15.3.13

Δεν είναι μεταρρύθμιση η δημοσιονομική προσαρμογή

Οι δημοσιογράφοι, και οι πολιτικοί, συνεχίζουν να χάνονται στα απλούστερα της κρίσης. Όπως στην αρχή της κρίσης το 2010, "μπέρδευαν" το χρέος με το έλλειμμα, έτσι σήμερα "μπερδεύουν" τη δημοσιονομική προσαρμογή με τις διαρθρωτικές αλλαγές - τη μεταρρύθμιση.

Δημοσιονομική προσαρμογή είναι η προσπάθεια που ξεκίνησε ο Παπακωνσταντίνου για την μείωση του ελλείμματος, με την περικοπή δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (εισαγωγές/εξαγωγές), και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το αποτέλεσμα ήταν (για το πρωτογενές, χωρίς τους τόκους δηλαδή) 8,2% ήτοι 19,3 δισεκατομμύρια Ευρώ στη διετία 2010/2011, και 0,2% ήτοι 1,9 δισεκατομμύρια Ευρώ για το 2012. Σύνολο 8,4% ή 21,2 δις. 

Αυτό ΔΕΝ είναι διαρθρωτική αλλαγή, αν και μερικές από αυτές τις μειώσεις ήταν αποτέλεσμα "μέτρων", όπως το πάγωμα των προσλήψεων, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, το κίνημα των αποδείξεων κλπ.

Μεταρρύθμιση είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων (όπως των φαρμακοποιών, των δικηγόρων, των μηχανικών κλπ) και η αποδέσμευση τους από τα διαφόρων ειδών βάρη και επιμελητήρια. Μεταρρύθμιση είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το Διαύγεια, το OpenGov και το καμποτάζ. Μεταρρύθμιση είναι η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης για να μην μας κοστίζει 30+ δισεκατομμύρια η γραφειοκρατία το χρόνο, και να μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μία δουλίτσα ή μία επιχείρηση χωρίς τα ποντίκια του συστήματος και τους βουλευτές τους για συνέταιρο. Είναι όσα περιγράφει η εξαιρετική Αγγελική Σπανού εδώ, και ουδείς ενδιαφέρεται να προχωρήσει για να μη στεναχωρηθούν όσοι τον εξέλεξαν. 

Φυσικά κανένας κρατιστής, ή ημέτερος ενδιαφέρεται να αποσαφηνιστεί η διαφορά δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρύθμισης. Κάθε άλλο, εφόσον και αυτό "το μπέρδεμα" είναι όρος για να συνεχίσει ανενόχλητος να λαϊκίζει εναντίον της μεταρρύθμισης και να καρπώνεται τους φόρους των υπολοίπων ημών με το ασκέρι του. 
Η μεγαλύτερη πλάκα είναι, ότι αυτή την αλητεία την ονομάζουν "φιλολαϊκή πολιτική ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό της Τρόικας". Της Τρόικας που, για λόγους που δεν καταλαβαίνω, συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα σε αυτή την υπερφορολόγηση/αφαίμαξη αντί στις διαρθρωτικές αλλαγές και την μεταρρύθμιση. 

Πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν "οι δόσεις" δίνονταν για διαρθρωτικές αλλαγές μετά την πρώτη προσαρμογή, αυτή του "επάρατου" Παπακωνσταντίνου, και όχι για τις περικοπές. Και πόσο διαφορετικά θα ήταν αν είχαμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα σήκωνε αυτό σαν θέμα, αντί να κάθεται πίσω από τους βολεμένους των ΑΕΙ και τις παρέες τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ τους.

"Μανταμ Μέρκελ" λες εσύ; "Αει χάσου" σου απαντώ εγώ· μην θιγείς καλό μου - Γαλλικά είναι. Όπως εκείνο το "Ολαντρέου", το Τσολάκογλου και τόσα άλλα επικοδομητικά που μοιράζεσαι με τους Ταλιμπάν του κάθε Καμμένου/Μιχαλολιάκου. Για να μην επεκταθώ στα ψέμματα και τα ευχολόγια της τρικομματικής και μας κόψει το ΕΣΡ.

Χωρίς μεταρρύθμιση δεν έχει επενδύσεις (με ελληνικό ή ξένο κεφάλαιο). Χωρίς επενδύσεις δεν έχει θέσεις εργασίας, δεν έχει εισόδημα για να φορολογηθεί, δεν έχει ΑΕΠ, δεν έχει "σωτηρία". Μόνο βεβαιώσεις οφειλών της εφορίας έχει και κατασχέσεις, μέχρι να γίνει το μπραφ. Το καταλάβαμε, ή να βάλω την κόρη μου να το ζωγραφίσει;

Αν είναι να συνεχίσετε έτσι εγώ είμαι κατά των πωλήσεων κρατικής περιουσίας, κατά του Μνημονίου, κατά των δόσεων - λεφτά στο πηγάδι είναι και αργό σπιράλ θανάτου. Τραβήξτε την πρίζα μπας και προλάβω να δω την επανεκκίνηση σε αυτή τη ζωή. 

Κάποιος να μου πει ποιο είναι το μυστικό που θα μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο χωρίς μεταρρυθμίσεις, που είναι ο όρος για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ και εν τέλει αύξηση των φορολογικών εσόδων για την κάλυψη των δαπανών. 36% είναι μόνο οι συντάξεις (χωρίς τους τόκους).

Επενδύσεις

ΑΕΠ: Ελλάδα σε σχέση με τον κόσμο
Διαχρονική μείωση επενδύσεων

Πληθωρισμός - προσαρμογή κυβερνήσεων Μητσοτάκη - Σημίτη
Για δες "ζημιά" οι νεοφιλελεύθεροι, ε;... 

Πληθωρισμός μετά το Ευρώ

Πληθωρισμός: Γερμανία Vs PIΙGS
  
Ανεργία: Γερμανία Vs PIΙGS 

ΑΕΠ: Γερμανία Vs PIΙGS
Της Ελλάδας είναι -7% (2012) και μπορεί να κλείσει στο -8,5% (2012)  

Δαπάνες  

Χρέος 

Πλεονάσματα (Γερμανία) και Ελλείμματα (PIΙGS) σε χρήμα

Πλεονάσματα (Γερμανία) και Ελλείμματα (PIΙGS) σε ποσοστό %
ΥΓ: κάποιος να μας γλιτώσει από την σαχλαμάρα των εκκολαπτόμενων... Αναφέρομαι στους "μεταρρυθμιστές" της ΔΑΠ, που επιδόθηκαν σε αφισορύπανση στο ΕΚΠΑ με το αίτημα "Μεταρρύθμιση Τώρα"... Έλεος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate