17.3.13

A Mexican standoff #Cyprus

Η Κύπρος βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο την Παρασκευή, όπως είχε βρεθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις Κάννες. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, υπέκυψε.

Γυρίζοντας στη χώρα του, ουδείς του επετέθη με αερολογίες - κάθε άλλο. Οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί στάθηκαν δίπλα του, και δουλεύουν πυρετωδώς για να δουν αν υπάρχει plan B. 

Για αρχή, γύρισαν το εκ πρώτης όψης μέσο πίεσης της Ευρωζώνης προς την Κύπρο, αυτό της αργίας της Καθαρής Δευτέρας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που σου δίνει ο μικρός πληθυσμός και το σχετικά μικρό μέγεθος της πραγματικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, κανείς δεν θα πεινάσει αν μείνουν οι τράπεζες κλειστές μερικές μέρες - θα βρουν τοπικά ένα τρόπο. 
Και ξαφνικά μοιάζει να έχει η Ευρωζώνη το πρόβλημα: τι θα κάνει την Δευτέρα χωρίς απόφαση για την Κύπρο; 'Οπερ έδει δείξαι, το νομοσχέδιο της συμφωνίας ΔΕΝ θα πάει σήμερα στην Κυπριακή Ολομέλεια για ψήφιση, ενώ ήδη ανακοινώθηκε "τραπεζική αργία" για την Τρίτη.

Η μέχρι τούδε αντιμετώπιση της Κρίσης από τη Γερμανία δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, ενώ η απομάκρυνση της Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες είναι δεδομένη εφόσον η ακολουθούμενη πολιτική δεν οδηγεί σε σύγκλιση και φεντεραλισμό, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό. Η Γερμανία αρνείται να δεχτεί ότι οι Κυπριακές τράπεζες είναι Ευρωπαϊκές - συνεχίζει να βλέπει έθνη όταν σχεδιάζει, και όχι Ευρώπη.

Η Κύπρος από την άλλη είναι πολύ μικρή, και αυτό της δίνει μία ευελιξία, και άρα μία διαπραγματευτική δύναμη, που μάλλον δεν υπολογίστηκε σωστά στο τελευταίο eurogroup. 

Την Παρασκευή ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο, που μόλις εξελίχθηκε σε πενθήμερο - a Mexican standoff,  όπου Μεξικό βάλε Κύπρος.

O Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης
με την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ 

_______

edit:

Μην μπερδέψει κανείς τα της Κύπρου με την Ελλάδα - η Κύπρος είναι διαχειρίσιμη/κυβερνήσιμη. Η Ελλάδα όχι...

"Χωρίς μεταρρύθμιση δεν έχει επενδύσεις (με ελληνικό ή ξένο κεφάλαιο). Χωρίς επενδύσεις δεν έχει θέσεις εργασίας, δεν έχει εισόδημα για να φορολογηθεί, δεν έχει ΑΕΠ, δεν έχει "σωτηρία". Μόνο βεβαιώσεις οφειλών της εφορίας έχει και κατασχέσεις, μέχρι να γίνει το μπραφ. Το καταλάβαμε, ή να βάλω την κόρη μου να το ζωγραφίσει;"
Δεν είναι μεταρρύθμιση η δημοσιονομική προσαρμογή

_______

update: 
Αρχισαν κι εκεί οι ανοησίες και οι πολιτικαντισμοί...
Νέες αιχμές ΑΚΕΛ κατά Νίκου Αναστασιάδη | News

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεσμευση λεφτων τριτων χωρις νομο ισον κλοπη. Ακομα και αναδρομικα να καταφερουν να τον ψηφισουν οι νομοι δεν εχουν αναδρομικη ισχυ, γιατι τοτε η καθημερινη σου νομιμοτητα ειναι παντα εν αμφιβολω.
Επισης ποιος ο κινδυνος? Να κλεινε η τραπεζα? Ε και? Δεν εγγυαται η Κυπρος ως χωρα της ΕΕ τραπεζικες καταθεσεις εως καποιου υψους? Αυτο σημαινει οτι ετσι και αλλιως οι μικροκαταθετες των 10? 20? 50? χιλ ευρω δε θα χαναν τα χρηματα τους ουτως η αλλως. Αρα για ποιον επιβληθηκε το οριζοντικο κουρεμα? Για να μη χασουν οι μεγαλοκαταθετες? Και τι γινεται με τους υπαλληλους που μισθοδοτουνται σε κυπριακη τραπεζα απευθειας? Θα παιρνουν ουσιαστικα 7% μικροτερο μισθο το μηνα?
Τριχες. Ανοιξαν οι ασκοι του Αιολου. Bank run στην Κυπρο. Και αν οχι και αποδειχθει οτι το πηραν χαλαρα, τοτε πονταρω σε αντιστοιχο κουρεμα και στην Ελλαδα. Το μεγεθος, η απομονωση και το στιγμα της Κυπρου ως χωρα για ξεπλυμα επιτρεπει τα πειραματα. Αλλα φυσικα αν σπασει η παρθενια επιτυχως μετα το μετρο μπορει να χρησιμοποιηθει και αλλου

Translate