22.2.17

Όποιος θέλει ΣΥΡΙΖΑ, ας το πει

Για την ακρίβεια, όποιος θέλει να παραταθεί η κατάληψη του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο και τη σοσιαλδημοκρατία, ας το πει ευθαρσώς και ας συνταχθεί μαζί του. Ας παραιτηθεί κάθε προσπάθειας να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα μονοψήφια ποσοστά του.

Ομοίως, όποιος πιστεύει πως είναι προοδευτική επιλογή η Νέα Δημοκρατία, πως μπορεί και προτίθεται να υποστηρίξει το κοινωνικό κράτος, τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικότητας και καταγωγής, ή πως έχει την απαραίτητη αξιοπιστία για να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίου, παρά τα πεπραγμένα τους, τον εκτροχιασμό του 2004-2009, ή την μετέπειτα πορεία που ξεκίνησε με τον κυνικό «αντιμνημονιακό αγώνα» του 2010 και κατέληξε στην παραίτηση του 2014, ας προσχωρήσει σε αυτήν.

Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν, είναι οι καβγάδες των ανωτέρω για το σε ποια εκ των δύο πολιτικών δυνάμεων πρέπει να προσκολληθεί η Δημοκρατική (Συμ)Παράταξη, είτε γιατί δεν πιστεύουν πως μπορεί να ξαναγίνει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, είτε γιατί αυτό τους επιβάλει το συμφέρον τους.

Η εσωστρέφεια έχει πολλές εκφάνσεις - όλες απαράδεκτες όταν αναφερόμαστε σε προοδευτικό πολιτικό οργανισμό. Είναι μία από τις βασικές διαφορές με τους συντηρητικούς, όπου το μέλλον της παράταξη (στα πρότυπα της μοναρχίας και της βασιλικής αυλής) ταυτίζεται αξιωματικά με αυτό της χώρας.

Οι αφηγήσεις του τι συνέβη στη Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να διαφέρουν, αλλά συγκλίνουν στο αποτέλεσμα: στην εσωστρέφεια που ακολούθησε τη λήξη (διαρκείας - δεν έχει ολοκληρωθεί) της Μεταπολίτευσης. Ίσως ήταν απαραίτητη και αναπόφευκτη για κάποιο διάστημα, μετά τη «σφαλιάρα» της παρολίγον χρεοκοπίας και όσων ακολούθησαν, αλλά δεν είναι μία διατηρήσιμη θέση, και δεν μπορεί να γίνει αυτοσκοπός. Ειδικά όταν η κοινωνία ρημάζει. Η παράταση της εσωστρέφειας ακυρώνει το λόγο ύπαρξης κάθε προοδευτικής δύναμης. 

Ουδείς θα ψηφίσει όποιον μιλάει με τον καθρέφτη του. Και ορθώς. Το στοίχημα είναι, να ψηφίσει όποιον καταθέσει θέσεις και πραγματικές προτάσεις για το μέλλον των πολιτών και της κοινωνίας, με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια. Ό,τι άλλο, δεν αφορά κανέναν, πέρα από τους εμπλεκόμενους.


Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο: να λήξει η κατάληψη του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν χώρο που δεν ανήκει, για το καλό της χώρας. Όποιος διαφωνεί, ή δεν καταλαβαίνει τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μία τέτοια προσπάθεια, με ρεαλιστικούς όρους, ας το πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate