13.6.13

Ο ύπουλος εκφασισμός

Το πιο ύπουλο και επικίνδυνο πράγμα με το φασισμό, είναι ο υπόγειος εκφασισμός των αστών και της μεσαίας τάξης** που προηγείται της επικράτησης του.

Δυστυχώς, σε όλα τα ιστορικά παραδείγματα, αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε πάντα μετά την καταστροφή. 

Ο εθνοκεντρικός-λαϊκιστικός λόγος που επικράτησε το περασμένο διάστημα στην Ευρώπη, με κύρια ευθύνη της Γερμανίδας Καγκελάριου, και η ανεύθυνη επανάληψη του από εθνικούς αντιπροσώπους είναι πλέον η ωρολογιακή βόμβα· όχι η οικονομική κρίση.

Στις χώρες που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης χρέους τα συμπτώματα είναι εμφανέστερα. Οι άλλες χώρες, όσες ακόμα ευημερούν συγκριτικά, ενδεχομένως να καταφέρουν να ανατρέψουν την πορεία μέσα από τις ήπιες πολιτικές που τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ελλάδα αυτό δεν είναι εφικτό. Χρειάζεται εξωτερική, ψύχραιμη αλλά αποφασιστική, παρέμβαση στο πολιτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων προκειμένου να κατανοήσουν το πρόβλημα, και να αλλάξουν τον τρόπο που πολιτεύονται. 

Καλώς ή κακώς, το πολιτικό στίγμα σε ένα λαό δινόταν και θα δίνεται από "τα πάνω". Από "τα κάτω" το στίγμα δίνεται με όρους "ΑΝΤΑΡΣΥΑ", ανεξαρτήτως του πόσο κεντρώες ή ακραίες μπορεί να ήταν οι προθέσεις τους αρχικά.

Μετράμε μέρες, και δεν βλέπω διέξοδο. Η πόλωση που συντελείται από τα πάνω, ο διάχυτος οπορτουνισμός και η μαζική αποδοχή του ως μέρος του παιχνιδιού (αν όχι κανόνας), και η έλλειψη συγκροτημένου αντίλογου δείχνουν προς ένα τραγικό επίλογο στην ελληνική κρίση. Το γράφω εδώ και μήνες - επαναλαμβάνομαι, το ξέρω - αλλά δεν ξέρω και τι άλλο μπορώ να κάνω σε αυτό το σημείο...

Πηγή: Hitler Youth - Wikipedia

ΥΓ: Τη φωτογραφία την είχα χρησιμοποιήσει ξανά, στο "Να την βαφτίσω;"


**Τα "κινήματα" αυτά πάντα βασίζονται στην λαϊκή απήχηση των κατώτερων τάξεων, μέσα από τη λαϊκιστική και εύκολη ρητορική. Αυτό που συζητάμε εδώ είναι την κλιμάκωση και εν τέλει την επικράτηση τους, με τελευταίο στάδιο σε αυτή την πορεία, την συμμετοχή όσων είχαν τα εφόδια να αντισταθούν στον εύκολο λόγο· μορφωτικά και υλικά (αυτά που κερδίζουν χρόνο για δεύτερες αναγνώσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate