10.5.19

Άγονες αντιπαραθέσεις αποτυχημένων (και) νεοφιλελεύθερων

 

Ο κ. Πολάκης, για μία ακόμη φορά, προσφέρει το θέαμα που αποζητούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για να αποφύγουν κάθε ουσιαστική συζήτηση, την ώρα που η Moody’s χαιρετίζει την αντικατάσταση του γνωστού ως «Νόμου Κατσέλη», από μία τροπολογία διάρκειας μερικών μηνών, μία εισαγωγή πριν την πλήρη απορρύθμιση για τον τρόπο που θα χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά. 

Η συμφωνία Μαξίμου-τραπεζών έγινε εν κρυπτώ. Ουδείς γνωρίζει πλέον με τι πλαίσιο λειτουργούν οι τράπεζες, με τι διαδικασία θα πωλούνται τα κόκκινα δάνεια, σε ποιους, ποια θα είναι η θεσμοθετημένη και διαφανής σχέση μεταξύ τραπεζών, funds και διαχειριστών χρέους, ή ποια διαδικασία έπεται, με ξεκάθαρα βήματα και δικαιώματα του δανειολήπτη, την ώρα που δεν τηρείται ούτε το ελλιπές υφιστάμενο πλαίσιο. 

Το μόνο που ξέρουμε είναι πως οι πλειστηριασμοί βρίσκονται πλέον απόλυτα στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, ενώ θα μπορούν να γίνονται ακόμα και εντός ενός μόνο μηνός. Δεν έχει δοθεί κανένα κίνητρο στις τράπεζες για να ρυθμίσουν το επαγγελματικό ή ιδιωτικό χρέος αποδεχόμενοι την πραγματικότητα που δημιούργησε η κρίση. Θα συνεχίσουν σαν να μην υπήρξε ποτέ κρίση και απλώς κάποιοι αποφάσισαν να μην πληρώνουν. 

Η διαπραγμάτευση Τσίπρα επέτρεψε στο χρηματοπιστωτικό τομέα να περάσει το βάρος της κρίσης, όπως προκύπτει και από την μείωση των τιμών των ακινήτων, αποκλειστικά στα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες. Οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν εις τριπλούν με χρήματα των φορολογουμένων, οι τράπεζες που δεν άλλαξαν, δεν θα αναγνωρίσουν κανένα λάθος στον τρόπο που δάνειζαν ιδιώτες και κράτος. 

Εφεξής θα μπορούν να κινηθούν με ακόμα μεγαλύτερη αδιαφάνεια και μέσα από σχήματα και κοινοπραξίες που ουδεμία υποχρέωση έχουν να δηλώσουν με διαφάνεια, αφήνοντας έτσι τη σκιά ύπαρξης κρυφών κινήτρων, που αν υπάρξουν θα επιδεινώσουν και δεν θα εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα που θα συνεχίσει να μην μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του, την ώρα που θα κρατάει οικονομικά και παραγωγικά ακινητοποιημένους τους χρεοκοπημένους δανειολήπτες. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε καν να νομοθετήσει το απλό, την παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα, με αντάλλαγμα την παραίτηση από κάθε άλλη απαίτηση.

Αυτό είναι μόνο ένα από όσα συμβαίνουν τώρα στην κοινωνία, πέρα από θέματα ανεργίας, παιδείας, υγείας, ενώ θα ακολουθήσουν και οι πλειστηριασμοί από το κράτος, για όσους δεν θα μπορέσουν να μπουν στις 120 δόσεις. 

Ο κ. Τσίπρας προφανώς και πιάστηκε από τη νέα Πολακιάδα και την κλιμάκωσε σε ψήφο εμπιστοσύνης για να κρύψει πίσω από την άγονη αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη την αποτυχία του. Ο κ. Μητσοτάκης με τη σειρά του, θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού για τριήμερη παράσταση εντός Βουλής, προκειμένου να αποφύγει μία συζήτηση που δεν τον βολεύει καθόλου προεκλογικά, αφού δεν έχει καμία διάθεση να προστατεύσει το μέσο νοικοκυριό ή να προτείνει πραγματικές λύσεις για τη χώρα. Αρκείται στα μαγικά και αυτός, θα κόψει τους φόρους και θα βρέξει ο Θεός λεφτά... 

Πέντε μήνες πριν τις εκλογές και επτά μήνες προτού μείνουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες τελείως ακάλυπτοι απέναντι σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει αλλάξει προς το χειρότερο, το μόνο μας θέμα είναι το οικογενειακό δέντρο των πολιτικών, το πού κάνουν διακοπές και ο Παύλος Πολάκης. Αυτό κατάλαβε το πολιτικό σύστημα μετά από 12 χρόνια ύφεσης και δέκα χρόνια μνημονίου. Τόσα μπορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate