23.3.13

Προκοπάκης: "Σχετικά με την τσιπροκαμμενειάδα"


Η επισημοποίηση της προσέγγισης Τσίπρα-Καμμένου είναι μια κίνηση η οποία εκ πρώτης όψεως δίνει ευκαιρίες στον "χώρο". Επίθεση ανηλεής! Σωστά!

Βάζει όμως φοβερή πίεση στο "χώρο". Πίεση να ξεκαθαρίσει πολιτικές. Η κίνηση δίνει πλειοψηφική δυναμική στη συμμαχία. ΠαλαιοΠΑΣΟΚοι είναι ένθεν και ένθεν. Ακροδεξιοί είναι ένθεν και ένθεν. Δεν είναι αυτονόητο πως θα απελευθερωθούν δυνάμεις και μάλιστα "ενδιαφέροντος" του ευρωπαϊκού τόξου.

Η πίεση έχει να κάνει με τις πολιτικές. Οι μνημονιακά αντιμνημονιακή στάση πολιτικών της από δω μεριάς, τα εθνολαϊκά της από δω μεριάς, τα τιμωρητικά και εθνικοϋπερήφανα, δεν συνιστούν πολιτική. Οι τσιπροκαμμένοι έχουν το πρωτότυπο.

Η πολιτική μουγκαμάρα του ΠΑΣΟΚ επί τέσσερις ημέρες τι μήνυμα στέλνει στους πολίτες; Πολύ περισσότερο όταν η μουγκαμάρα κόβεται με τη διάγνωση της τιμωρητικής στάσης του Eurogroup. 

Η Πολιτική μουγκαμάρα της ΔΗΜΑΡ επί τρεις ημέρες τι μήνυμα στέλνει στους πολίτες; Κόπηκε με μια καλή ανακοίνωση τη Δευτέρα. Η συνέχεια όμως είναι σαστιμάρα και νερόβραστα για ευρωπαϊκές αλληλεγγύες.

Τα εθνολαϊκά χαρακτηριστικά της τριπροκαμμενειάδας επενδύουν στο ελληνικό έθνος, το ανάδελφον, οριζόμενο από τους Έλληνες και Κύπριους, και το οποίο υφίσταται επίθεση από τους Γερμανούς νεοφιλελεύθερους. 
Η από δω μεριά, εάν δεν τοποθετηθεί απέναντι σ' αυτό το πλαίσιο, θα έχει πρόβλημα πολύ μεγάλο απέναντι στον καλπάζοντα εθνολαϊκισμό. Η πάγια θέση "η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρίσταται" σε κάποιες εποχές ήταν εύκολη διέξοδος. Σήμερα όμως; Τίθεται ζήτημα τόσο του "τι αποφασίζει η Κύπρος" όσο και του "πώς συμπαρίσταται η Ελλάς". 
Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει και το ζήτημα της de facto τοποθέτησης του κατά τσιπροκαμμένους ελληνικού έθνους απέναντι στην κοσμοπολίτισσα ΕΕ. 

Λόγω της απουσίας πειστικής πολιτικής θέσης από την από δω μεριά, για να μην πω για καθαρά φλέρτ με τον εθνολαϊκισμό, φοβάμαι πως η ευκαιρία που δίδεται από την τσιπροκαμμενειάδα μπορεί να αποδειχθεί χαμένη. 

Δεν μπορεί να μας πάει μακριά το ζήτημα της αισθητικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate