18.12.19

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε

Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις δεν χρειάζονται εχθρούς - κάνουν πρωταθλητισμό στην αυτοεξόντωση εδώ και χρόνια. Δεν είναι αυστηρά ελληνικό το σπορ. Αντιθέτως, έχουμε πολύ γερούς αθλητές σε όλη τη δυτική Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Εχθροπάθεια, ανθρωποφαγία, μοναδική αλήθεια, απαγόρευση ελεύθερης έκφρασης, περιστολή στις λειτουργίες των οργάνων και παρεοκρατία. 

Με τέτοια χαρακτηριστικά, ο μαρασμός τους είναι μονόδρομος. Ποιος θα ασχοληθεί με κάτι που μοιάζει με ένα κακό αλληλοσπαρασσόμενο «σόι», την ώρα που το ζητούμενο ήταν η ενασχόληση με τον άνθρωπο, τα κοινά, τη χώρα; 

Την ίδια ώρα, οι συντηρητικές δυνάμεις κάνουν το ακριβώς αντίθετο και κερδίζουν εκλογές, με βαριές συνέπειες για τους πολίτες. 

Το GOP αγκάλιασε τον Τραμπ, οι Tories τραβάνε προσοχές στον Μπόρις, αμφότεροι κλείνουν τα μάτια σε ρωσικές και άλλες παρεμβολές στις εκλογές τους, ενώ εσχάτως παρατηρείται μέχρι και εναγκαλισμός της βαριάς δεξιάς (για να μην το πούμε αλλιώς) με το φιλελευθερισμό, σε κοινό μέτωπο εναντίον ακόμα και της ελευθερίας - των δικαιωμάτων, που στα χείλη τους έχουν γίνει βρισιά: «δικαιωματικούληδες» σου λέει ο κάποτε φιλελεύθερος και φτύνει κατάχαμα.

Όσο χειρότερα πάνε οι «προοδευτικές» δυνάμεις σε δημοσκοπήσεις και εκλογές, τόσο πιο κλειστές και εσωστρεφείς γίνονται κι αυτό συνεχίζεται, σαν σκύλος που κυνηγάει την ουρά του, μέχρι να διώξουν και τον τελευταίο και να μείνει ένας, όποιος πέσει πιο χαμηλά στον αγώνα προς τα κάτω, με τη μοναδική του αλήθεια (τι ιδέα κι αυτή!), χωρίς αντίλογο. 

Γιατί αυτό είναι η πολιτική - η θεοκρατία του ενός και όχι η ώσμωση και η επεξεργασία προτάσεων για το κοινό καλό.

Μέχρι τότε, αξιολογικές κρίσεις, μουσαντένια συνέδρια και μπόλικη εχθροπάθεια είναι τα φτυάρια που κραδαίνουν τα στελέχη, το σόι, μέχρι να σκάψουν έναν λάκκο τόσο βαθύ που κανείς τους δεν θα μπορεί να ξαναβγεί. Και κάπου εκεί, θα φαγωθούν και μεταξύ τους. 

Η εναλλακτική ενός χώρου που χωράει όλη την Παράταξη αντί για χαρακτηρισμούς και κυνήγι μαγισσών, αντί μίας απολιτίκ άθροισης προσώπων, που θα δουλεύει προτάσεις και ιδέες, μακριά από ειδικές σχέσεις και παρελθόν, δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Είναι νωρίς. Έχουμε καιρό. Νομίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate