21.1.10

"Ο καθένας την δουλειά του"


Η πρόσβαση στην πληροφορία δεν μπορεί να πληρώνεται.
Ακόμα κι αν το τίμημα είναι αυτό μίας ημερησίας εφημερίδας.

Ομοίως δεν νοείται η πρόσβαση στην πληροφορία να είναι με τους όρους του κάθε σφουγγοκωλάριου (ιδιωτικού, αντιπολιτευτικού, φιλοκυβερνητικού ή άλλου).
Αυτό αποτελεί στρέβλωση του ρόλου της δημοσιογραφίας, εφόσον μπερδεύεται το γεγονός, η ερμηνεία (σχόλιο) και το ρεπορτάζ.

Η πρόσβαση στην πληροφορία πρέπει να είναι απρόσκοπτη για όποιον την επιθυμεί. Οι κυβερνητικές προθέσεις, δεν αποτελούν εξαίρεση, και ως τέτοιες, δεν μπορούν να κοινοποιούνται σε κλειστό κύκλο έμμισθων ερμηνευτών.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες περί διαφάνειας και συμμετοχικής δημοκρατίας επιβάλλουν αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας της κυβέρνησης με τους πολίτες. Ειδικά τώρα, που οι εφημερίδες προτίθενται να γίνουν συνδρομητικές και στο διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο που όσο πάει και κλείνει, αντί να ανοίγει.

Ο πραγματικός ρόλος του δημοσιογράφου είναι το ρεπορτάζ και η (σε βάθος) μελέτη των γεγονότων, όπως και η ερμηνεία (σχόλιο) που ενδεχομένως ακολουθεί. Η αρχική είδηση όμως είναι κτήμα όλων μας - άνευ ερμηνείας.

Τα εργαλεία για να καταστεί αυτό εφικτό υπάρχουν και χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από το κυβερνητικό κόμμα κατά την δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, όπου χρειάστηκε να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα συστήματα.

Η σημερινή υπαναχώρηση είναι απογοητευτική, και ελπίζω προσωρινή. Έγινε μία πρώτη μεμονωμένη κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετή.

"Ο καθένας την δουλειά του" επαναλαμβάνει συχνά ο Πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια. Να το δούμε λοιπόν! Θα βοηθήσει και τους δημοσιογράφους να αφοσιωθούν στο πραγματικό τους λειτούργημα, αντί να κρέμονται από τα τηλέφωνα της "άτυπης ενημέρωσης".

Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί έτσι, να αναστηθεί το ρεπορτάζ και ο σχολιασμός, επαναφέροντας τα πάλι στο κέντρο της δημοσιογραφίας, αντί του περιθωρίου που βρίσκονται σήμερα, μαζί με τους λίγους και σκληρά μαχόμενους του είδους.


Σημείωση:
Ένα πολύ καλό άρθρο, ενός των μαχόμενων
Τα επόμενα σχέδια σταθερότητας, του Πασχου Μανδραβέλη


edit
Απόσπασμα από το "Στοίχημα της Λογικής" του Πάσχου Μανδραβέλη
"Η δημοσιογραφία –που έχει καθήκον να ελέγχει την αλήθεια ή την αναλήθεια των ισχυρισμών που διατυπώνονται επίσημα– έμεινε στο βαθύ της ύπνο. Χειρότερα: φτιάχνει παράθυρα επί του φανταστικού. Οι διαξιφισμοί στην τηλεόραση γίνονται και με βάση τα λάθος στοιχεία Σαμαρά."

edit 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate