δύο περιπτώσεις η προσπάθειά του αποβλέπει στην αλλοίωση της πραγματικότητας για να προλάβει σοβαρές συνέπειες της διαγωγής του.

Ο μηχανισμός αυτός αποβαίνει δυσάρεστος όταν η προβολή αναπτύσσεται σε συνήθεια και οι συνοδεύουσες αυτήν συναισθηματικές καταστάσεις παρουσιάζουν συμπτώματα απροσάρμοστης πραγματικότητας και ψυχικών διαταραχών."


κ.Καραμανλή, συστήνω ξεκούραση
.

(ο ορισμός της Προβολής είναι από το http://www.institutoalzheimer.gr/psychologikathemata.htm)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια ταύτιση του "παράδοξου" με τη "σκιά" της πολιτικής...πέρα από την κοινή λογική και το όραμα,αναφύονται οι παραδοξότητες της πολιτικής διαστροφής.Η ανεπίλυτη σύγκρουση,κατά Γιούνγκ,σηματοδοτεί την απαρχή της εξατομίκευσης με τελική κατάληξη , την άνοια.
Κάποια στιγμή ο "εαυτός" θα αποκαλυφθεί και η όποια επιδεξιότητα χειρισμού του ατόμου, θα καταρρεύσει, έχοντας βεβαίως στείλει στην "κόλαση" τους "συνεπιβάτες".
Η κόλαση , για τον συγκεκριμένο ηγέτη, είναι αυτή η απαξίωση και η αστειότητα που του επιφυλλάσσει μιά πλειοψηφική τάση..
Η κόλαση, για τους συνεπιβάτες-ημάς, είναι η συναίνεση στο παράδοξο, και η άρνηση αντίταξης
σ΄αυτό το υφέρπον νοσηρό πολιτικό περιβάλλον.

constantinos alexacos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
constantinos alexacos είπε...

Υπάρχει ανθρωπιστική θεραπεία; Για εκείνον;

Ανώνυμος είπε...

Θα σας απαντήσω κάπως παράδοξα:-)
Mισάνθρωποι και αλλόφρονες προσωπικότητες αναφύονται γύρω μας, υπό τον πέπλον της ευφυίας.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά να επικρατήσει η διορατικότητα και με πνευματική διαύγεια να τους εκτοπίσουμε στην αβυσσαλέα άβυσσο.

Δυσέφικτη και Μονοφυής?..όχι,ολη η κοινωνία αισθάνεται το "περί αδίκου αίσθημα" του διαχειριστή.

constantinos alexacos είπε...

Ο Ενας, είναι καταδικασμένος;

Ανώνυμος είπε...

Στην αιωνιότητα,λαόδικος για αποκλίνουσα συμπεριφορά .

Translate