21.9.13

Η ΧΑ στο εδώλιοΔεν είναι τυπολατρία η αδιαπραγμάτευτη τήρηση των θεσμών, αλλά ζήτημα ουσίας. Όταν νομοθετούμε δεν το κάνουμε ευκαιριακά για να εξυπηρετήσουμε τη στιγμή, αλλά με πρόνοια για όλα τα ενδεχόμενα που μπορούμε να σκεφτούμε, στηριζόμενοι σε ένα κώδικα αρχών και αξιών που διέπουν την κοινωνία που αυτοί οι κανόνες θα οργανώσουν. 

Διαβάζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη ΧΑ και να διώξει ποινικά τα μέλη της, με ή χωρίς τη χρήση του αντιτρομοκρατικού, με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας μεταξύ άλλων. Αυτά με την ελπίδα πως θα εξαφανίσουν την ΧΑ. Ακούγεται, τέλος, η φήμη για φωτογραφική νομοθετική πρωτοβουλία για να εξυπηρετηθούν τα ανωτέρω.

Δεδομένου ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να απαγορευθεί (ευτυχώς) με το ισχύον σύνταγμα αλλά μόνο να διωχθούν τα μέλη του, δημιουργείται μία ανησυχία για την έλλειψη σπουδής από τη μεριά της κυβέρνησης· αντίστοιχη του κλεισίματος της ΕΡΤ αν θέλετε, όπου το οικονομικό κόστος της κίνησης δεν μετρήθηκε παρά κατόπιν λουκέτου.

Έστω ότι φυλακίζονται με βάση το ποινικό δίκαιο όλοι οι βουλευτές του μορφώματος, και του αρχηγού της. Αυτό δεν επηρεάζει το κόμμα, ούτε τις έδρες που κατέχει, οπότε την επόμενη μέρα θα αναλάβουν τις έδρες οι πρώτοι επιλαχόντες βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2012. Οι οπαδοί τους θα βαφτίσουν τους πρώην βουλευτές “πολιτικούς κρατούμενους”, ενώ παράλληλα θα έχει μία ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα εντός της Βουλής, με βεβαιότητα χειρότερη (όχι “σοβαρότερη κ. Παπαδημητρίου - δεν υπάρχει), ενώ θα έχουν νέο όπλο στη φαρέτρα τους: τις διώξεις εναντίον των “συναγωνιστών” τους από το “σάπιο πολιτικό σύστημα” (σε εισαγωγικά η κείμενη ορολογία του λόγου τους).

Όποιος νομίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει τη Χρυσή Αυγή, ή είναι αιθεροβατεί, ή είναι παντελώς ανίκανος για βασική ανάλυση απλών δεδομένων. Θα την εκτοξεύσει μία τέτοια εξέλιξη. Και αυτό είναι το καλό σενάριο! Γιατί αν επιχειρήσουν να ασκήσουν διώξεις με την προχειρότητα που έχει γραφτεί η επιστολή Δένδια (που δεν περιέχει νομικά επιχειρήματα, αλλά δημοσιογραφικά/ηθικοπλαστικά), και δεν καταδικαστούν τελικά οι βουλευτές του κόμματος και τα στελέχη, τότε η ΧΑ θα έχει επισήμως καθαγιαστεί και από το νόμο - την πολιτεία. Από αλήτες θα μετατραπούν σε τιμητές, με το γράμμα του νόμου. 


Και εδώ έρχεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος όλων. Οι φασίστες αυτοί, σε κάθε ευκαιρία, μιλάνε για την καταπάτηση του συντάγματος και την προσαρμογή του σε κάθε ευκαιρία προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικοί και οι ημέτεροι. Αν αλλάξει έστω και μία παράγραφος προκειμένου να καταδικαστούν, τότε φτάνουμε στο αρχικό σενάριο αυτού του σημειώματος περί “πολιτικών κρατουμένων”, με ανανεωμένο το επιχείρημα περί στρεβλής πολιτείας, και άρα ανανεωμένο (αν όχι “δικαιωμένο”) το κίνητρο για ανατροπή της σημερινής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Στο μυαλό του γράφοντος, αρκεί η εξάντληση της αυστηρότητας του νόμου στο φερόμενο δολοφόνο του Περάματος, όπως και στους 20 ή 30 συνεργούς/παριστάμενους στο έγκλημα. Ως άτομα, όπως ορίζει ο νόμος που, επαναλαμβάνω, δεν προβλέπει τη δίωξη κόμματος. Ομοίως με όποια άλλη υπόθεση θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί για άλλα εγκλήματα από τα 32 της λίστας του υπουργού· δεν είναι του παρόντος να μπούμε στην συζήτηση του γιατί έμειναν στο συρτάρι του μέχρι χθές.

Θα πάρει χρόνο μία τέτοια διαδικασία; Ναι, σαφώς. Η δημοκρατία δυστυχώς είναι αργή. Αν όμως η κυβέρνηση των γρήγορων λύσεων, και των θεσμικών υπερβάσεων (με “εντολή Σαμαρά”) επιχειρήσει να αποφύγει τις ισχύουσες διαδικασίες, θα μας οδηγήσει σε μία περιπέτεια που θα απειλήσει πολλά περισσότερα από όσα επιδιώκει να λύσει. Αν, δε, φανεί πως αυτή η προσπάθεια γίνεται με ορίζοντα κάποια τακτική ή έκτακτη εκλογική διαδικασία, τότε θα οπλίσει τους ποινικούς του κοινοβουλίου με επιχειρήματα που δύσκολα αναιρούνται.

Δεν είναι ακόμη αργά για να γίνουν οι σωστές κινήσεις, ακόμα κι αν αυτό σημάνει κάποιο επικοινωνιακό κόστος όσων εκτέθηκαν προτείνοντας ανέφικτες λύσεις σε αυτό το ζήτημα. Κι αν δεν μπορεί να το καταλάβει ο Πρωθυπουργός, ήρθε η ώρα να του το υποδείξουν με όποιο μέσο διαθέτουν οι συγκυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το λοιπό σώφρον τμήμα αυτής της Βουλής· όποιο έχει απομείνει, εντός ή εκτός κυβέρνησης.

Μην βάλετε τη χώρα σε περιπέτειες χωρίς επιστροφή.


Δημοσιεύτηκε στη στήλη Τέταρτος Δρόμος
στο andro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate