12.9.09

O πολιτικός, σε αντίθεση με το Θεό, είναι ον πεπερασμένο


Πεπερασμένος σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη είναι αυτό που "έχει όρια, ιδίως αρχή και τέλος. Αντίθετο - άπειρος"

Ενίοτε κάποιοι πολιτικοί μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τα όρια, την έννοια του πεπερασμένου που διδάσκουν στα μαθηματικά του Γυμνασίου. Ειδικά η τελευταία διακυβέρνηση μοιάζει να είναι γεμάτη με τέτοιους πολιτικούς.

Τα κρατικά χρήματα είναι άπειρα - μόνο έτσι εξηγείται η τόση αδιαφορία και κακοδιαχείριση.
Ο πραγματικός χρόνος είναι άπειρος, παραδοξολογία αλλά μόνο έτσι εξηγούνται οι τόσες καθυστερήσεις στην παραγωγή πολιτικού έργου και οι άχρηστες διαδικασίες που ουδείς ενδιαφέρεται να παρακάμψει ή να καταργήσει.
Κάποιοι πολιτικοί στην πορεία γίνονται και οι ίδιοι "άπειροι" - αθάνατοι - έτσι εξηγείται τόση ματαιοδοξία.

Σε αυτή την παγίδα πέφτουν και άνθρωποι με αποδεδειγμένο έργο. Εκεί χάνουν τα όρια και παύουν να έχουν τέλος και αρχή σε ότι τους αφορά. Η συλλογικότητα πάει περίπατο, η κρίση τους χάνεται και οι προσωπικές απαιτήσεις αναλαμβάνουν.

Είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού να ελέγξει αυτές τις συμπεριφορές στο ξεκίνημα τους, αν σκοπεύει να παραδώσει έργο στον λαό που τον εξέλεξε. Αλλιώς το παιχνίδι είναι χαμένο πριν καν ξεκινήσει. Ομοίως και για τους δυνάμει Πρωθυπουργούς. Όσο δύσκολη η απόφαση, τόση και η αρετή που την επιβάλλει. Δεν τίθεται θέμα κόστους, πολιτικού ή άλλου. Τα αποτελέσματα της χαλαρότητας σε θέματα αυτής της φύσης τα ζούμε σήμερα. Κι αν είναι να "αλλάξουμε" θα πρέπει να αλλάξουμε σε όλα.

"O άνθρωπος, σε αντίθεση με το Θεό, είναι ον πεπερασμένο." (από το λεξικό του Τριανταφυλλίδη, στον ορισμό του πεπερασμένου). Και οι πολιτικοί καλά θα κάνουν να το θυμούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate