2.2.11

Τα μαθηματικά και η Νομική


Πρέπει να βάλουν υποχρεωτικά τα μαθηματικά στην Νομική. Ίσως έτσι να σταματήσουν οι λογικοί ακροβατισμοί των νομικών που έχουν κατακλύσει κάθε τομέα της δημόσιας ζωής.

Πρόσφατα, με αφορμή την ηλίθια κατάληψη της Νομικής από μετανάστες απεργούς πείνας παρακολούθησα το θέατρο του παραλόγου που εκτυλίχθηκε με τεράστια ευθύνη των Πρυτάνεων. Ένοιωσα το μυαλό μου να γίνεται μπαλάκι του ping-pong, καθώς άλλαζαν τα δεδομένα, με υπαιτιότητα τους, σε χρόνο dt.


Το πρωί, εν μέσω ανησυχιών για επέμβαση των ΜΑΤ και ότι ενδεχομένως να ακολουθούσε, είδα τον Πρόεδρο των Πρυτάνεων να δηλώνει σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι οι εν λόγω απεργοί ήταν φιλοξενούμενοι, ότι δεν υπήρχε καμία κατάληψη του χώρου, ή κάποια καταστροφή. Και κάπως ηρέμησα, σκεπτόμενος ότι θα μπορέσουν μείνουν εκεί και να κάνουν τον αγώνα τους χωρίς άλλες εμπλοκές. Αμ δε! Το ίδιο βράδυ, έκαναν γραπτή αίτηση άρσης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, αιτούμενοι την συνδρομή του ΥπΠροΠο.
Ομολογώ ότι ποτέ δεν έχω καλέσει την αστυνομία να διώξει φιλοξενούμενο και κάπου μπερδεύτηκα...

Τι μεσολάβησε μέχρι την άρση του ασύλου; Ή τι προηγήθηκε της εγκατάστασης των απεργών στο υπό ανακαίνιση κτήριο; Πότε εντόπισε πρόβλημα ο κ.Φορτσάκης και οι λοιποί; Και ποιο ήταν αυτό; Οι απανωτές εμφανίσεις/τοποθετήσεις τους όχι μόνο δε ξεδιάλυναν το κουβάρι, αλλά το έμπλεξαν περισσότερο.

Μέχρι την ταπεινωτική για όλους αποχώρηση μέσα στην νύχτα.

Στα μαθηματικά εντοπίζεις το πρόβλημα - το ορίζεις. Είναι η υπόθεση πάνω στην οποία βασίζεσαι για την επίλυση· δεν πετάγεσαι από υπόθεση σε υπόθεση, αναλόγως σε ποιο κανάλι βρίσκεσαι ή ποιος σε στριμώχνει (ή χαϊδεύει).
Νόμιζα ότι αυτή η διαδικασία ήταν θεμελιώδης και στην νομική σκέψη, αλλά με διέψευσαν οι Πρυτάνεις της Νομικής.

Εκτός αν είναι μέρος της, αλλά οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν αποτελούν τα καλύτερα δείγματα νομικών...

σχετικά:

σχετικά με το "ηλίθια" - τύπου "κοίτα τι έκανες":

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Κωνσταντίνε να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα ποιά ακριβώς η άποψή σου για την κατάληψη!Είχα διαβάσει το κείμενο του Κ. Παπαϊωάννου(και τα 2 που παραθέτεις) και συμφωνώ απολύτως μ' αυτά, αλλά δεν κατάλαβα αν με το "ηλίθια" ειρωνεύεσαι ή όντως το εννοείς.Εν πάσει περιπτώσει μας είπες μόνο την άποψή σου απ' το πως το είδε το θέμα ο πρύτανης (κι έχεις δίκιο ως προς αυτό). Αλλά για αυτούς που οδήγησαν τους μετανάστες εκεί τί έχεις να πεις?για τον διαστροφικό αυτόν εγκέφαλο που σκέφτηκε να συνδέσει άσυλο προσφύγων και πανεπιστημιακό άσυλο τί έχεις να πεις?σε κάθε περίπτωση ρωτάω επειδή περίμενα μια θέση από σένα συνολικά για το ζήτημα και όχι μόνο για τον πρύτανη. Πάντα καλοπροαίρετα!
Ευχαριστώ

constantinos alexacos είπε...

Δεν ειρωνεύομαι. Το κείμενο του Παπαϊωάννου με καλύπτει, και το παραθέτω για να δικαιολογήσω τον βαρύ χαρακτηρισμό.

Δεν μπορώ να τοποθετηθώ παραπάνω, εφόσον ουδείς γνωρίζει το τι έγινε πραγματικά. Κι αυτό είναι το χειρότερο κατά την γνώμη μου.
Αν οι Πρυτάνεις ήταν ενήμεροι, και "φιλοξενούσαν" (όπως είπαν) τον ακτιβισμό, τότε δεν υπήρχε κανένα θέμα σύνδεσης του ασύλου με την κίνηση. Αυτό είναι το πρώτο θέμα που ζητάει ξεκαθάρισμα, για να προχωρήσει η σκέψη κάποιου παρακάτω.

Τσούγδω είπε...

Πραγματικά από τους νομικούς (και γενικά από τους θεωρητικά και όχι πρακτικά σκεπτόμενους) λείπει η Μαθηματική και κυρίως η Αλγοριθμική σκέψη.

Στη Νομική σκέψη δεν υπάρχει το πρόβλημα και η λύση. Υπάρχουν θεωρητικές ακροβασίες και παραθυράκια, τα οποία δεν θα συναντήσεις σε κάποιον που έχει μάθει να σκέφτεται πρακτικά.

Τα μαθηματικά έχουν κανόνες, θεωρήματα και αξιώματα από τα οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις και υποχρεούσαι να τα σέβεσαι.

Η απουσία πρακτικής σκέψης από τους Νομικούς και γενικά από τους θεωρητικά σκεπτόμενους, τους επιτρέπει να επιχειρούν διαιρέσεις με το 0.

constantinos alexacos είπε...

Από την σημερινή συνέντευξη του Χρ.Παπουτσή στο Βήμα:

Δημοσιογράφος:
Δεν μπορούσε τουλάχιστον η αστυνομία να αποκλείσει τη Νομική πριν εισέλθουν οι καταληψίες;

Χρ. Παπουτσής:
Η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την έγγραφη αίτηση της Πρυτανικής Αρχής. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη για ολόκληρη τη χώρα.
Από το Σάββατο, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών είχε ζητήσει από τον Πρύτανη, κ. Πελεγρίνη να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν, το αίτημα για να μην επιτραπεί η είσοδος στη Νομική.
Η Πρυτανεία δεν θέλησε να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Εκείνο που ζήτησαν ήταν να απαγορευθεί η αναχώρηση από τα Χανιά. Και το οποίο όπως αποσαφηνίστηκε από την αρχή ήταν αδύνατο λόγω του χαρακτήρα της διοργάνωσης. Δεν ήταν δουλειά της αστυνομίας να παρακολουθεί τι γίνεται στη Νομική. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές. Κάποιοι προφανώς ενθυμούνται άλλες εποχές και αναπολούν το σπουδαστικό τμήμα της Ασφάλειας.


Το παραθέτω για την ιστορία του πράγματος.

Translate