6.2.14

Αυτή η αριστερά δεν θα κυβερνήσει ποτέ


Η κομμουνιστική αριστερά, όπως και η αυταρχική δεξιά, είναι εκτός εποχής· δεν έχουν έρεισμα, δεν στέκουν σε αναγκαστικά ανοιχτές κοινωνίες (διαδίκτυο, παγκοσμιοποίηση) και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες για να κυβερνήσουν.

Ακόμα και η κυβέρνηση Σαμαρά εκλέχθηκε κρυπτόμενη, και όποτε εμφανίζει το πραγματικό της πρόσωπο συνήθως εξαναγκάζεται σε υποχώρηση. Ό,τι μένει, είναι αυτό που αθροιζόμενο θα την ρίξει. Δεν αρκεί όμως για τον σχεδιασμό κανενός – κάθε άλλο. Η αναμενόμενη πτώση μπορεί να συμπαρασύρει τον αντίπαλο, αν αυτός δεν έχει αυτοπροσδιοριστεί σε στέρεες βάσεις.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει η νέα αριστερά, μία υγιέστερη εκδοχή του New Labour της Αγγλίας, θα πρέπει να κάνει λοβοτομή· άμεσα. Κατέβασαν υποψήφιο στην Αθήνα ένα νέο παιδί, συμπαθής και μετριοπαθής σύμφωνα με όποιον τον έχει γνωρίσει, και του φόρεσαν ένα αντιμνημονιακό κασετόφωνο για στόμα. Η ερώτηση είναι γιατί δεν κατέβασαν τότε τον κ. Γλέζο, ή τον κ. Στρατούλη για την δημαρχία της Αθήνας που το φοράνε πιεστικότερα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει (κυβερνώσα) αριστερά και να απαντήσει στα γεράκια του Γερμανικού τραπεζικού συντηρητισμού, αν θέλει να προτείνει μία νέα ανακατανομή με το βλέμμα στραμμένο στους πολλούς, αν θέλει να γεννήσει προσδοκία, δεν θα το κάνει με κασετόφωνα. Θα το κάνει μόνο αν καταφέρει να μετασχηματίσει τα ενστικτώδη (ως κενά) κορακίστικα verbatim σε πρόταση πλειοψηφίας βασιζόμενη στην αριστερά των αρχών και όχι στον αυτοματισμό του κάθε συνδικαλιστικού εκπροσώπου σε τηλεοπτικό πάνελ.

Όσο για τους φτωχούς συγγενείς της κεντροαριστεράς, κατ’ αναλογία, αν περιμένουν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ για να καρπωθούν την απογοήτευση θα περιμένουν πολύ· ο κόσμος θα ριζοσπαστικοποιηθεί χωρίς επιστροφή και θα χρειαστεί μία νέα εθνική καταστροφή για να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν. Σοσιαλδημοκρατία που αυτοπεριορίζεται σε φιλοδοξίες διαμόρφωσης τρίτου πόλου δεν είναι σοσιαλδημοκρατία· είναι ΔΗΜΑΡ. Αυτό που τρώει το κόστος του λάθος συμβιβασμού, και δεν κάνει ποτέ «ταμείο».

Ζητείται καθαρότητα, ανοιχτότητα και προγραμματικός λόγος. Όλα τα άλλα θα έχουν την κατάληξη που κρύβουν οι παρωπίδες του κάθε κομματικού μηχανισμού, και θα βουλιάξουν τη χώρα λίγο πιο βαθιά στη λάσπη του μνημονιακού/αντιμνημονιακού αγώνα της κάθε εσωστρεφούς, ως ναρκισσιστική, φράξιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate