12.6.13

Μπουτάρης για ΕΡΤ: "Η όλη ιστορία δείχνει μια τρομερή προχειρότητα"


"Η ΕΡΤ όντως χρειάζεται εξυγίανση και εξορθολογισμό, αυτό είναι παγκοίνως γνωστό – αφού έτσι την κατάντησαν οι κυβερνώντες τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως, το ίδιο χρειάζεται όλος ο δημόσιος τομέας, και πάντα με κριτήρια μεταρρυθμιστικά: με αξιοκρατία, μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της αποτελεσματικότητας, αξιολόγηση των δομών και περιορισμό του κόστους. 

Πάντως, δεδομένου ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτείται αυτοτελώς μέσα από το Ανταποδοτικό Τέλος, το κλείσιμό της δεν έχει δημοσιονομικό όφελος – προφανώς, όμως, η κυβέρνηση υπήρξε απρόθυμη να υποδείξει από πού θα προκύψουν οι 2500 απολύσεις που έχει ζητήσει η Τρόικα από πριν το Πάσχα, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.

Πρόκειται πάντως για αδιανόητη κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να μείνει χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο ρόλος της οποίας είναι η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών ομάδων του, γεγονός που με όρους ιδιωτικού τομέα και αγοράς θα ήταν ασύμφορο. Ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει σφοδρά και τα ΜΜΕ, ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην ενημέρωση των πολιτών και κατ’ επέκταση στη δημοκρατία γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος.

Επιπλέον, η ΕΡΤ είναι δημόσια κοινωνική περιουσία, δεν είναι το αμπέλι του παππού κανενός, δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες. 
Και φυσικά υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Θα αποζημιωθούν, ακούω να λέγεται, αλλά δεν έχει ξαναγίνει τέτοια απόλυση σε τόσο στενό χρονικό διάστημα και χωρίς την απαραίτητη προειδοποίηση. 

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είναι προφανής η χρησιμότητα της ΕΤ3 ως καναλιού για όλη την Ελληνική περιφέρεια και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθεί.
Η όλη ιστορία δείχνει μια τρομερή προχειρότητα, ενώ και η ασάφεια για το πότε θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απίστευτη. Εμείς στο επίπεδο της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία επίσης κόστιζε δυσανάλογα πολλά χρήματα (χρήματα των δημοτών, υπενθυμίζω) για το προϊόν που παρήγε προχωρήσαμε στην εξυγίανσή της. Πήραμε την πολιτική απόφαση και την στηρίζουμε έως σήμερα να μην στερήσουμε την πόλη και τον δήμο από ένα εργαλείο ενημέρωσης των πολιτών, να μην την κλείσουμε, παρόλο που τα χρήματα της Τ.Α. όλο και λιγοστεύουν. Γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούμε να της δώσουμε διαδημοτική βάση."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate