26.4.12

Οι μικροί


(Δημοσιεύτηκε στην AthensVoice 25.4.2012)

Οι μικροί

Έχω 300 λέξεις, και θα τις χρησιμοποιήσω με οικονομία.
Πρώτο, η χώρα πρέπει να αλλάξει. Αν δεν συμφωνείτε, μην συνεχίσετε να διαβάζετε. Αυτό το άρθρο δεν είναι για εσάς.
Δεύτερο, σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δουλέψουν οι ψηφοφόροι πιο σκληρά από τους υποψήφιους. Είναι αποφασιστικής σημασίας να ξεχωρίσουν τις συναισθηματικές ρητορείες (και είναι πολλές), από τις πραγματικές προθέσεις των ρητόρων. Το παρελθόν των περισσοτέρων είναι τουλάχιστον ενδεικτικό, μπορεί να βοηθήσει.
Τρίτο, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας. Είναι ίσως η πρώτη φορά, που μπορεί μία σχετικά μικρή ομάδα του πληθυσμού να ορίσει υπουργό. Θυμίζω το (κακό) παράδειγμα του ΛΑΟΣ στην τελευταία κυβέρνηση, με την σκέψη ότι μπορείς με την ψήφο σου να είσαι μέρος ενός καλύτερου παραδείγματος.
Τέταρτο, οι ακρότητες είναι μέρος του ελληνικού προβλήματος. Η ενίσχυση ακραίων έως αντιδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, θα τιμωρήσει μόνο όσους επιθυμούν περισσότερη δημοκρατία, ισονομία και χρηστή διοίκηση. Οι χούντες, αριστερές ή δεξιές, διαλύουν τα έθνη. Δεν τα αναγεννούν.
Πέμπτο, δεν είναι αξιόπιστη η πρόταση αλλαγής ενός παρωχημένου συστήματος από ένα συντηρητικό. Και τα σημερινά κόμματα είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικά. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι. Οι μειοψηφίες προοδευτικών εντός τους, δεν είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε λύσεις - το είδαμε. Ενισχύστε τους αν και εφόσον επιλέξετε κάποιο τέτοιο κόμμα, αλλά μην τα βάλετε μαζί τους αν δεν τα καταφέρουν.
Έκτο. Και σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει ισότητα των όπλων. Η Δράση αναγκάστηκε να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να επιβάλλει δικαστικά στην κυβέρνηση την δημοκρατικότερη διανομή του προεκλογικού χρόνου. Υπολείπεται φυσικά των δεκάδων εκατομμυρίων κρατικού χρήματος που έλαβαν “οι μεγάλοι”, με σκοπό να παραμείνουν μεγάλοι.
Έβδομο και τελευταίο. Την ημέρα των εκλογών όλα τα κόμματα είναι "μικρά". Εσύ αποφασίζεις το ποιοι, με ποιους και το γιατί. Είσαι το κράτος σου, άλλαξε το.
Είσαι πολίτης, όχι πελάτης.

Κωνσταντίνος Αλεξάκος, 
υποψήφιος Α΄ Αθήνας με την Δράση/ΦιΣ
alexacos2012[at]gmail.com

1 σχόλιο:

Orestis είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και ειδικά για την πέμπτη παράγραφο και καλή επιτυχία στις 6/5. Κάποια στιγμή νομίζω οι προοδευτικές φωνές όπως η δική σου πρέπει να ενώσουν δυνάμεις σε ενιαίο σύγχρονο σχήμα ώστε να ψηφίσουμε επιτέλους με την ψυχή μας κάτι. Δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει χρόνος - οψόμεθα μετεκλογικά.

Translate