3.7.14

Δεν είμαστε Φωτόπουλοι


Το έργο έχει ξαναπαιχτεί με την ΕΡΤ: όποιος έχει αντίρρηση θα ταυτιστεί με συγκεκριμένα κόμματα και συνδικαλιστές σε μία προσπάθεια απαξίωσης του όποιου αντίλογου στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο Πρωθυπουργός θα καβαλήσει το άτι το λευκό και όλοι μαζί θα καλπάσουμε Δονκιχωτικά στο ηλιοβασίλεμα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει ρημαχτεί από την αδιαφανή συνδιοίκηση με τη ΓΕΝΟΠ και τα προνόμια και τις επιχορηγήσεις που εξασφάλιζαν οι υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προς τη ΓΕΝΟΠ. Κάποιες φέρουν την υπογραφή του Αντιπροέδρου αυτής της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου όταν ήταν υπουργός του κ. Σημίτη το 1999 φορτώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές της ΔΕΗ στο δημόσιο (σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας μιλάει για απαιτήσεις της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν περάσει στο πάγιο!). 

Υπάρχει κονδύλι επιχορήγησης για την «αυτοτέλεια της ΓΕΝΟΠ» που ξεκίνησε στα 315 χιλιάδες ευρώ το 1999 και έφτασε τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ, το 2006 επί Κ. Καραμανλή. Αξίζει μία ματιά στο σχετικό πόρισμα ελέγχου του κ. Ρακιντζή που διατάχθηκε επί υπουργίας Μπιρμπίλη με αφορμή ένα δάνειο 500,000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ.

Την ίδια ώρα που «φρόντιζαν» τόσο στοργικά τη ΓΕΝΟΠ και τα παρακλάδια της, δεν έμπαινε ούτε μία νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος στο σύστημα, οι παλιές είχαν διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες συντήρησης, και όταν δεν επαρκούσαν αγοράζαμε ρεύμα από άλλες Βαλκανικές χώρες.

Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. αμυνόμενη δήλωνε τότε το αυτονόητο, πως τα ευρήματα του πορίσματος Ρακιντζή ήταν σε γνώση της πολιτείας, «είτε διότι κατά την υπογραφή των Συμβάσεων αυτών παρίσταντο παράγοντες αυτής, είτε κατατίθεντο ενώπιον Δικαστικών Αρχών (Ειρηνοδικείο Αθηνών), είτε κατατίθεντο στην Επιθεώρηση Εργασίας», και πως τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων αποστέλλονταν και στο ΥΠΕΘΟ, αφού αφορούσαν θέματα εισοδηματικής πολιτικής, «χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία παρατήρηση ή σχόλιο ή άλλη άποψη επί των διαλαμβανομένων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το non paper που κυκλοφόρησε στα στελέχη της, θα επιχειρήσει να πείσει την κοινή γνώμη πως όποιος είναι δύσπιστος προς τις προτάσεις της είναι «Φωτόπουλος»· όπως με την ΕΡΤ ήταν «Καλφαγιάννης». 

Θα αντιπροτείνουμε πως «Φωτόπουλοι» είναι οι πολιτικοί έφτασαν την εταιρεία μέχρι εδώ, με πρώτο τον κ. Βενιζέλο και τις ακόλουθες κυβερνήσεις Καραμανλή στις οποίες ο κ. Σαμαράς ήταν υπουργός. Αυτοί συμφώνησαν σε συνδιοίκηση, αυτοί αποφάσισαν τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από το δημόσιο για να μπορεί να υπάρχει και να συνδιοικεί, αυτοί τους κάλυψαν τόσα χρόνια. 

Οι υπόλοιποι, όσοι επιθυμούμε την αγορά ρεύματος (από δημόσιο ή ιδιώτη προμηθευτή) σε λογικές τιμές και δικλείδες που αρμόζουν σε κοινωνικό αγαθό είμαστε απλά πολίτες και καταναλωτές με μηδενικά αποθέματα καλής πίστης προς αυτό το πολιτικό προσωπικό. Αντί να μας προσβάλλουν με προτάσεις επιστροφής στην γκαζόλαμπα (όπως έκανε ο βουλευτής κ. Ταμήλος), καλά θα κάνουν να μας παρουσιάσουν πειστικά το πώς θα ανοίξει η αγορά για να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με καλύτερους περιβαλλοντολογικούς όρους. Όλα τα άλλα είναι πολιτικό spin. Κι όπου υπάρχει (τόσο) πολιτικό spin, υπάρχει αδιαφάνεια. 

Η πρώτη αυτονόητη κίνηση προς την κατεύθυνση της διαφάνειας θα ήταν το άνοιγμα της Βουλής και η συζήτηση του νομοσχεδίου σε Ολομέλεια, κύριοι Φωτόπουλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate