18.5.12

Αποδείξτε το

(μία ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων)


Ο ένας λέει “συγνώμη”.
Η δεύτερη λέει “άλλαξα”.
Ο τρίτος λέει “Οικουμενική”.
Ο τέταρτος λέει “συγκυβέρνηση”.
Εγώ λέω “αποδείξτε το”. Γιατί κανείς μας δεν σας πιστεύει πια. 
Ειδικά όταν είμαστε σε προεκλογική (παραμυθο)περίοδο, τόσο πρόσφατα από την προηγούμενη. Εκείνη που δεν φανήκατε να εννοείτε τίποτα από όλα αυτά, εφόσον αποτύχατε να σχηματίσετε κυβέρνηση.
Ενώστε λοιπόν τα όσα “λέτε”, και κατεβάστε ένα σχήμα που να είναι αντίστοιχο των λεγόμενων σας. 
1. Συγκροτίστε προεκλογικά την Οικουμενική που μας τάζετε, και θέστε την στην κρίση του λαού. Αυτό θα σας δώσει την νομιμοποίηση που προφασιστήκατε ότι δεν είχατε πριν από 12 μέρες.
Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να συνεννοηθείτε προεκλογικά, το ξαναγράφω.
2. Για να κάνετε το παραπάνω και να μπορέσετε να πάρετε τις 50 έδρες σε περίπτωση νίκης, θα πρέπει να κατεβάσετε ένα ενιαίο σχήμα (νέο κόμμα με δυνάμει Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής). Τα κόμματα σας, δεν θα κατέβουν στις εκλογές.
3. Αυτό θα σας κερδίσει την μέγιστη δυνατή αξιοπιστία που μπορείτε να αποκομίσετε από τον κόσμο, έτσι όπως τα καταφέρατε. Τον καθένα ξεχωριστά δεν σας εμπιστεύεται ούτε ο ψηφοφόρος σας. Έχετε δει τις μετρήσεις - τα ξέρετε καλύτερα από εμένα.
4. Θα σας κερδίσει επίσης κάτι ακόμα πολυτιμότερο: κατά την διάρκεια της επόμενης κυβέρνησης, θα έχετε το χρόνο για να να ανασυγκροτήσετε τον χώρο σας, ο καθένας ξεχωριστά, χωρίς την πίεση μίας κατάρρευσης της χώρας, και χωρίς η διαδικασία αυτή να μας πάρει σαν λαό στο λαιμό της.
Αυτό για να το εκτιμήσετε, προϋποθέτει να έχετε καταλάβει ότι τα σημερινά σας οχήματα έφτασαν στο τέλος τους.
5. Η προτεινόμενη διάρκεια αυτής της συμμαχίας, είναι δύο χρόνια. Σε αυτό το χρόνο, η διαπαραταξιακή κυβέρνηση συνεργασίας οφείλει:

- να διατηρήσει την χώρα εντός Ευρώπης, Ευρωζώνης και Ευρώ
- να φέρει εις πέρας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις
- να βάλει τις βάσεις για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας
- να προχωρήσει σε σημαντικές συνταγματικές αλλαγές, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ισοπολιτεία και η ισονομία, ειδικά σε ότι αφορά τα προνόμια των βουλευτών σας, την δικαιοσύνη γενικότερα, και τον δημόσιο τομέα που είναι και ο μεγάλος ασθενής.
Στο βαθμό που θέλετε να πιστέψουμε τα όσα θα πείτε προεκλογικά, ετούτη τη φορά, θα πρέπει να μας πείσετε για τις προθέσεις σας. Η  καλή μας πρόθεση έχει εξαντληθεί. 
Η χώρα θα πάει ή μπροστά, ή πίσω. Το κλειδί, το κρατάτε εσείς· δυστυχώς, ή ευτυχώς. Δεν θα μπορέσετε ούτε να εκβιάσετε την ψήφο μας, ούτε να την κλέψετε. Πρέπει να την κερδίσετε.
Φανείτε χρήσιμοι αυτή την ύστατη στιγμή, ζητείστε έμπρακτα συγνώμη - δώστε μας την κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα. Μπορεί τότε να πιστέψουμε το mea culpa σας, και να συμφιλιωθεί και ο κόσμος που διχάζεται ακόμα και τούτη την ώρα, στο προεκλογικό σας παιχνίδι.
Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Το αν θα μπορέσετε να την πάρετε, θα κρίνει πρωτίστως το μέλλον της χώρας που χρειάζεται μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, και δευτερευόντως την ίδια την μοίρα σας προσωπικά.


2 σχόλια:

Stel είπε...

Κωνσταντίνε, συμφωνώ. Θα πρόσθετα όμως σχετικά με το 2 του κειμένου σου ότι τα κόμματα θα ήταν καλύτερο (και ρεαλιστικότερο) να κατέβουν ως συνασπισμός κομμάτων διατηρώντας την αυτοτέλεια τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδείκνυαν την τρέχουσα ανάγκη σχηματισμού του φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μετώπου με τρόπο που δεν υπονομεύει την ξεχωριστή κομματική ταυτότητα και επιπλέον θα αποδείκνυαν έμπρακτα ότι δεν τους ενδιαφέρει το άδικο μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος.
Βέβαια τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει αλλά καλό είναι να προτείνονται από κάποιους...
καλή συνέχεια
Στέλιος Δ.

Στελιος Σμπυρακης είπε...

Τους ζητας να αυτοκαταστραφουν... δυστυχως δεν ηγουνται για να εχουν το σθενος να ξαναγεννηθουν. Εχουν βρεθει στις θεσεις τους μανιπιουλαροντας καταστασεις και υποσχομενοι μοιρασιες. Δεν προκειται να το κανουν, πρεπει να φυγουν...

Translate