Το ελληνικό δημόσιο (υπουργεία, δήμοι, ΝΠΔΔ κλπ) έχει τεράστια ακίνητη περιουσία. Κάποτε ο πρώην υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας έγραφε εκθέσεις (ιδεών) πως αυτή η περιουσία μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί ξεπερνώντας τα 300 δις. ευρώ – τότε που ήταν στο ΙΟΒΕ και μας κούραζε με το πόσο ικανότερος είναι του τότε ΥΠΟΙΚ κ. Παπακωνσταντίνου.
Η περιουσία αυτή έχει αποκτηθεί με πολλούς τρόπους, και δεν είναι όλη ικανή για να στεγάσει κάποια κρατική λειτουργία. Έτσι επιχειρήθηκε κάποια στιγμή η καταγραφή της, ούτως ώστε όσα κτήρια ήταν ικανά να στεγάσουν υπηρεσίες να το κάνουν, και τα υπόλοιπα να αξιοποιηθούν διαφορετικά ή ακόμα και να πουληθούν.
πηγή | ΕΘΝΟΣ: "75.000 ακίνητα στο σφυρί λόγω χρέους" |
Η ιδέα ήταν πως εφόσον αρκετά από αυτά τα κτήρια ήταν εγκαταλελειμμένα ή χρειαζόντουσαν επισκευές θα χρησιμοποιούσαν το Πράσινο Ταμείο και το ΕΣΠΑ για να ανακαινιστούν, επιτυγχάνοντας έτσι την ενεργοποίηση τους στην μικρο-οικονομία που εντάσσονται, θα έδινε μεροκάματα στον ιδιωτικό τομέα με ευρωπαϊκό χρήμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα λειτουργούσε και ευεργετικά κατά της εγκληματικότητας μέσα από τη νέα ροή ανθρώπων που θα εργάζονταν εκεί ή θα χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες. Ας σκεφτούμε δρόμους που έχουν εγκαταληφθεί πια από γραφεία και καταστήματα όπως είναι η Ακαδημίας, ή την πλατεία Ομονοίας για παράδειγμα, και πως θα βελτιωνόταν η εικόνα της πόλης, προτού πάμε σε μικρότερα παραδείγματα γειτονιάς κλπ.
Οι αντιστάσεις σε αυτή την κίνηση που θα εξοικονομούσε εκατομμύρια ευρώ και θα κινούσε την οικοδομή με ευρωπαϊκούς πόρους ήταν πολλές αφού όσο το δημόσιο δεν αξιοποιούσε τη δική του περιουσία νοίκιαζε κτήρια σε εξωφρενικές τιμές από τους κολλητούς όποιου καθόταν στην όποια καρέκλα.
Τι έκανε τελικά η κυβέρνηση; Άφησε τα ρημαγμένα κρατικά ακίνητα να συνεχίσουν να υποβαθμίζουν τις γειτονιές, ενώ πούλησε αυτά που ήδη χρησιμοποιούσε με υποχρέωση ενοικίασης τους για χρόνια – το γνωστό sale and lease back που τόσο αξιοποίησαν εισηγμένες εταιρείες του «εξαίρετου» ιδιωτικού μας τομέα ενισχύοντας τη φούσκα και την τσέπη των «επενδυτών», και κοροϊδεύοντας μικροεπενδυτές του ΧΑΑ.
Η Ελευθεροτυπία έχει σήμερα δημοσίευμα για 28 τέτοια κτήρια που πουλήθηκαν για 260 εκατομμύρια ευρώ, με υποχρέωση μίσθωσης τους από το δημόσιο που φτάνει τα 600 εκατομμύρια! Μεταρρυθμισάρα!
Το συμπέρασμα είναι ένα: Λεφτά Υπάρχουν! Αρκεί να ξέρεις κάποιον που ξέρει κάποιον για να τα αρπάξεις, και η κυβέρνηση να συνεχίσει να αρμέγει στην κυριολεξία 10 εκατομμύρια κορόιδα για να του τα δίνουν μέσω εξοντωτικής φορολογίας. Κάπου εδώ θυμάμαι τον πρώην υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδη να μας λέει για τον φόρο ακινήτων πως «αν ο πολίτης δεν μπορεί να αξιοποιήσει παραγωγικά το ακίνητο του οφείλει να το πουλήσει για το καλό της εθνικής οικονομίας», και ντρέπομαι να αποτυπώσω σε λέξεις τη σκέψη μου· για το θράσος και την κοροϊδία αυτής της μειοψηφικής δράκας – της κυβέρνησης σωτηρίας, κανονικότητας και σταθερότητας. Λεφτά υπάρχουν!
1 σχόλιο:
Το Δημοσιο θα εισπράξει 261 εκατομμύρια ζεστού χρήματος, που θα βελτιώσουν τα μεγέθη του προυπολογισμού. Έναντι αυτου θα πρεπει να καταβάλλει 30 εκατ. Ετησίως σε σημερινές τιμές, εξασφαλισμένα απο αναπροσαρμογές λογω τυχόν αυξησης του πληθωρισμού.
Χωρις την πωληση των ακινήτων το ποσο των 261 εκ Θα επρεπε να το δανειστουμε απο τις αγορές με επιτόκιο τουλαχιστον 5%. Για κάντε το λογαριασμό να δείτε το ποσο που βγαινει σε είκοσι χρόνια.
Επιπλέον οι αγοραστές θα πληρώνουν φόρους στο Δημόσιο για την κατοχή των ακινήτων αυτών.
Ανεξάρτητα απο τα παραπάνω, στην οικονομία ζωτική σημασία εχουν οι παρούσες αξίες και οχι αυτες που ανάγονται στο απώτερο μέλλον. Μακροπρόθεσμα όλοι θα ειμαστε νεκροί -που ειπε και ο Κευνς.
Δημοσίευση σχολίου