2.7.10

Διαύγεια, 150€ και προεκλογικές υποσχέσεις


Πριν τις ευρωεκλογές είχα μία συζήτηση/συνέντευξη με την σημερινή Υπουργό Παιδείας.

Οι πιο πεπειραμένοι στα social media έσπευσαν να με ρωτήσουν αν έχω κάποια επαγγελματική σχέση με την κ.Διαμαντοπούλου (δεν είχα - δεν έχω). Άλλοι το είδαν σαν προεκλογικό τρικ.

Εγώ το είδα σαν ένα ενδιαφέρον άνοιγμα μίας πολιτικού πρώτης γραμμής. Το κυριότερο ήταν να πάρω κάποιες απαντήσεις σε ότι αφορά θέματα διαφάνειας, δημοσίων δεδομένων, δικαιωμάτων και μεταρρύθμισης.
Στον βαθμό που αυτά θα ήταν κούφια λόγια, η Υπουργός με τις απαντήσεις της μου είχε δώσει το οπλοστάσιο για να κράζω για 2 χρόνια. Ποιος πήρε το ρίσκο λοιπόν; Μάλλον εκείνη.

#disclosure: η συνέντευξη κανονίστηκε με συνεργάτη της που γνώρισα τυχαία και σήμερα θεωρώ φίλο. Η ατζέντα της συνέντευξης στάλθηκε με email την προηγούμενη της συνάντησης και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση ή παράκληση για αλλαγές ή προσθήκες.

Γιατί γράφω σήμερα αυτά που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχα γράψει τότε;
Επειδή σήμερα βλέπω την συγκεκριμένη να έχει ξεκινήσει πολλά που ενδεχομένως δεν περίμενα τόσο νωρίς. Υπάρχει mailing list για δημοσιογράφους του διαδικτύου (που πολλές φορές πλησιάζει τα όρια του spam, αλλά υπάρχει!). Σε όποια θέματα έχουν προκύψει στο διαδίκτυο που παρακολουθώ έχουν δοθεί απαντήσεις. Ικανοποιητικές ή μη, δεν το κρίνω εδώ. Πάντως δεν μας αγνόησε όπως συνεχίζει να κάνει η πλειοψηφία των συναδέλφων της.

Η δε υλοποίηση Υπουργικού site (που ενδεχομένως να υποκαταστήσει ή αλλάξει την χρήση του mailing list - έχει RSS) με 150€ πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή πρωτιά. Η καλύτερη συζήτηση επ αυτού μάλλον θα γίνει στο σημερινό ποστ του Παναγιώτη (screenshot παρακάτω). Επίσης πολύ καλό το ποστ της Μαριλού (που της κάθεται η Άννα στο στομάχι) :)


Ο άλλος λόγος που γράφω το σημερινό είναι το πρόγραμμα “Διαύγεια” (ήταν και αυτό μέρος της συνέντευξης).
Και αυτό το πρόγραμμα δέχτηκε πολλή κριτική (που ενδεχομένως να το βελτιώσει, στον βαθμό που είναι καλόπιστη και όχι ανούσιο κράξιμο), αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτή της συμμετοχικής δημοκρατίας και της διαφάνειας που όλοι ευαγγελιζόμαστε. Μακάρι να προχωρήσει γρήγορα, ούτως ώστε οι στο μέλλον να ασχολούνται περισσότερο με τις λειτουργίες της κοινωνίας της πληροφορίας και όχι με το ανεκπλήρωτο (μέχρι σήμερα) αίτημα για την δημοσιοποίηση/χαρακτήρα των Δημόσιων Δεδομένων - των Δικών μας Δεδομένων.

Αυτά για τώρα. Ελπίζω να συνεχίσουν με τέτοιες κινήσεις και ακόμα καλύτερες. Τα spreads δεν είναι πολιτική. Η μεταρρύθμιση είναι.

Μία τελευταία σημείωση: χαίρομαι όσο ποτέ, που μετέχω της συζήτησης που γίνεται στο διαδίκτυο. Επιμένω ότι είναι niche forum - με πραγματική πολιτική που δεν καθορίζεται αποκλειστικά από την επικαιρότητα ή την ατζέντα που θέτουν κίβδηλα ΜΜΕ. Έχουμε τα δικά μας αντανακλαστικά και δικούς μας όρους εμπιστοσύνης και σεβασμού. Πες με αισιόδοξο, αλλά νομίζω ότι κάτι ξεκινάει εδώ και μπορεί να μπολιάσει και την υπόλοιπη κοινωνία. Όσα κλικ κι αν εμφανίζουν τα διάφορα παραΜΜΕικά τρωκτικά.


edit
Παράδειγμα:

2 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

ΕΧΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗς ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟς ΟΣΟ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

constantinos alexacos είπε...

Από την “Διαύγεια”; Δεν σου δίνει καμία αισιοδοξία;

Translate