28.2.09

Ημιυπαίθριοι εκβιασμοί

Ο κτιριοδομικός κανονισμός (ΓΟΚ) είναι της πλάκας, εφόσον δεν επιτυγχάνει κανέναν από τους στόχους του. Οι πόλεις δεν έχουν καμία αισθητική ή ποιότητα που να τις διαχωρίζουν από το Λίβανο ή το Κάιρο, ενώ κάθε διάταξη δείχνει να στοχεύει τον ιδιώτη (οικοπεδούχο ή κατασκευαστή). Χρόνια προσπαθώ να καταλάβω από τι μας προφυλάσουν οι χιλιάδες σελίδες του. 
Με βεβαιόττα ξέρω όμως τι μας επιβάλουν: 
  • το γρηγορόσημο: πρώτον διότι όλα χρήζουν ερμηνείας από τον υπάληλλο της όποιας πολεοδομίας, και δεύτερον διότι χρειαζεται "πηξίδα" για να καταλάβεις τι ισχύει και πως να το δείξεις, αν θες να πάρεις την άδεια σε λιγότερο από 3 χρόνια και 15 σειρές σχέδια.
  • την ασχήμια: είναι πρακτκά αδύνατον να σχεδιάσεις κάτι που να εξαντλεί τους όρους δόμησης (απαραίτητο λόγω κόστους γης), ΚΑΙ να πληρεί τις διατάξεις του ΓΟΚ.
  • την ομηρία: από το Κράτος πριν, κατα την διάρκεια και μετά την κατασκευή.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ και το έντιμο κράτος αποφάσισαν να ζητήσουν τα λύτρα!

Για τους μη γνωρίζοντες οι ημιυπαίθριοι είναι το 20% της δόμησης: δηλαδή σε 100μ2 δόμησης ορίζεται επιπλέον ημιυπαίθρια δόμηση 20μ2 με στόχο την σκίαση και φυσικό αερισμό του κτιρίου. Απομεινάρι παραδοσιακών μονοκατοικιών. Είναι ένα δωμάτο στην περίμετρο, κλεισμένο από τις 3 πλευρές και ανοιχτό στην πρόσοψη.  

Ετσι αν κάποιος αποφασίσει να ΧΤΙΣΕΙ και τον ημιυπαίθριο χώρο που του αντιστοιχεί, δύναται να παράξει ένα κτίριο 20% μεγαλύτερο από εκείνον που δεν θα αξιοποιήσει αυτή την διάταξη, και να το μεταβιβάσει φυσικά προσμετρώταντας τα "εξτρα τετραγωνικά. 
Και ερωτώ:  

Εφόσον στόχος του ΓΟΚ ήταν ο περιορισμός της δόμησης για να είναι οι πόλεις πιο ανθρώπινες, να μην σκοτεινιάσουν οι δρόμοι από κτίρια θηρία (Κυψέλη έχει πάει κανείς;) και η διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κάθε περιοχής πείτε μου σε τι συμβάλει το κλείσιμο ή μη του ημιυπαίθριου, αφού ΧΤΙΖΕΤΑΙ! Προκειται περι ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ της οποίας η διατήρηση οφελεί μόνο όσους τα χρηματίζονται για να χάνονται οι "καταγγελίες" των κακόβουλων γειτόνων και των καλοθελητάδων που έρχονται για έλεγχο από ΔΕΗ, ΙΚΑ, Εφορία, Πολεοδομία.  

Ο κιτρινισμός, η ημιμάθεια και η βλακεία στα ΜΜΕ για το θέμα είναι χαρακτηριστικά της νοϋμοσύνης τους. Ακουγα σήμερα οργισμένο δημοσιογράφος να κραυγάζει: "φταινε οι αρχιτέκτονες που τα σχεδιάζουν και οι εργολάβοι..." Ημαρτον με την βλακεία! Ο αγοραστής που εκβιάζει τον κατασκευαστή για να του κλείσει τον ημιυπαίθριο δεν έχει ευθύνη; Ο οικοπεδούχος που δίνει το οικόπεδο σε όποιον του βγάλει τα περισσότερα τετραγωνικά (σε όποιον έχει τις άκρες στην πολεοδομία δηλαδή!) δεν έχει ευθύνη; Το κράτος με την γελοία αυτή ρύθμιση που μόνο παρα-εισόδημα για τα λαμόγια παράγει, δεν έχει ευθύνη; Πήγε και με κρυφή κάμερα ο βλαξ (δημοσιογράφος) για να του εξηγήσει η μεσήτρια αυτα που ξέρει όλη η Ελλάδα.  

Η μόνη αλήθεια για τους ημιυπαίθριους είναι ότι επρόκετο για βλακώδη ρύθμιση από την αρχή, και κανείς δεν ασχολήθηκε να διορθώσει όταν ήταν καιρός. Ολοι την εκμεταλεύτηκαν συμπεριλαμβανομένης της Εφορίας, του Δήμου (δημοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ), εργολάβοι, ιδιοκτήτες κλπ. Και τώρα ήρθε η ώρα για το Κράτος/Πασά να εισπράξει τα λύτρα.  

Πείτε μου εσείς, αν μετά από αυτή την "ρύθμιση" θα σταματήσουν να κλείνουν οι Η/Υ χώροι, ή να χτίζονται. Ασχολήθηκε κανείς να δει γιατί έγιναν όλες αυτες οι "παράνομες" οικοδομές; Φυσικά και όχι. Στην καλύτερη περίπτωση, θα καθιερωθεί ένα προστιμο νομιμοποίησης γιατί το ταμείον είναι μείον.  

Καταργείστε την διάταξη για τους ημιυπαίθριους, ενσωματώστε τα τετραγωνικά στην κύρια δόμηση και ζητήστε ευθέως τα λεφτά που χρειάζεται η κρατική μηχανή ΣΑΣ (έτσι χάλια που τα καταφέρατε). Σταματήστε κάποτε τις γελοιότητες, γιατί όσο και αν φωνάζουν οι ηλίθιοι από τα ΜΜΕ, δεν πείθουν. Επιτέλους ενηλικιωθείτε και σταματηστε να κρύβεστε πίσω από την φούστα της μαμάς και όσων την ράβουν. Ορίστε όγκο/ύψος και πρασιές κι αφήστε τον κόσμο να χτίσει τα σπίτια του όπως καταλαβαίνει χωρίς τους εκβιασμούς σας!  

ΥΓ: μιάς και το κρατάτε το μαχαίρι, κοιτάξτε λίγο κι εκείνο το κόκκαλο της Ρικομέξ, ε;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστός! Μακάρι σε όλα τα πράγματα να επικρατούσαν: το ανοικτό μυαλό, η αλήθεια και η διάθεση για πραγματική λύση των προβλημάτων!
Δυστυχώς έχουμε μπλέξει με ληστοσυμμορίτες σε όλα τα επίπεδα!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουν τους νόμους και τις πολεοδομίες. Εκεί γενιούνται οι παρανομίες. Η νομιμοποίηση των Η/Χ έιναι ουσιαστικά η νομιμοποίηση του ρουσφετιού & της παρανομίας και περνάειλάθος μυνήματα σε ολόκληρη την κοινωνία.

constantinos alexacos είπε...

Μα οι ημιυπαίθριοι ξεκίνησαν προκειμένου να δοθεί πλαγίως αύξηση στην υπάρχουσα δόμηση.
Φυσικά η αύξηση δόθηκε με χαρακτηριστικό ελληνικό τρόπο και 20+ χρόνια μετά το συζητάμε ακόμα...
Έλεος με αυτό το κράτος!

Στέλιος Καλτσούνης είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Μα επιτέλους τόσο σπάνιοι είναι οι άνθρωποι με "σωας τα φρένας"?

Translate