30.7.10

Σχετικά με την πτώση του Απάτσι


Θυμήθηκα την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ πριν τις τελευταίες Ευρωεκλογές, ότι υπήρχαν 12 ελικόπτερα τύπου Apache AH-64D που σάπιζαν στην βάση των Μεγάρων.
Κάτι μου λέει ότι δυστυχώς, αυτό που έπεσε ήταν ένα από αυτά, αν όντως αυτά ήταν η παραλαβή του Φεβρουαρίου 2010.

Ακολουθεί το ιστορικό που μπόρεσα να μαζέψω google-άροντας, χωρίς να έχω καμία άλλη πηγή πληροφόρησης ή να είμαι ειδικός στο θέμα, οπότε τα παραθέτω με κάθε επιφύλαξη.

Η ΝΔ κατήγγειλε την παραγγελία με επερώτηση στις 18/12/2003: Ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός , ο οποίος στην περίπτωση της σύμβασης των δώδεκα επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64DHA Apache, στις 25 Νοεμβρίου 2002, προήδρευσε του ΚΥΣΕΑ το οποίο έκανε δεκτή, μεταξύ άλλων, την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Aμυνας κ. Ι. Παπαντωνίου, για την απόκτηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 28 Αυγούστου 2003 και σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανακοινώθηκαν, το ύψος της σύμβασης, περιλαμβανομένου και του συστήματος αυτοπροστασίας HIDAS, έφτασε τα 675 εκατ. δολάρια, δηλαδή άνω των 56 εκατ. δολαρίων ανά ελικόπτερο ή 35 εκατομμύρια δολάρια «γυμνά» (σελίδα 7 της σύμβασης που υπέγραψε η ΓΓΟΣΑΕ με την εταιρεία Boeing). Τις τιμές αυτές τις χαρακτηρίσαμε - και είναι - "εξωπραγματικές", στην Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, στις 15/12/2003, για τους εξής λόγους: (ακολουθεί οικονομική ανάλυση βάσει εξοπλισμού)



Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε προεκλογικά (Ευρωεκλογές) την μη παραλαβή τους επί 2ετία

(εστιάζω στο ακόλουθο):

1. Γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα διαδικασίας παραλαβής διαπιστώθηκαν σοβαρές διαβρώσεις (σκουριές) σε βασικά συγκροτήματα των ελικοπτέρων; Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό ζήτημα; Γιατί συνεχίζεται η διαδικασία παραλαβής; Πόσο θα επηρεάσει το συγκεκριμένο πρόβλημα την ασφάλεια των πτήσεων των ελικοπτέρων και ποιος θα υπογράψει την παραλαβή μπροστά σε αυτό το πρόβλημα;


4. Αληθεύει ότι η μακρόχρονη παραμονή των ελικοπτέρων στο ύπαιθρο, χωρίς στοιχειώδη προστασία, δίπλα από τη θάλασσα, είχε σαν αποτέλεσμα να διαβρωθούν οι καλύπτρες των πιλοτηρίων σε τρόπο που τα ελικόπτερα να «μπάζουν» νερά στην καμπίνα χειρισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα των ελικοπτέρων και την απόδοσή τους; Τι προτίθεται να κάνει επ' αυτού ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πέραν της επικοινωνιακής τελετής ένταξης;



Άλλα σχετικά:

Θερμά συλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate