3.11.13

Ο μύθος της «ανύπαρκτης εναλλακτικής» στην υπερφορολόγηση


Ο κ. Στουρνάρας ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ υπολόγιζε την δημόσια ακίνητη περιουσία στα 300δις Ευρώ, και προχώρησε σε προτάσεις αξιοποίησης της. Τότε, εν μέσω αντιμνημονιακού πρωταθλητισμού του νυν Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τον σημερινό επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, κάθε ιδέα αξιοποίησης ή εκποίησης δημόσιας περιουσίας παρουσιαζόταν ως «ξεπούλημα της πατρίδας» από τους «προδότες – Πινοσέτ».

Ο τύπος και τα ΜΜΕ των ημετέρων, όσων ήλπιζαν να παραμείνει η χώρα στα χέρια τους με κάθε κόστος (για τους πολλούς – εκείνοι είχαν βγάλει τα χρήματα τους έξω ακόμα και με βαλίτσες), στάθηκαν δίπλα στους κυρίους αυτούς με πρωτοσέλιδα ντροπής και ανελέητο πόλεμο κάθε απόγευμα από τα δελτία των οκτώ.

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς, με την ανεκτίμητη βοήθεια του κ. Βενιζέλου το 2011, είναι Πρωθυπουργός. Ένα «ουδείς αλάθητος» μοιάζει να ήταν αρκετό για να ξεπλύνει την ζημία δισεκατομμυρίων που προκάλεσε στη χώρα καθυστερώντας την με τα συνεχή «όχι», με την εδραίωση των αντιδραστικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων σε κάθε τομέα του δημοσίου, και την ενίσχυση του μισαλλόδοξου λόγου – αυτού που απογείωσε τη Χρυσή Αυγή.

Υπουργός Οικονομικών είναι ένας από τους ανθρώπους που δούλεψαν επί Σημίτη για να προετοιμάσουν την είσοδο της χώρας στο Ευρώ, ενώ ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ συνέταξε πάμπολλες μελέτες ισοδύναμων μέτρων την εποχή προ και μετά ένταξης της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Μετανοημένοι και ορθολογιστές, λοιπόν, δουλεύουν επιτέλους μαζί για τη σωτηρία της πατρίδος. Σωστά; Αν ναι, είναι εύλογη η απορία τί έγινε με την περικοπή δαπανών στο δημόσιο – όχι μισθών και συντάξεων που έχουν χάσει άνω του 30%, αλλά οι υπόλοιπες. Γιατί το δημόσιο συνεχίζει να μισθώνει κτήρια με δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα, όταν τα κρατικά κτήρια παραμένουν κενά; Αν δεν είναι «ωφέλιμα» ή κατάλληλα για τους σκοπούς του δημοσίου γιατί δεν βγαίνουν στο σφυρί για να αγοραστούν κατάλληλα; 

Αν δεν μπορούν, λόγω αδυναμίας λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ κλπ, γιατί δεν παίρνουν την εύλογη απόφαση κάθε νοικοκύρη, να μετακομίσουν πίσω στα δημόσια κτήρια μέχρι να δουν πώς θα καταφέρουν να τα πουλήσουν; Με ποιο δικαίωμα και ποιό ηθικό ανάστημα ζητούν από τους πολίτες να εκποιήσουν την δική τους περιουσία για να πληρώσουν τα ενοίκια της ανικανότητας νοικοκυρέματος τους; Τί απέγιναν οι μελέτες του ΙΟΒΕ και της ΜΚΟ «Κ» που τόσο ένθερμα παρουσίαζε ο κ. Στουρνάρας προτού αναλάβει υπουργός στη θέση του υπουργού που τόσο έντονα αποδοκίμαζε τότε για ατολμία εκποίησης/εκμετάλλευσης;

Πόσοι «φίλοι» του πολιτικού προσωπικού αμείβονται ακόμα αδίκως από τον κρατικό κορβανά; Πόσοι άχρηστοι οργανισμοί καταργήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες διακυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου/Στουρνάρα; Γιατί τόση πρεμούρα να μην κλείσουν οι «αμυντικές (εδώ γελάμε) βιομηχανίες»; Η λίστα είναι μακρύτερη των δικαιολογιών του κ. Στουρνάρα και του συμβούλου του, του κ. Καραβίτη, γιατί να πληρώσουν οι πολίτες τον τετραπλάσιο φόρο στα ακίνητα τους από το 2008, πολλαπλάσιο φόρο εισοδήματος και εισφορές στα ταμεία. Πέραν των οριζόντιων μειώσεων μισθών και συντάξεων τί έκαναν; Η απάντηση είναι: σχεδόν τίποτα.

Συλλεκτική φωτογραφία: ένα από τα δύο Υπουργικά Συμβούλια που έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες 
«Δεν υπάρχει εναλλακτική» κ. Στουρνάρα; Κάντε ένα διάλειμμα και δείτε τι γράφατε το 2010 ως επιστήμονας – όχι δημοσιολόγος - και αποφασίστε πότε μας κοροϊδεύατε: τότε ή τώρα;

Η υπόθεση μου είναι ότι μας κοροϊδεύετε τώρα, έχοντας συμβιβαστεί απολύτως με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που κάποτε επικρίνατε. Του πολιτικού συστήματος που δεν δέχεται καμία αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει το ίδιο ή τους ημετέρους του. Ενδεικτική η ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής, που όχι απλώς θάφτηκε αλλά εσχάτως μάθαμε ότι ο γραμματέας της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος διόρισε την σύζυγο του με μισθό 1,700€/μήνα, στο Γραφείο Πρωθυπουργού. 

Ποσώς με ενδιαφέρει αν σας κατακρίνουν οι χειρότεροι του πολιτικού προσωπικού ως μέρος του προεκλογικού τους αγώνα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό δεν σας κάνει καλό υπουργό. Η λογική «ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου» ανήκει σε βαρβάρους, και δεν αποτελεί έλλογο επιχείρημα. Έλλογο επιχείρημα θα ήταν το «έκοψα ό,τι μπορούσα και ακόμα δεν με φτάνουν». Αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση εδώ. Εσείς απλά επιτίθεστε στους πολλούς, δέσμιος εκούσια του αθλιότερου πολιτικού προσωπικού που έχει γνωρίσει η χώρα. 

Μια χάρη μόνο: μην προσβάλλετε άλλο την κοινή λογική και όσους θα υποστούν τις συνέπειες της ανημποριάς σας ζητώντας «εναλλακτικές» από ποιους; Αυτούς που δεν τις ήθελαν ούτε το 2010, ούτε τώρα; Εσείς τις ξέρετε, τις έχετε περιγράψει, αλλά πετάτε την μπάλα στην κερκίδα – στο πολιτικό προσωπικό των Κακλαμάνηδων της χρεοκοπίας. Κάντε ό,τι είναι να κάνετε, αλλά μη μας δουλεύετε. Φτάνει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απολύτως Κωνσταντίνε, προσυπογράφω.

Μία ερώτηση. Αυτ'ο με τους 'προδότες-Πινοσέτ' είναι πραγματικότητα ή σχήμε λόγου;

ΓΠ

constantinos alexacos είπε...

Πινοσέτ:
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=401501

Για το προδότες, δες τα πρωτοσέλιδα της εποχής και τους πύρινους λόγους του Γιάννη Μανώλη και λοιπών. Έφτασε ο ΔΣΑ να μιλάει για εσχάτη προδοσία...

Unknown είπε...

Εύστοχο το άρθρο σας, με επιτυχία καταγράφει την κοινή λογική και σκέψη. Το ερώτημα όμως που μας ταλαιπωρεί ολους είναι τί πρέπει να γίνει; αυτό το ερώτημα δεν έχει απάντηση και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια συνταγή.

Translate