Το 2001 γύρισα στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια στην Αγγλία, θεωρώντας ότι η χώρα είχε μπει ανεπιστρεπτί σε Ευρωπαϊκή τροχιά. Γράφω σήμερα μετανιωμένος.
Νόμιζα ότι η ανάληψη των Ολυμπιακών, η πορεία της οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει στο κράτος με τις διάφορες ανεξάρτητες αρχές κλπ είχαν βάλει την Ελλάδα σε νέα πορεία. Μία πορεία επιθυμητή από όλους τους Έλληνες, μία πορεία που θα επικροτούσε κάθε σώφρων πολίτης και πολιτικός. Υπήρχε εισαγωγή κεφαλαίων, ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ανάπτυξη τεχνογνωσίας ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς και στις υπηρεσίες.
Οι εκλογές του 2004 κινήθηκαν σε αυτό το κλίμα, με συναίνεση σε ότι αφορούσε την ανάπτυξη και κάποιες αναμενόμενες κορώνες μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, όπως εκείνο το “Αρχιερέας της Διαπλοκής”. Ε, δεν θα γινόμασταν Σουηδία με την μία. Ουδείς φαντάστηκε το 2004 ότι θα ξεκινούσε τέτοια κομματικοποίηση και οπισθοδρόμηση. Υποθέτω ότι και τα “δικά τους παιδιά” πρέπει να έχουν μείνει άφωνα μπροστά στην διάλυση που παρατηρείται σήμερα.
Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η κατεύθυνση στην οικονομία ή την χώρα, αλλά αδυνατώ. Δεν ισχύει μόνο στο κλάδο μου (αρχιτέκτονας) αλλά στο σύνολο της οικονομίας και αυτό είναι το συγκλονιστικό. Θα ήμουν διατεθειμένος ακόμα και να αλλάξω κλάδο, ενδεχομένως να κάνω συμπληρωματικές σπουδές αν επρόκειτο για μία προγραμματισμένη αλλαγή πορείας, π.χ. στροφή προς την γεωργία, ή την τεχνολογία ή ότι άλλο… Αλλά δεν ήταν η περίπτωση. Οι άσχετοι ήρθαν να κυβερνήσουν με κομματικά κριτήρια και ρεβανσισμό, διέλυσαν την οικονομία του κράτους πρωτίστως και την αγορά στην συνέχεια. Ειδικά όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν “σοβαρά” με την διακυβέρνηση (πριν από 15 μήνες περίπου) ξεκίνησε η πραγματική καταστροφή. Έχοντας διογκώσει το έλλειμμα πέρα από κάθε πρόβλεψη, τα έριξαν στον άτιμο πολίτη-φοροφυγά. Ξεκίνησαν οι εξαγγελίες περί τεκμηρίων, αύξησης φόρων και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ένα άρρωστο μυαλό στις παραμονές της προαναγγελθείσας “διεθνούς κρίσης”. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να τρομάξουν τον πολίτη και να παγώσουν όποιο τομέα κινείτο από την μαύρη οικονομία, δηλαδή τα πάντα. Σήμερα δεν εισπράττουν ούτε τις βεβαιωμένες οφειλές, ενώ παράλληλα οι φορο-ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, τους εφοπλιστές και τα μεγάλα εισοδήματα δίνουν και παίρνουν. Κι όλα αυτά ενώ έχουν καταργηθεί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ανεξάρτητες αρχές και λοιπά… Από που περιμένουν ότι θα ζήσει το “μαγαζί - Ελλάδα”;
Σε ότι αφορά το φαίνεσθαι της κυβέρνησης της ΝΔ, εκείνο το Αρχιερέας της Διαπλοκής μοιάζει πλέον με ανέκδοτο, εφόσον με 50κάτι σκάνδαλα σε 5 χρόνια, ο όρος δεν ξεκινάει να περιγράφει την σημερινή κατάσταση. Το κλείσιμο της Βουλής για να αποφευχθεί η τρίτη αίτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για εξεταστική SIEMENS και οι προχθεσινές απειλές του φυγά - διευθυντή της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, ακυρώνουν κάθε αντίθετη επιχειρηματολογία.
Με παγωμένη την αγορά (κατανάλωση), την οικοδομή και τις υπηρεσίες, και τις τραπεζικές παροχές με το σταγονόμετρο ο κ.Παπαθανασίου ξεκινάει φοροεπιδρομή με καθυστέρηση 15 μηνών από τις αρχικές “διαρροές”. Από ποιους ελπίζει να εισπράξει; Και να θες να πουλήσεις το αυτοκίνητο σου ή το σπίτι σου για να τον πληρώσεις δεν αγοράζει κανείς! Για δανεισμό ούτε κουβέντα. Ποιο είναι το πλάνο τους για ανάκαμψη;
Νομίζουν ότι με “αερο-λογίες” βάφονται αυγά, επειδή ποτέ δεν τα έβαψαν οι ίδιοι: απ ότι φαίνεται ή τα παντρεύτηκαν, ή τα κληρονόμησαν ή τους προσεφέρθησαν βαμμένα. Δεν δούλεψαν ποτέ στην ελεύθερη αγορά που καλούνται να διαχειριστούν - δεν χρειάστηκε. Η ατάκα του κ.Σούρλα σε πρωινή εκπομπή “μην τους λυπάστε κ.Αυτιά, έχουν λεφτά” δείχνει και κάτι ακόμα: την απόσταση τους από την πραγματική κοινωνία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αναλγησία.
Δεν υπάρχει πλάνο για την ανάκαμψη. Μόνο διορισμοί, εξυπηρετήσεις και ότι άλλο προλάβουν για λογαριασμό των υμετέρων μέχρι να τους πουν οι Λούληδες και τα κομματόσκυλα να πάνε σε εκλογές. Και απ’ ότι φαίνεται θα φύγουν όπως κυβέρνησαν: με κομματικά παιχνίδια.