17.9.15

Ο Αυριανισμός στη σχολική αυλή


Ο Θέμος δεν είναι απλά ο διάδοχος του Αυριανισμού, είναι ο άνθρωπος που τον προχώρησε σε νέα βάθη τραβώντας τη χώρα μαζί του. Το έκανε απολύτως συνειδητά, σπέρνοντας το μίσος σε κάθε ευκαιρία, επαναπροσδιορίζοντας διαρκώς το χαμηλότερο κοινό παρανομαστή.

Η γκάμα του κυμαίνεται μεταξύ πολιτικών ρεπορτάζ που καταδικάζονται μετά από χρόνια στις δικαστικές αίθουσες (σαν αυτό για την Μαργαρίτα στη Λίστα Λαγκάρντ) και φτάνουν σε lifestyle κομμάτια για τους πολιτικούς εκφραστές του μίσους που σπέρνει, σαν αυτό για τον Κασιδιάρη και τις φιλενάδες του, ή τα ψευδή περί συνοδείας γιαγιάδων στα ΑΤΜ από τη ΧΑ για να τους τραβήξει τότε από το περιθώριο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Θέμος προκειμένου να επιτεθεί με τους δικούς του όρους και ήθος στον τέως Πρωθυπουργό, επιτέθηκε σε ένα ολόκληρο σχολείο, μπούκαρε με Δούρειο Ίππο ένα γονιό, παρέδωσε τη γυναίκα μου, την ιδιωτικότητα μας, την σχολική αυλή του σχολείου των παιδιών μας και τους φίλους μας βορά στις στρατιές των τρολ που εξέθρεψε, όσο και των αναγνωστών που δεν είναι συνειδητοί ή έχουν την όποια πολιτική ένσταση σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Μάγια, η γυναίκα μου, εκτέθηκε στο εξώφυλλο της εφημερίδας, στο δισέλιδο, στο site, στα site που αναδημοσίευσαν, σε blogs, ως μέρος μιας ολιγαρχίας που «πίνει το αίμα του λαού με τη μπουρού». Δεν έχει σημασία πως τα δίδακτρα στο συγκεκριμένο σχολείο είναι στο ένα τρίτο ή ένα τέταρτο άλλων ιδιωτικών. Για το δημοσίευμα είναι «το πιο παλιό και το πιο ακριβό της χώρας».

Το δημοσίευμα χρησιμοποίησε και στοχοποίησε όλους τους γονείς του σχολείου - όσους φωτογραφήθηκαν και όσους όχι - ως κομπάρσους σε ένα μυθιστόρημα περί μίας δήθεν αριστοκρατίας, στη συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία, των εκατομμυρίων ανέργων και άλλων τόσων που ζουν στο όριο της φτώχειας.

Οι αχρείαστες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από ένα γονιό, που καλύφθηκε πίσω από το ίδιο του το παιδί για να φωτογραφήσει τους συμμαθητές του και τους γονείς τους, με σαφές brief για το ποιές θα ήταν οι ανάγκες του ρεπορτάζ: «δώσε μου lifestyle». H Μάγια τους έκανε, τράβηξε τα πρώτα αρνητικά σχόλια από τα κοράκια του, οπότε ανέβασαν κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες φωτογραφίες της. Στα σχετικά άρθρα, δίπλα στη φωτογραφία της, δίδεται λινκ για το έμεσμα του Πιτσιρίκου - άλλος ένας που έκανε καριέρα πουλώντας μίσος πάνω στην κρίση.

Σε αυτό το βωμό του διχασμού, στην έξαρση του, ο γονιός-φωτογράφος δεν σκέφτηκε καν πως το παιδί του θα απομονωθεί. Ποιός θα το δεχτεί στο σπίτι του, για παιχνίδι ή σε παιδική γιορτή και με τίνος τη συνοδεία; Τι θα γίνει όταν θα καταλάβει πως όλοι οι άλλοι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι αλλά όχι ο δικός του; Πόσο κάνει αυτό; Αρκούν τα αργύρια τη θυσία της ομαλής προσαρμογής του παιδιού σου στο δημοτικό σχολείο; Στην τάξη, στο μικρόκοσμό του;

Η φωτογραφία της Μάγιας βγήκε και στο ΣΚΑΙ, στην εκπομπή του απόφοιτου της Σχολής Μωραΐτη και θύμα φυσικής πολιτικής βίας, του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ούτε αυτός κατάλαβε γιατί μία μαμά δεν έχει θέση στον προεκλογικό αγώνα του Θέμου Αναστασιάδη;  Γιατί δεν την έκοψε; Πώς αιτιολογεί τη δική του επαγγελματική συμμετοχή σε αυτό τον Αυριανισμό; Τη στοχοποίηση εκατοντάδων οικογενειών.


Και το βασικό ερώτημα για μένα παραμένει ανοιχτό: το γεγονός ότι τα παιδιά του τέως Πρωθυπουργού πηγαίνουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είχε λάβει δημοσιότητα και δεν είχε αμφισβητηθεί. Δεν υπήρχε κάτι προς απόδειξη εδώ για να χρειάζεται φωτογραφικό ντοκουμέντο. Δεν υπήρχε δικαιολογία για την παραβίαση. Η Μάγια, η Χριστίνα, ο Αλέξης, οι άλλοι γονείς - κανείς μας - δεν ήταν μέρος της μη-αποκάλυψης, αλλά κομπάρσοι στο διχαστικό μυθιστόρημα του Θέμου.

Τα αντανακλαστικά όσων το αναπαρήγαγαν πότε χάθηκαν; Πώς δικαιολογεί κάποιος την απευθείας σύνδεση της σχολικής αυλής με τη δημόσια σφαίρα, σε κάτι τόσο ψευδές, δηλητηριώδες και αρνητικό σε ό,τι αφορά εμάς και το σχολείο των παιδιών μας; Ποιά ΕΣΗΕΑ και ποιός Μπογδάνος δείχνουν ανοχή ή επικροτούν κάτι τέτοιο; Και πώς τελικά θα πάμε όλοι μαζί, να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα αν επιτρέψουμε στους σύγχρονους Αυριανιστές να σπέρνουν το μίσος με τον κιτρινισμό, μιας τάχα ενημέρωσης, χτισμένης στο ψέμα;

Όσο για τον ίδιο τον Θέμο, το έχει λύσει το θέμα του - δεν έχει ενδιαφέρον για τη χώρα που βυθίζει με τον οχετό του. Τα συμφέροντα του, η δική του οικογένεια μας στέλνουν τα χαιρετίσματα τους από την ασφάλεια της Ελβετίας, όπου μετακόμισαν, μακρυά από το δηλητήριο του και τις συνέπειες του για την ελληνική κοινωνία. Τα δικά του παιδιά, οι φίλοι τους και οι γονείς τους δε θα φωτογραφηθούν ποτέ, ειδικά σε ένα τόσο αρνητικό πλαίσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate