12.6.13

Επικίνδυνοι #ert

Πρώτα τα γεγονότα:

1. Η ΕΡΤ είναι πλεονασματική από την εποχή Γερουλάνου και μετά. Τότε που πήγε στον εισαγγελέα ο πρώην Διευθυντής των Ρουσόπουλου/Κεδίκογλου και καταδικάστηκε. Ναι, αυτός που είναι σήμερα Διευθυντής στο ΣΚΑΙ.

2. Το σχέδιο Μόσιαλου απέτυχε με ευθύνη της κυβέρνησης τότε, και της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά. Οι δηλώσεις Κεδίκογλου τότε είναι ενδεικτικές, και μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο - ήταν πολλές, και όλες καταδικαστικές.

3. Κανείς δεν υιοθέτησε την πρόταση Αλιβιζάτου/Καψή. Αγνοήθηκε.

4. Η προσπάθεια του Κώστα Σπυρόπουλου για αναβάθμιση του τελικού προϊόντος (βλέπε ντοκυμαντέρ, νέες σειρές, κλπ) έληξε χωρίς ποτέ να καταλάβουμε το γιατί. Αντικαταστάθηκε από τον Τζόνυ Καλημέρη... Έκτοτε, οι φήμες οργίων εξωτερικών παραγωγών και προσλήψεων, υπό την υπουργία Κεδίκογλου, φουντώνουν αναπάντητες.

Σημείωση: το 2006(;) η κυβέρνηση Καραμανλή έκλεισε το ΣΔΟΕ όπως εχθές την ΕΡΤ, με αντίστοιχη ρητορική, και είδαμε τα αποτελέσματα για τα έσοδα. "Λουκέτο και βλέπουμε" είπαν και τότε.

Στο δια ταύτα

Ο κ. Σαμαράς εκλέχθηκε μετά από μία λυσσαλέα αντιπολίτευση που έλεγε "όχι" σε όλα (και στην εξυγίανση της ΕΡΤ) με μοναδικό σκοπό όχι την "επαναδιαπραγμάτευση", αλλά την προσωπική του κομματική επιτυχία. Κατόπιν εκλογής του, αντιστράφηκαν και οι λίγες μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει, ενώ στη "μοριοδότηση" για τις θέσεις στο δημόσιο μπήκαν ξανά οι κομματικές ταυτότητες και ο τόπος καταγωγής (Μεσσηνία).

Η χώρα έχει δει μία μεταστροφή κλίματος, όχι λόγω διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά αυξημένης ανοχής της Τρόικας προς όσα δεν γίνονται, και ίσως ενόψει Γερμανικών εκλογών (αν κάποιος θεωρεί ότι η Μέρκελ χρειάζεται "να πουλήσει" το ελληνικό θαύμα...).

Προχθές, κατέπεσε άλλος ένας μύθος της συντηρητικής παράταξης, αυτός της συνωμοσίας που έλεγε μεταξύ άλλων ότι στήθηκε σχέδιο δολοφονίας του Καταλληλότερου-Καραμανλή λόγω Gazprom και άλλες ασυναρτησίες. Τι θα έλεγε για αυτό το Μαξίμου; Τι θα απαντούσε στους Φαήλους του;

Κρίθηκε λοιπόν πολύ βολικό το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Χωρίς κανένα σχέδιο, καμία πρόταση για την επόμενη μέρα, χωρίς τίποτα. Μερικές εβδομάδες πριν η ΕΡΤ είχε πληρώσει εκατομμύρια Ευρώ για τα δικαιώματα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, που χθες χάρισαν χωρίς τίμημα "στους νταβατζήδες" - τους βασικούς μετόχους, για να θυμηθούμε και τη σωστή ορολογία.

Ο κ. Σαμαράς απέδειξε για άλλη μία φορά στην ιστορία του το πόσο επικίνδυνος είναι. Διάλεξε τη στιγμή που η χώρα έπρεπε να στραφεί στην λογική και τις διαρθρωτικές αλλαγές, για να παίξει chicken με τους κυβερνητικούς εταίρους και να κρυφτεί πίσω από τη φασαρία που ο ίδιος, ως γνήσιος αντιδραστικός, δημιούργησε.

Την δε ανακοίνωση του λουκέτου την έδωσε ο υπεύθυνος, για όσα αληθή καταμαρτύρησε, υπουργός, ο κ. Κεδίκόγλου. Δεν ακούσαμε κάτι για κάποια προσπάθεια εξυγίανσης που έγινε και απέτυχε, και ο λόγος ήταν απλός: γιατί δεν έγινε! Δώδεκα μήνες υπουργός, και το μόνο που έχει να δείξει είναι η αδικαιολόγητη απόλυση Σπυρόπουλου, η εγκατάσταση των Λιάτσου και Καλημέρη, τη eurovision και τη Σαλαγκούδη. Και ό,τι βγει στο μέλλον από προσλήψεις. Α! Και την αποτυχία του euronews.gr. Αυτά.

Δεν είναι μεταρρύθμιση αυτό κύριε Σαμάρα - επίδειξη καιροσκοπισμού είναι και μικροπολιτικής ισχύος. Αν θέλατε να αλλάξετε την ΕΡΤ, η πρώτη σας κίνηση θα έπρεπε να είναι η απόλυση Κεδίκογλου, και η παρουσίαση ενός αξιόπιστου σχεδίου. Αν αυτό κόλλαγε σε μικροσυμφέροντα, σαν αυτά που επιδείξατε εσείς στις προτάσεις Μόσιαλου και Αλιβιζάτου, ας προχωρούσατε τότε "δυναμικά". Με κλείσιμο και επανεκκίνηση την ίδια μέρα - όχι "κάποτε".

Κύριε Σαμαρά δυναμιτίσατε για μία ακόμα φορά το κλίμα στη χώρα, στην πιο δύσκολη της ώρα, κι ανάθεμα με αν κατάλαβα το γιατί. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είστε τόσο επικίνδυνος - δεν το χωράει ο νους...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate