2.6.13

ανάΔραση #003 - εξάγγελος* #drassiConf

Τρίτο και τελευταίο μέρος της ανάΔρασης, σε συνέχεια του πρώτου και δεύτερου που προηγήθηκαν.
Αυτή η χάραξη της νέας πορείας είναι πολιτική πράξη - ιδρυτική αν θέλετε - για το μέλλον της μεθεπόμενης γενιάς· αυτής των παιδιών μας. Η ειλικρινής ανάγνωση της σημερινής κατάστασης, είναι η προϋπόθεση. Όπως και η διάθεση να παραμερίσουμε τα εγώ μας, και τις ιδεοληψίες που αυτά τα εγώ κουβαλάνε. Το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Κινήθηκε και επιβίωσε τόσα χρόνια κοιτώντας μόνο ψευδεπίγραφες και παρωχημένες ιδεολογίες για να καλύψει εγωιστικές επιδιώξεις. [...] Δεν μπορείς να απαιτήσεις από κάποιον να σε εμπιστευθεί απλά επειδή οι άλλοι είναι χειρότεροι. [...] Οι καλές προθέσεις πρέπει να προκύψουν μέσα από την συγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Η αξιοπιστία θα χτιστεί μέσα από τις ειλικρινείς κινήσεις που θα πείσουν καταρχήν τις υγιέστερες δυνάμεις του σημερινού πολιτικού προσωπικού - αυτές τις λίγες εξαιρέσεις που προσπάθησαν κόντρα ακόμα και στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες - να φέρουν τις απαραίτητες αλλαγές. Ελπίζω ότι εδώ, σήμερα, θα μπει μία θεμέλια λίθος προς αυτή την κατεύθυνση. "Ο βασιλιάς είναι γυμνός" #drassiConf  [01. 12. 2012] 

Το εγχείρημα της Δράσης απέτυχε σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, απέτυχε να διαχειριστεί την διαδικασία διεύρυνσής της, δηλαδή το κύριο εργαλείο διαχείρισης του σκοπού που είχε - τη συμβολή στη σύνθεση των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου. Δεν έχει τόση σημασία το ρεσάλτο που έγινε, αλλά η μη διαχείριση του έστω και την τελευταία ώρα, παρά μόνο ως προς το φαίνεσθαι.

Δεύτερον, απέτυχε να ωριμάσει πολιτικά και να μετασχηματίσει μία δεξαμενή σκέψης, ανθρώπων καλών προθέσεων, σε πολιτικό υποκείμενο. 
Οι εξετάσεις αυτές κρίθηκαν σε δύο σημεία: α) στις εσωτερικές διαδικασίες εκλογής οργάνων, όπου δεν επετεύχθη το πέρασμα από κονκλάβιο σε δημοκρατικό κόμμα, και β) στην μη ανάπτυξη πολιτικού λόγου και σκέψης σε ό,τι αφορούσε καταρχάς το ίδιο το υποκείμενο - τη συλλογικότητα - τη Δράση.

Τρίτο και σημαντικότερο, απέτυχε στην ενσωμάτωση των αρχών της Ανοιχτής Κοινωνίας και του κώδικα της. 

Κανείς δεν είπε ότι θα ήταν εύκολο, αλλά εδώ τα τραύματα είναι συντριπτικά. Τα παραπάνω είναι “ζωτικά όργανα” για την ύπαρξη ενός προοδευτικού υποκειμένου, και αποτύχαμε σε όλα.

Δεν ξέρω τι θα απογίνει η Δράση, μπορεί ακόμα και να την δούμε στην Βουλή, είτε μόνη της, είτε ως μέρος κάποιου άλλου ευρύτερου δεξιόστροφου συντηρητικού σχηματισμού. 

Το προοδευτικό εγχείρημα, όμως, αυτό που μου περιέγραψε ο Στέφανος Μάνος όταν μου ζήτησε να είμαι υποψήφιος τον Μάιο  του 2012, ή ο Αντύπας Καρίπογλου όταν με προσκάλεσε να μιλήσω στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, κι αργότερα να γίνω μέλος και να μετέχω στην Κεντρική Επιτροπή, αυτό, είναι νεκρό.

Μερικοί θα θυμώσουν διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, όπως θύμωσαν όταν προειδοποίησα. Τους αντιπροτείνω να αφοσιωθούν στην ανάνηψη όσων υποσχέθηκαν, όχι σε εμένα, αλλά σε όσους τους παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον και ελπίδα. Δεν μένει πολύς χρόνος.

Καλή συνέχεια σε όλους. Είθε να ξανανταμώσουμε "όλοι όσοι", με τα μαθήματα που ελπίζω να πήραμε χαραγμένα στις καρδιές και στο μυαλό μας. 



*εξάγγελος ο [eksángelos] Ο19 : το πρόσωπο του αρχαίου ελληνικού θεάτρου που αναγγέλλει στην ορχήστρα ό,τι έχει συμβεί πίσω από τη σκηνή. 

[λόγ. < ελνστ. ἐξάγγελος, αρχ. σημ.: `καταδότης΄]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate