13.9.13

Έχουμε πόλεμο, ιδεολογικό.



Τον είχε προαναγγείλει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης όταν έγραφε πως: “το «Πολυτεχνείο» σίγουρα δεν έριξε τη χούντα”. Ακολούθησαν και άλλες προειδοποιητικές βολές από τον σημερινό κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της “δεξιάς του Κυρίου” (του Θεού, για τους νεότερους) κ. Βορίδη, και κηρύχθηκε επισήμως με το “τέλος αυτά Παναγιώτατε” από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με αφορμή παλιές διαφωνίες για την εθνολαϊκιστική εκδοχή της ιστορίας και τη θέση της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας στο σημερινό κράτος.

Μην μπερδευόμαστε - δεν κρίνει κανείς την θέση της Πίστης στην καρδιά του διπλανού. Για τη θέση του νομικού προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο καβγάς, και την εμπλοκή της σε όλα τα κρατικά ζητήματα: από τη φορολόγηση και την παιδεία μέχρι την ιστορική αλήθεια. Όλα πακεταρισμένα σε ένα νεο-συντηρητικό δόγμα που εσχάτως απέκτησε νέα τέκνα σε ρόλο τάματος: το πρωτογενές πλεόνασμα και το success story. Τι κι αν ο Υπουργός των Οικονομικών, ο μόνος που δουλεύει προς αυτά, διατυπώνει επιφυλάξεις; 

Η Βουλή έχει 300 βουλευτές, που τοποθετούνται καθημερινά επί παντός, με απόψεις που συχνότερα απ’ όσο θα ήλπιζε κανείς συνορεύουν με την ανοησία και τη γελοιότητα. Ουδείς ασχολήθηκε με τις απόψεις της κ. Γιαταγάννα για τις ΑΟΖ, για παράδειγμα. Από τους 300 της Βουλής, η ΔΗΜΑΡ έχει καμιά 15αριά βουλευτές (μετά τις αποχωρήσεις των αντιμνημονιακών). Μία από αυτούς, η κ. Ρεπούση, τοποθετήθηκε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά το Νέο Λύκειο. Διατύπωσε την άποψη ότι οι ώρες διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής είναι υπερβολικές για όσους δεν έχουν σκοπό τις κλασσικές σπουδές, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση των προοδευτικών (και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για περιορισμό της σχολικής ορθόδοξης κατήχησης στο μάθημα των θρησκευτικών. 

Το επαναλαμβάνω: η κ. Ρεπούση είναι μία από τους 300. Γιατί δεν την αγνόησαν; Γιατί έγινε σημαία από μεσήλικους πρώην ΟΝΝΕΔίτες της ενημέρωσης, σαν τον κ. Χατζηνικολάου; Γιατί ασχολείται μαζί της ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, αντί να ασχοληθεί με την ανεργία και το οικονομικό αδιέξοδο ελλείψει μεταρρυθμίσεων;

Γιατί σιωπά ο λαλίστατος επί παντός Μπουμπούκος όταν δίπλα του, στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ, ο δημοσιογράφος της πάλαι ποτέ αστικής Καθημερινής προτείνει ως αυτονόητο ένα συντηρητικό συνασπισμό Νέας Δημοκρατίας που θα περιλαμβάνει “μία σοβαρότερη Χρυσή Αυγή”. Η δε ιδέα συνεχίστηκε σε σημερινό του άρθρο όπου γράφει πως: "ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή”. Αυτή είναι η συντηρητική δεξιά, η Ευρωπαϊκή, η μονεταριστική που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση μέσα από μέτρα που ανεβάζουν την ανεργία στο 27%; Όχι, δεν είναι.

Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο, επαληθεύονται οι πιο απαισιόδοξες απόψεις για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ενώ η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση μοιάζει ολοένα και πιο δικαιολογημένη. Αν μη τι άλλο, ο κ. Κουβέλης δεν δέχτηκε να μείνει παρακολουθητής του κ. Σαμαρά σε αυτό τον ιδεολογικό πόλεμο. Μπορεί να έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο ο κ. Κρανιδιώτης, αλλά η πολιτική που ακολουθεί το Μαξίμου πρέπει να τον ικανοποιεί απόλυτα. 

Δεν είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση η προτεραιότητα, αλλά ένα εθνικιστικό παιχνίδι κενής ιδεολογίας. Την ώρα που θα κατέβουν οι άνεργοι και οι κάτω από το όριο της φτώχειας πολίτες στο δρόμο, θα έχουν ένα ακόμα πεδίο διεκδικήσεων - το πολιτικό. Και αυτό θα έχει γίνει με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Μην συζητάτε άλλο για Βαϊμάρη - αναλύστε την· γιατί την ζούμε. Ο χθεσινός ξυλοδαρμός αφισοκολλητών του ΚΚΕ από Χρυσαυγίτες αυτό δείχνει.

Austrian right-wing caricature of a Jew stabbing the German Army in the back with a dagger. The capitulation was blamed upon the unpatriotic populace, the Socialists, Bolsheviks, the Weimar Republic, and especially the Jews. (1919) Found atWikipedia.
Κάντε κανένα συμποσιάκι εκεί, από το περιθώριο της Κεντροαριστεράς. Που να μπλέκεις τώρα με τα πολιτικά ζητήματα. Πιο χαβαλέ είναι να ανταλλάσσεις επιστολές με τον Λουκά Τσούκαλη για το ποιοι από την παλιοπαρέα θα είναι “οι σωτήρες”· γενικά... Με όρους καμαρίλας ΚΑΠΗ. Κι ο Εθνικισμός να καλπάζει σε όλα τα επίπεδα: από το Μαξίμου και την Καθημερινή, μέχρι τον ταρίφα - αυτόν που δεν σταμάτησαν ποτέ απ’ το να κλέβει τουρίστες, αλλά τον τάισαν “Πατρίδα”. 

1 σχόλιο:

Khlysty είπε...

Εξαφανίστηκε από το προσκήνιο ο Φάηλος;;;;; Λάθος, αγαπητέ: συνεχίζει να αρθρογραφεί κανονικότατα στο Αντινιούς και τη Δημοκρατία, και να απαντά και στους σχολιαστές με το σουί γκένερις ύφος του.

Κατά τα λοιπά, συμφωνώ σχεδόν στο σύνολο του κειμένου, με μία προσθήκη: ο κ. Σαμαράς "κάνει πόλεμο" προετοιμάζοντας την εκλογικού χαρακτήρα σύγκρουση "στα μαρμαρένι' αλώνια" που, προφανώς, δεν θα αργήσει...

Translate