31.3.13

Ελλάδα, όπως Κύπρος; #Cyprus #EU

Σε συνέχεια του προηγούμενου ποστ, αναρτώ το σχόλιο του Γιώργου Προκοπάκη στη Μεταρυθμιστική Αριστερά με επισυναπτόμενο αυτό το άρθρο της Euro2Day:


_______________


Δημοσίου συμφέροντος saga... continued

Σε λένε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έχεις 50 δισ να ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες. Θεοί και δαίμονες στην Ελλάδα σκίζονται να καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση. Η τακτική πολύ απλή: φτάνεις την ιστορία στο "Αμήν" και ενώπιον της επικείμενης καταστροφής σου φέρνουν πακέτο τη λύση: απλή και σοφή - φορτώνονται τα πάντα στους φορολογουμένους και οι ιδιώτες τραπεζίτες, μαζί με την κρατική τραπεζική είναι καβάλλα πάνω στα ερείπια. Μαζί τους η ελίτ των θαλασσοδανείων, του στημμένου παιγνιδιού. Όλα ωραία και καλά!

Σούχει σκάσει και μια Κύπρος την οποία πρέπει να πληρώσεις. Σκασίλα σου ως ΤΧΣ, δεν είναι δικά σου τα λεφτά άλλως τε - άλλοι φορτώνονται τα χρέη. Έχεις και τα ματζούνια με τις εθελούσιες εξόδους. Οι τραπεζίτες, η ΟΤΟΕ, τα κόμματα της ΟΤΟΕ σου λένε: βάλε τους φορολογούμενους να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αστρονομικές αποζημιώσεις. Σούχουν φέρει τα μπουμπούκια: τη νέα Proton που εκκαθαρίσθηκε, αλλά αναγνώρισαν ως καλά δάνεια τον κοπανιστό αέρα - πρέπει να τα σκάσεις ξανά. Σούφεραν την ΑΤΕ που όσο περνάει ο καιρός βγαίνει πως τα καλά δάνεια που πήρε ο Σάλλας, για να είναι είναι "καλά" θέλουν καμιά πεντακοσάρα ακόμη (εις εκατομμύρια).

Είχες φυλάξει - υποτίθεται - ένα μαξιλαράκι κάμποσων δισ για έχεις θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα. Θωρακισμένο είναι, δεν το συζητάμε. Το καπάκι του ρεξερβουάρ είναι ανοικτό και σου ρίχνουν ζάχαρη. Λίγη ζάχαρη από δω, λίγη από κει, πάει το μαξιλαράκι! Τώρα τι κάνεις;

Λες στην τρόικα πώς έχουν τα πράγματα. Κι αυτή κάτι πρέπει να κάνει. Όπως μάθαμε πολύ καλά από την Κύπρο, οι μπαρμπέρηδες όση φαντασία και να έχουν, όσα κόλπα και να επιστρατεύουν, κάποτε επιστρέφουν στα βασικά. Η σειρά: μέτοχοι, ομολογιούχοι, ανασφάλιστες καταθέσεις, ασφαλισμένες καταθέσεις. Το κοιτάς από δω, το κοιτάς από κει, η λύση είναι μπροστά σου: ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και της Εθνικής. Ας μη ξεχνάμε, οι δύο υπό συγχώνευση τράπεζες δεν κούνησαν ούτε δαχτυλάκι για να μειώσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Οι κοπτόμενοι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, μήπως μπορούν να πουν τι σημαίνει "ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση" με στόχο να μειωθούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες; Ξέρουν, ξέρουν! Θα κάνουν αυτό που άρχισαν ήδη: "η τρόικα ήξερε από τον Σεπτέμβριο το μέγεθος της νέας τράπεζας, ξαφνικά αιτήματα από σαδισμό του Τόμσεν και τέτοια". Ποντάρουν στα παραπάνω λεφτά των μηχανισμών. Μα αυτά θα είναι χρέος! Τι τους νοιάζει; Το χρέος το στέλνουν στα κορόιδα. Αν δεν τους βγει το ποντάρισμα και οι μηχανισμοί στήριξης δεν στέρξουν γιατί δεν θα θέλουν να φορτώσουν χρέη σ' αυτούς που δεν αντέχουν να πληρώσουν τους φόρους τους - δεν θέλουν να χάσουν και τα λεφτά των δικών τους φορολογουμένων - τι θα γίνει αγόρια και κορίτσια;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate