3.12.15

Ο Φαήλος ξέρει


Ο Φαήλος Κρανιδιώτης ξέρει ποιές ήταν οι επιλογές του Μηνά Χατζησάββα καλύτερα από τον σύντροφό του, για 25 χρόνια, και τους κοντινούς του. Γιατί τον έβλεπε στην τηλεόραση.

Δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο πρόσωπο αν δεν έχαιρε δημοσίου βήματος, αν δεν είχε τόση εγγύτητα στην πολιτική εξουσία και δη σε έναν πρώην Πρωθυπουργό που «δεν ενδιαφερόταν για τη ρατσιστική βία», αλλά καιγόταν να μην ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης παρά την υπόσχεση να ακολουθήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν αυτή θα έβγαινε. Και βγήκε. Και Σύμφωνο δεν είδαμε.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης και οι όμοιοι του στην πολιτική και τα ΜΜΕ ξέρουν πως υπάρχει «μοδέρνα πολιτική ατζέντα». Ξέρει πως ο Μηνάς Χατζησάββας ντρεπόταν για την ταυτότητα του - πως «την κρατούσε μακρυά από τα μάτια του κόσμου».

Έχουν δίκιο σε ένα σημείο, στο ότι υπάρχει πολιτική ατζέντα που λέει πως οι άνθρωποι είναι ίσοι με όποιον κι αν επιλέγουν να μοιραστούν τη ζωή τους. Χωρίς να πρέπει να πάνε στην αστυνομία για να πάρουν άδεια για να δουν το άψυχο σώμα του συντρόφου τους. Είναι απλό - δεν είναι κάτι δύσκολο. Είναι μία απλή διοικητική πράξη, ένα κωλόχαρτο ακόμα, σαν το πιστοποιητικό γέννησης ή θανάτου. Το δίπλωμα οδήγησης, το απολυτήριο από το στρατό, τη φορολογική ενημερότητα. 

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης, όμως, έρχεται από μία εποχή και ένα πολιτικό χώρο που δεν έπαιρνες δίπλωμα οδήγησης αν δεν υπέγραφες πιστοποιητικό φρονημάτων. Η δε «ανοχή» τους στην ομοφυλοφιλία φτάνει μέχρι τη μη φυλάκιση τους σε κάποιο τρελάδικο: ας ζήσουν ανάμεσα μας, αλλά κρυφά. Κι αν τυγχάνεις «αξύριστη χήρα» βγάλε το σκασμό - μη μιλάς. Δεν ξέρεις εσύ, ούτε καν τον άνθρωπο σου, τι έλεγε τι επιθυμούσε κι αν ζητούσε ή όχι το Σύμφωνο. Μόνο ο Φαήλος ξέρει...

Η μόνη ερώτηση που πρέπει να μας απασχολήσει, κοιτώντας μπροστά, είναι  το ποιόν όσων νομοθετούν ή κυβερνούν με σεβασμό και κόκκινη γραμμή αυτές τις απόψεις, πίσω από ένα φερετζέ παράδοσης ή θρησκείας. Για πόσο ακόμα θα αθετείται το «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι» γιατί ενοχλεί τον κάθε Φαήλο που «ξέρει».

Είναι ένα ερώτημα που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κοινότητα αλλά όλους. Δεν ξέρεις πότε ο Φαήλος θα αποφασίσει πως ξέρει καλύτερα από σένα τι πρέπει να ψηφίζεις, αν θα σπουδάσεις, ή αν μπορείς να πάρεις δημόσιο αξίωμα. Τι επιτρέπεται να είσαι και τι όχι. Είναι η ώρα, εδώ και καιρό, να τελειώσουμε με τις αγκυλώσεις του κάθε φασίστα, είτε δηλώνει πατριώτης, είτε εθνικιστής, είτε δικηγόρος και πρωθυπουργικό κολλητάρι.





σχετικά άρθρα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate