28.1.10

Σε αγώνα του μποξ, σε ενόχλησε το σκισμένο φρύδι;

ή “Η Αγγλία χρεοκόπησε και το ξέρει”


Βγήκε ο Ρουμπινί και είπε ότι “η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν το ξέρει”. Ε και; Η Ιαπωνία τι έχει κάνει με 300% δανεισμό; Η Αμερική; Η Ισπανία - που είναι και η πραγματική ωρολογιακή βόμβα για το Ευρώ; Η χρεοκοπία είναι πολύ σχετική έννοια πια...


Η Αγγλία, στην προσπάθεια της να διασωθεί η ίδια, εγκατέλειψε τα προτζεκτάκια της στην αλλοδαπή, αυτά της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας οδηγώντας αμφότερες χώρες στην δεινή τους σημερινή θέση. Η Γηραιά Αλβιών, ανέκαθεν έπαιζε διπλά παιχνίδια, με κύριο αυτό του νομίσματος της: ούσα στην ΕΕ, στοιχημάτιζε στο δολάριο. Μαγκιά. Μόνο που δεν είχε πραγματικό plan B.

To plan B έλεγε ότι αν φτάσει να έχει πρόβλημα το $, ο σώζων εαυτόν σωθείτω, όπως κάποτε οι πειρατές στην ανοιχτή θάλασσα. Καλό σχέδιο, αν πιστεύεις ότι είσαι καλός πειρατής. Σίγουρα πάντως το City του Λονδίνου ήταν ένα καλό σκαρί, για τέτοιες κόντρες. Η κόντρα του City με τους Major και Lamont το 92 αυτό έδειξε (βλ. Black Wednesday - GBP withdraws from the ERM).


Αυτό το “σκαρί” έχει στρέψει τα κανόνια του, μεταξύ αυτών και οι Financial Times, προς την Ελλάδα. Λογικό και αυτονόητο. Είμαστε το εύκολο θύμα. Ο όρος PIGGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain) είναι γνωστός εδώ και ένα χρόνο. Η ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης και η υπερχρέωση της οικονομίας, επίσης γνωστή. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι το πιο ενδιαφέρον και δυστυχώς δεν το αγγίζει κανείς.


Ο Ρουμπινί, είπε μεταξύ άλλων ότι η πραγματική απειλή για το Ευρώ είναι η Ισπανία. Ο λόγος απλός: το μέγεθος της οικονομίας της σε σχέση με αυτό της Ψωροκώσταινας. Γιατί δεν την αγγίζει κανείς λοιπόν; Οι Ευρωπαίοι δεν την αγγίζουν, γιατί θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία (βλ. το ενιαίο νόμισμα). Οι δε Άγγλοι έχουν τοποθετήσει στην εξοχική κατοικία της Ισπανίας (και της Πορτογαλίας) δισεκατομμύρια λιρών. Αν πάθει κάτι αυτό το sector, θα πάνε πλέον άπατοι. Και το ξέρουν. Οι υπηρεσίες της Ιρλανδίας (services) ήταν ανέκδοτο μπροστά στην κτηματική αγορά της Ισπανίας.


Βαράτε λοιπόν βιολιτζήδες αγύρτικο σκοπό, με την σιωπηλή συναίνεση της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Γιατί είμαστε μόνοι μας στην βρομοδουλειά που έχετε στήσει και το ξέρουμε.


(δημοσιεύτηκε στην smartpost.gr)


edit

Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει περαιτέρω για τις Αγγλικές τοποθετήσεις στην Ιβηρική Χερσόνησο μπορεί να βρει μία ποικιλία εδώ.


Μερικά παραδείγματα:

Ω του θαύματος:

Γαλλία-Γερμανία έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα υπό όρους, γράφει η Le Monde

Κανονικό μποξ...



Το άρθρο συνεχίζεται μόνο του:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate