14.9.09

Επιστροφή στα αυτονόητα - μέρος 2


Έγραφα πριν μερικές μέρες:

"Όποιος θελήσει να παρακάμψει τις υπάρχουσες δομές (εταιρείες, ΜΜΕ, κομματικές οργανώσεις...) και να συνθέσει την πραγματικότητα (ανάγκες) με τις προσδοκίες της πλειοψηφίας έχει την ψήφο μου. Το κουβάρι που οδηγεί στην λήψη αποφάσεων, πρέπει να ξαναγίνει ευθεία.

Το κλειδί είναι η ανάληψη μέρους της ευθύνης των επιλογών από τον λαό. Όσες λάθος αποφάσεις και αν πάρει, κάποια στιγμή θα πάρει την σωστή κι εκεί θα υπάρξει ελπίδα για δημοκρατία. Το εργαλείο είναι το διαδίκτυο (άμεση πρόσβαση στην γνώση και την συμμετοχή). Το κίνητρο είναι το κοινό καλό και η ελπίδα για την ύπαρξη μίας κοινωνίας των πολιτών που θα αντικαταστήσει το κουβάρι των ηλιθίων (idiots) που με τόση idiotiki επιτυχία εκμεταλλεύεται η άρχουσα μειοψηφία.

Το συμφέρον του ενός μπορεί να έρθει μόνο από το συμφέρον των πολλών. Οποιαδήποτε άλλη λογική είναι κατακριτέα και αντιδημοκρατική."


Στην Αμερική, μία τέτοια προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και αφορά την Αναμόρφωση (δημιουργία) της Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ. Τα οικονομικά μεγέθη είναι ασύλληπτα και αντίστοιχα οι αντιδράσεις από όσους έχουν (ή νομίζουν ότι έχουν) κάτι να χάσουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενεργοποίησε εκ νέου τον μηχανισμό εκλογής τού και ζήτησε από τους πολίτες να συμμετάσχουν: να πληροφορηθούν, να πάρουν θέση, να γράψουν επιστολές στην τοπική τους εφημερίδα, να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους κλπ


Ο σκοπός είναι αδιαμφισβήτητος: "Υγεία για όλους".

Ο Ομπάμα παίζει κορώνα γράμματα το πολιτικό του κύρος και υστεροφημία με μοναδικό επιχείρημα και όπλο τον ίδιο το λαό. Χαράζει την πορεία και ζητάει την στήριξη όσων τον ψήφισαν και όσων επιθυμούν την Αναμόρφωση, ενεργοποιώντας διαδικασίες που μέχρι σήμερα ανήκαν σε προεκλογικό αγώνα. Συνδέει την εκλογική συμμετοχή των πολιτών με την καθημερινότητα για την στήριξη μίας αναγκαίας μεταρρύθμισης. Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την συμμετοχή της κοινωνίας.


Ο νέος "Ηγεμών"; Είναι νωρίς για να κρίνει κανείς.

Αλλά η διαδικασία είναι συναρπαστική, όσο και ελπιδοφόρα.




Το βίντεο μου ήρθε από τον λογαριασμό του Obama στο Facebook, και είναι αναρτημένο στο κανάλι του στο Youtube BarackObama.com

3 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Εγώ πάντως βρίσκω αυτό που προσπαθεί να κάνει (με τα μυαλά που έχουν οι Αμερικανοί - και δη οι υπερσυντηρητικοί) ηρωικό. Αν το καταφέρει, θα αποδείξει οτι είναι μεγάλος ηγέτης...

constantinos alexacos είπε...

Η πλειοψηφία των Αμερικανών γιατρών τάσσεται υπέρ μιας μορφής δημόσιας ιατρικής περίθαλψης, παράλληλα με την ιδιωτική, ώστε να διευρυνθεί η ιατρική κάλυψη του πληθυσμού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα στην New England Journal of Medicine..


Συνολικά, το 62,9% των γιατρών που ρωτήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα τάχθηκαν υπέρ μιας δημόσιας σε συνδυασμό με την ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, έναντι του 27,3% που τάχθηκε υπέρ της αποκλειστικά ιδιωτικής περίθαλψης. Στο μεταξύ, ένα ποσοστό της τάξης του 9,6% τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος ιατρικής περίθαλψης.

Σήμερα, περίπου 47 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 15% του πληθυσμού, στερούνται κάποια στιγμή παντελώς ιατρικής κάλυψης, γεγονός που καθιστά τις ΗΠΑ τη μόνη μεγάλη και ανεπτυγμένη βιομηχανικά χώρα που στερείται ενός συστήματος ιατρικής περίθαλψης που καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού.

http://www.tvxs.gr/v20723

constantinos alexacos είπε...

Προκόπη συμφωνώ απολύτως.
Το εντυπωσιακό (και ελπιδοφόρο) είναι ότι δεν χρησιμοποιεί την επικοινωνία για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, αλλά για να καλέσει τον κόσμο να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις, να πληροφορηθεί για όλες τις πλευρές και να αποφασίσει.

Translate