17.1.13

Πολιτειακά χυδαίοι - συνακόλουθο των προσώπων


Η τρικομματική προχώρησε εσπευσμένα σε πρόταση ποινικής διερεύνησης τυχόν ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, μη έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων, κάνοντας λογικά άλματα με σημαντικότερο την υπόθεση ότι οι Οικονομικοί Εισαγγελείς είχαν στα χέρια τους το usb που παρέδωσε ο πρώην υπουργός στον κ. Διώτη.



Αυτή ήταν η βασική υπόθεση, και κατερρίφθη κατόπιν ηλεκτρονικού ελέγχου του εν λόγω usb και την αποκάλυψη της ημερομηνίας δημιουργίας του εν λόγω αποθηκευτικού μέσου, που ήταν μεταγενέστερη κατά 2 μήνες του ανασχηματισμού που άλλαξε τον κ. Παπακωνσταντίνου και εξανάγκασε τον κ. Διώτη στην κατάθεση του γνωστού πλέον υπομνήματος.

Το κατηγορητήριο

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται για πιθανή αλλοίωση με σκοπό να σταματήσει τον φορολογικό έλεγχο σε 3 συγγενικά του πρόσωπα. Ο κ. Βενιζέλος, κατηγορείται ό,τι αποδεχόμενος τις αιτιάσεις του κ. Διώτη, σταμάτησε την φορολογική διερεύνηση σε 2059 πρόσωπα και υπεξαγωγή 2059 εγγράφων με προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Η πιθανή αλλοίωση από μεριάς Παπακωνσταντίνου αποδεικνύεται άνευ κινήτρου (οι συγγενείς απέδειξαν την νομιμότητα των καταθέσεων τους), ενώ κατόπιν καταστροφής του usb που παρέδωσε τον Ιούνιο του 2011 στον κ. Διώτη, δεν υπάρχουν πλέον πειστήρια. 

Στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου, και εφόσον δεν αποδειχθεί πρόθεση, το σφάλμα είναι πολιτικό. Η ποινικοποίηση πολιτικού σφάλματος, δεν είναι θεμιτή στις δημοκρατίες. Η υπεξαγωγή εγγράφων με προσωπικά δεδομένα πολιτών είναι ζήτημα που προφανώς χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, αν μη τι άλλο για να δοθούν εξηγήσεις.

Η αυτοπαγίδευση των ανόητων


Η εσπευσμένη κίνηση της πρότασης παραπομπής παγίδευσε όσους την ξεκίνησαν σε μία διαδικασία ποινικοποίησης της πολιτικής πράξης. 
Η μεν κυβέρνηση προτείνει παραπομπή σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από την μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει (αφότου την κατήγγειλε με μένος για 3 χρόνια και προκάλεσε εκλογές προτάσσοντας ανύπαρκτα ισοδύναμα), ενώ η αντιπολίτευση παραπέμπει στο πλαίσιο της αντιμνημονιακής έως εθνικιστικής πολιτικής της· μέχρι να έρθει η σειρά κάποιων εξ αυτών να κυβερνήσουν οπότε θα δούμε πάλι στροφή 180 μοιρών, όπως έκαναν πρόσφατα οι κ.κ. Σαμαράς και Κουβέλης.

Η λύση των πολιτειακά χυδαίων

Η κυβέρνηση, ούσα παγιδευμένη σε μία πρόταση παραπομπής της οποίας το σκεπτικό έχει εκπέσει από τις εξελίξεις (απαλοιφή κινήτρου και πειστηρίων) επιχειρεί να διαφύγει της λογικής, η οποία επέβαλλε δύο δρόμους: ή την παραπομπή όλων των εμπλεκομένων ούτως ώστε να δοθούν εξηγήσεις δημόσια, ή την απόσυρση της πρότασης για παραπομπή Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση νομίζει ό,τι ανακάλυψε τον τρίτο δρόμο, όπως ο Αντρέας κάποτε με τα χρωματιστά ψηφοδέλτια για την εκλογή Σαρτζετάκη. Αποφάσισε την διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών, μία για κάθε πρόταση, με στόχο τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι προτεινόμενος και στις τρεις. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ό,τι όποιος βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού μείνει στην αίθουσα μετά την πρώτη ψηφοφορία, θα προδώσει την πρόθεση ψήφου του, εξ ου και η παραπομπή στα χρωματιστά ψηφοδέλτια Σαρτζετάκη.


Το χυδαίο πολιτικό προσωπικό αυτής της Βουλής, τα λύματα αυτά της πολιτικής ζωής του τόπου, προτίθενται να παραβιάσουν ανοιχτά την μυστικότητα της διαδικασίας και να ελέγξουν με τον πιο σφοδρό τρόπο την ψήφο των βουλευτών τους.

Γιατί

Στο γιατί έγκειται η χυδαιότητα. Ο κ. Βενιζέλος, ενόψει του συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, νόμισε ότι με την λίστα Lagarde και την παραπομπή του ανθρώπου που εκθρόνισε με τον γνωστό τρόπο τον Ιούνιο του 2011, βρήκε την χρυσή ευκαιρία για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Φαίνεται να αυτοπυροβολήθηκε, για μία ακόμη φορά.
Οι δε κ.κ. Κουβέλης και Σαμαράς δεν διαφώνησαν σε μία κίνηση που θα τους έδινε απόσταση από την πολιτική που σήμερα εφαρμόζουν, αυτή που κατήγγειλαν προκειμένου να οδηγηθούν στην εξουσία. Ο δε κ. Κουβέλης, μπορεί να ελπίσει σε ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, όταν αυτή η ιστορία θα σκάσει ισοπεδώνοντας το ημιθανές ΠΑΣΟΚ. Ειδικά αν αυτή η ιστορία οδηγήσει σε νέες εκλογές.

Την ίδια ώρα που το πολιτικό προσωπικό παίζει με τη δημοκρατία, παραβιάζοντας την μυστικότητα της ψήφου μέσα στο κοινοβούλιο, η κοινωνία περιμένει να δει την λύση που προφανώς δεν είναι ούτε το φορολογικό που ψηφίστηκε, ούτε οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, ούτε οι έμμεσες προσλήψεις και η συνέχιση της απόδοσης υπερωριακής αμοιβής σε κάθε ημέτερο του δημοσίου. Μέχρι τον Μάρτιο, θα έχουμε νοιώσει όλοι τι θα πει "σωτηρία". Η κυβέρνηση αντί να δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα, επέλεξε να πυροβολήσει το πόδι της  και πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα καταλάβει ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Τις χθεσινές προειδοποιήσεις της κ. Lagarde δεν τις άκουσε πάλι κανείς.


update 12.20

Κατόπιν έντονης συζήτησης στην έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή, δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μία κάλπη, και εγκρίθηκε η πρόταση για 4 κάλπες, χωρίς υποχρέωση ψήφισης και στις 4.

Αν θεωρηθεί ότι είναι μία ψηφοφορία με 4 σκέλη, τότε οι βουλευτές που δεν θα προσέλθουν και στις 4 κάλπες για θετική ή αρνητική ψήφο ανά πρόσωπο, θα έχουν παραβιάσει την μυστικότητα της ψήφου.

Αν θεωρήσουν ότι είναι 4 διακριτές ψηφοφορίες, τότε μπορούν να κρύψουν την παραβίαση της μυστικότητας πίσω από το τέχνασμα του "δεν προσήλθε να ψηφίσει" - έπινε καφέ στο κυλικείο.

Η αξιοπιστία του σώματος βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών, και στο αν θα επιλέξουν να κρυφτούν πίσω από ένα τέχνασμα για να επιδείξουν κομματική πειθαρχία. Το βράδυ θα ξέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate