1.4.15

Ο γάμος έμοιαζε κηδεία


Δεν παντρεύεσαι με κριτήριο τα εύκολα, τους αγρούς και τις πεταλουδίτσες, αλλά τον άνθρωπο που φαντάζεσαι πως θα μείνει δίπλα σου και στα δύσκολα. Όποια δύσκολα περιμένει ο καθένας. Όλα δείχνουν πως ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα είναι επιτυχής από αυτή την άποψη αν δει κανείς τι δυσκολίες θα προκύψουν από τις επιλογές τους στην κυβέρνηση.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πίστεψε τη ρητορική του. Μία ρητορική που αναπτύχθηκε σε παραληλία με την πραγματικότητα και βασίστηκε στο ρεβανσισμό και το βολονταρισμό. “Δε χρωστάμε - μας χρωστάνε”. “Ή εμείς ή αυτοί”. Όσο κι αν την έκρυψαν την τελευταία περίοδο για να διευρύνουν την εκλογική βάση τους δεν την απέβαλλαν. Κάθε άλλο. “Παντρεύτηκαν” μετεκλογικά με αυτή κατά νου. 

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αποφεύγει τις “στιγμές KODAK” με τον κυβερνητικό του εταίρο, μη λερωθεί επικοινωνιακά, αλλά δεν ξεγελάει κανέναν. Ο Πάνος Καμμένος να ουρλιάζει από τα κυβερνητικά έδρανα για πολιτικούς αντιπάλους “στα τέσσερα” δεν μπορεί να χρεωθεί σε κανέναν άλλον. Όπως δεν μπορεί να χρεωθούν σε κάποιον άλλον οι μηνύσεις τριών υπουργών του προς δημοσιογράφους, προτού καλά-καλά κλείσουν τρίμηνο στις καρέκλες τους, με έναν εξ αυτών να έχει για συνήγορο των υπερπατριώτη-εθνικιστή Φαήλο Κρανιδιώτη.

Από την αρχή της κρίσης, όλοι ετούτοι οι μαχητικοί αντιμνημονιακοί ήταν στα τηλεοπτικά μπαλκόνια διαριγνύοντας τα ιμάτια τους για τις δήθεν εναλλακτικές. Είναι κυβέρνηση σήμερα - πού είναι η εναλλακτική; Στις φωτογραφήσεις του Paris Match ή στο κασέ που θα έχει για διαλέξεις ο Γιάνης Β. μετά την καταστροφή; Αντιμέτωποι με αυτό το αδιέξοδο, το κυβερνητικό ζευγάρι καταφεύγει σε ό,τι ξέρει καλά: βολονταρισμό και ρεβανσισμό. Έτσι είναι, επειδή έτσι το θέλουν να είναι. Και το θέλουν έτσι, για να πάρουν τη ρεβάνς.

Η Εξεταστική που προτείνουν για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο δεν είναι της ώρας (προέχει να βρει λεφτά να πληρώσει), αλλά είναι απαραίτητη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έχει ήδη εξετάσει με δική της Εξεταστική στο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας της Τρόικας στην Ελλάδα. Μπορεί να θυμάστε τους ευρωβουλευτές που είχαν γίνει δεκτοί με τυμπανοκρουσίες επί Σαμαρά, για να αποσιωπηθεί αργότερα το πόρισμα καταπέλτης που επικέντρωνε την ευθύνη για την αναγκαιότητα του προγράμματος σωτηρίας στην “στατιστική απάτη” των κυβερνήσεων Καραμανλή. Χωρίς αυτήν, θα τον είχε σταματήσει νωρίτερα ή ο λαός, ή η ΕΕ και οι αγορές. Να συζητήσουμε αν αυτό καθιστά τον ίδιο απατεώνα ή απλά αμέριμνο… Δεν ήξερε - δεν άκουσε τι έκανε ο υπουργός του. Όπως δεν ήξερε ο κ. Σαμαράς όταν έλεγε πως το έλλειμμα θα είναι 4%, λίγους μήνες πριν την κατάρρευση του 2009.


Ο κ. Τσίπρας παντρεύτηκε ήδη δύο πρώην υπουργούς του “απατεώνα”: αυτόν που έκλεινε τη Βουλή όποτε τους βόλευε για να παραγραφούν τυχόν ανομίες των υπουργών τους, προσέλαβε 865.000 υπαλλήλους και χασκογέλαγε το βράδυ της δολοφονίας Γρηγορόπουλου τον έκανε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο άλλος ήταν ο Πάνος - το κακό παιδί της ΟΝΝΕΔ και της πλατείας των αγανακτισμένων. Οι εξηγήσεις που δίνουμε εμείς δεν είναι κολακευτικές. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις επιλογές; Για να μην πάμε σε κατώτερες βαθμίδες, το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλους Γενικούς Γραμματείς.

Όλοι αυτοί μαζί εκπροσώπησαν παλαιό κράτος και διαπλοκή με τη στάση τους την τελευταία πενταετία. Είτε το ήθελαν και ήταν σε συνεννόηση μαζί τους, είτε τυχαία. Όλοι μαζί έπλασαν μία ιστορία όπου στο Μνημόνιο μπήκαμε για να κερδίσει λεφτά μεταξύ άλλων ο κύκλος του Γ. Παπανδρέου. Να θυμίσουμε πως ο Πάνος Καμμένος παραπέμφθηκε σε δίκη εις διπλούν για αυτές του τις κατηγορίες και καταδικάστηκε και τις δύο φορές· την πρώτη απέναντι στον Α. Παπανδρέου και την δεύτερη απέναντι στην Μιράντα Ξαφά. 

Λένε πως η κυβέρνηση του 2009 “ξεπούλησε τη χώρα στο ΔΝΤ” φουσκώνοντας το έλλειμμα τεχνηέντως. Λένε, δηλαδή, πως η Eurostat που έχει από την αρχή της κρίσης πλήρη πρόσβαση και έλεγχο στα στοιχεία και τις διαδικασίες της ΕΛΣΤΑΤ δέχτηκε ή φούσκωσε μαζί με τον Παπανδρέου το έλλειμμα, για να κονομήσει ο δεύτερος και να κλέψουν τη χώρα. Και τώρα προκηρύσσουν Εξεταστική για να το αποδείξουν εξαιρώντας την περίοδο που δημιούργησε το έλλειμμα των 24 δισεκατομυρίων του 2009. Των 24 δισεκατομμυρίων που ο κ. Τσίπρας αναζητούσε στο debate αρχηγών εκείνων των εκλογών, λέγοντας πως είχε προϋπολογισθεί δανεισμός 40 δισ. και είχε ξεπεραστεί κατά 20 δισ. για να καταλήξει πως αυτά τα λεφτά πήγε σε “τσέπες”. Τα ξέχασε; Σήμερα με την Εξεταστική που ζητάει μοιάζει να ξέρει λιγότερα από ότι πριν 6 χρόνια [video].

Είναι σαν να κάνει εξεταστική για τροχαίο και να την ξεκινάει από τους τραυματιοφορείς.

Και η ερώτηση που δεν θα βρει απάντηση είναι η εξής: γιατί ένας νέος πολιτικός της ριζοσπαστικής αριστεράς να θέλει να προσκολληθεί και να προστατεύσει ό,τι πιο σάπιο και σαθρό έχει αναδείξει η Μεταπολίτευση; Αμαρτία κ. Τσίπρα.

_________

Ο τίτλος είναι δανεισμένος από ένα δίσκο των παιδικών μου χρόνων σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, τα ‘Μικροαστικά’ του Λουκιανού Κηλαηδόνη: “η νύφη μόνο δεκαεννιά/ και του γαμπρού οι μέρες μετρημένες”.


Σε δυο πανέρια οι μπουμπουνιέρες
κι οι ανθοδέσμες στη σειρά
η νύφη μόνο δεκαεννιά
και του γαμπρού οι μέρες μετρημένες.

Ο γάμος έμοιαζε κηδεία
όταν σταθήκαν στη σειρά
κουμπάρος, σόι και λοιπά
στη σκάλα για να βγουν φωτογραφία.

Κρίμα το κοριτσάκι, κρίμα
τι κάνει το άτιμο το χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate