2.11.11

Μια δουλεμένη ζαριά για την σιωπηλή πλειοψηφία


Για το δημοψήφισμα


Θέλανε επαναδιαπραγμάτευση για τα επιτόκια. Έγινε

Θέλανε μείωση (κούρεμα) του χρέους. Έγινε.

Θέλανε "να μιλήσει ο λαός". Θα γίνει.


Ποιο το πρόβλημα;


Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπορούν οι μεν να ξεκινήσουν "παλαϊκό αγώνα" ανατροπής των πάντων, και οι δε να λαϊκίζουν ελεύθερα, έχοντας 15 κορόιδα να έχουν φορτωθεί τη χώρα στην πλάτη.

Ειδικά το τελευταίο ισχύει και για βουλευτές της κυβερνώσας. Τον κάθε Ρομπόπουλο που δεν διστάζει να "πονέσει ιδεολογικά" πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία.


Όλα αυτά τα παιχνίδια έπρεπε κάπου να τελειώσουν. Και κυρίως έπρεπε να τελειώσει μαζί τους όποιος έπαιζε βρώμικα. Όποιος έπαιζε με παλαιοκομματικούς ή και διαπλεκόμενους όρους.


Τα χρονικά όρια για την σωτηρία της χώρας στένεψαν πλέον: σε λίγο δεν θα ήμασταν μέρος του Ευρωπαϊκού προβλήματος. Ενός προβλήματος που μπορούσε να έχει λυθεί εδώ και καιρό, με πολύ μικρότερη προσπάθεια και θυσίες από όλους. Αυτό δεν έγινε γιατί εδώ και 2 χρόνια, οι συντηρητικοί της ΕΕ αρνούνται "να πάνε μπροστά", αλλά διαλέγουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα μέσα από το καβούκι τους· ο καθένας ξεχωριστά. Και σαν κράτη, και σαν πολιτικά πρόσωπα.


Η δε σωτηρία, περνάει μέσα από την μεταρρύθμιση. Όσο μπορεί η κάθε Βόζενμπεργκ να συμπράττει με τον κάθε Τσίπρα, είτε πρόκειται για τους συμβασιούχους των Δήμων, είτε πρόκειται για τους φαρμακοποιούς και τα υπερκέρδη τους, μεταρρύθμιση δεν θα υπάρξει. Ούτε μείωση των δαπανών του δημοσίου. Και αυτό το κρυφτούλι, συνεπικουρούμενης της κάθε συντεχνιακής μάζας τελειώνει κάπου εδώ. Θα υπάρξει η ευκαιρία να μιλήσει η σιωπηλη πλειοψηφία. Αυτή που όλοι επικαλούνται για χρόνια, αλλά ουδείς εκπροσωπούσε.


Το ότι όλη αυτή η κίνηση θα βελτιώσει ενδεχομένως την ίδια την Σύμβαση, εφόσον θα έχουν πλέον και οι συντάκτες τής τον Έλληνα ψηφοφόρο κατά νου, είναι δευτερεύον. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι θα επιτρέψει στην κρίσιμη πλειοψηφία να μιλήσει. Να πει αν θέλει να πάμε μπροστά ή όχι.


Κι όλα αυτά, στην καλύτερη στιγμή αυτής της κρίσης: στο κούρεμα 100 δισεκατομυρίων Ευρώ χρέους. Θα το χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε, ή θα το ξαναχτίσουμε σε μερικούς μήνες ;


Δεν ξέρω - θα δείξει το δημοψήφισμα. Αυτό που ζητούσαν όλοι εκ του ασφαλούς, όσο νόμισαν ότι δεν είναι στις προθέσεις κανενός. Άλλο ένα λάθος τους.



Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Το Βήμα, της 15/03/2011

12 σχόλια:

αντίφωνο είπε...

Αυτό εξηγεί γιατί είναι έξαλλος ο Τράγκας κι ο Λαφαζάνης. Με τον υπόλοιπο πλανήτη τι γίνεται; Αυτοί γιατί θύμωσαν καλέ μου φίλε; Μάλλον δεν κατάλαβαν τον μέγιστο πολιτικό ελιγμό...

constantinos alexacos είπε...

Βιάζεσαι αντίφωνο. Θες να περιμένουμε και το αποψινό G20 να δούμε πόσο θυμωμένοι είναι πραγματικά;
Το SPIEGEL (επιρροής Σόιμπλε;) δεν ήταν καθόλου θυμωμένο, για παράδειγμα.

Δες κι αυτά:

http://www.guardian.co.uk/business/economics-blog/2011/nov/01/greek-referendum-papandreou-canny-move?newsfeed=true

http://www.reuters.com/article/2011/11/02/us-greece-referendum-idUSTRE79U5PQ20111102

Λουκάς Σταμέλλος είπε...

Μάρτης του 11 με Γενάρη του 12. Σιγά τη χρονική απόσταση. Αμάν πιά, ανυπόμονε Τσίπρα.

constantinos alexacos είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό Πότμε, αλλά ότι αποδεικνύεται προσχηματικό το αίτημα.
Εκτός αν τον είδες εσύ να χαίρεται με το ενδεχόμενο και μου διέφυγε.

"Για τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση."

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2082648

Λουκάς Σταμέλλος είπε...

Δηλαδή είναι ίδιες οι συνθήκες; Είναι ίδιο το δημοψήφισμα *τώρα* και θα ήταν το ίδιο *τότε*;

Ρητορική φυσικά η ερώτηση.

constantinos alexacos είπε...

Όχι. Τώρα είναι κρισιμότερο.

Ανώνυμος είπε...

Από την άλλη μεριά, γιατί εμένα εξακολουθεί να μου φαίνεται μιά κίνηση εντελώς τυχοδιωκτική ; μπορεί ένας κυβερνήτης (η μιά κλειστή ηγετική ομάδα), να παίζει σε μιά ζαριά, την 50 ετών προσπάθεια καμπόσων εκατομμυρίων πολιτών ;
Είναι αυτή μία έλλογος προσέγγιση για τον ορισμό του νέου συμβολαίου που σίγουρα χρειαζόμαστε ;

constantinos alexacos είπε...

Ποιος την παίζει Ανώνυμε; Στο χέρι του λαού είναι. Με το ζόρι άλλωστε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Το απέδειξαν 2 χρόνια τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε με το ζόρι, ούτε με τα ψέματα (λεφτά υπάρχουν). Με την παράθεση οικονομικών στοιχείων ίσως ; Γιατί η επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης στους πολίτες που θα ψηφίσουν είναι ότι φθάνει π.χ. η εφεδρεία 30,000 δημοσίων υπαλλήλων. Δημοσιεύτηκε μήπως καμιά αναλογιστική μελέτη ταμείων για να ξέρει ο κόσμος που φθάνουν τα λεφτά ; πόσοι ΔΕΗτζίδες, στρατηγοί, δεσποτάδες κλπ περισσεύουν και θα σχολάσουν αύριο το πρωί ; Μήπως απελευθερώθηκαν τα επαγγέλματα και δεν το μάθαμε ; Ξέρουμε μήπως πόσα μπορεί να μαζέψει η παρατημένη δημόσια περιουσία ; Άμεση δημοκρατία (δημοψήφισμα) σημαίνει πρώτα από όλα ενημέρωση σε βάθος και ψύχραιμη ανάλυση. Σε ένα λαό που ακόμα και καθηγητές ΑΕΙ ! δεν ξεχωρίζουν το ΑΕΠ από τα έσοδα του κράτους, τι άλλο ζητάς από μιά ζαριά ;

constantinos alexacos είπε...

Μπορεί να εχεις δίκιο τελικά.
Γιατί ακόμα κι εσύ που ρωτάς, δεν πήγες ποτέ απ ότι φαίνεται να διαβάσεις την πραγματική δήλωση του "Λεφτά υπάρχουν", αλλά έμεινες στην μηντιακή εκδοχή της.
Με έπεισες λοιπόν...

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/9d3ecb37-956a-4e02-ae37-18c5c33bf513

Ανώνυμος είπε...

σε διαβεβαιώ ότι ξέρω πολύ καλά τί και πώς το είπε. Έχει όμως πολύ μεγαλύτερη σημασία το πώς αυτό λειτούργησε στον κόσμο που το άκουσε (ακόμα και εάν δεχθώ ότι δεν ήταν σκόπιμη κίνηση αλλά απλώς σύμπτωση). Επί της ουσίας όμως δεν είδα την άποψή σου γιατί εάν είναι να αρχίσουμε τα βιντεάκια, δες τότε αυτό http://www.youtube.com/watch?v=cLMlX8WQ7yI&feature=player_embedded

constantinos alexacos είπε...

Εξαιρετικό! Εύγε, δεν το είχα δει.

Εδώ οι δεσμεύσεις θα είναι 10ετίας απ ότι φαίνεται. Επιπλέον από τοτε μέχρι σήμερα, εχει εκφραστεί ένα μερος της κοινωνίας βίαια εναντίον της τότε απόφασης.
Ακόμα κι αν το δεις σαν αναθεώρηση, οι αποφάσεις που έπονται δεν μπορούν να είναι χωρίς συναίνεση. Αυτή δεν υπάρχει στην Βουλή, για προφανείς πλέον, λόγους επομένως αναζητείται η γνώμη του λαού.

Που διαφωνείς; Είναι όλοι ανίκανοι να αποφασίσουν; Φοβάσαι ότι δεν θα ασπαστούν τις απόψεις σου; Ή θα χάσεις την νομιμοποίηση να κράζεις για τα "άδικα" μέτρα;

Translate