9.1.10

Βραδυνές εργασίες



Για να μην πάμε πολύ πίσω, στις προεκλογικές δεσμεύσεις...


"Για την ακίνητη περιουσία, έχουμε δεσμευτεί στην εφαρμογή, από το 2010, της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο και την αποτελεσματική φορολόγηση των off-shore ακινήτων.
Δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου, Δεκέμβριος 2009


7. Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

8. Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.
(από την διαβούλευση για την φορολογική μεταρρύθμιση)


Πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω πως αυτή η τροπολογία σχετίζεται με τις εν κρυπτώ καταθέσεις τροπολογιών του Καραμανλή για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τις προσλήψεις, ή το τηλεοπτικό κανάλι του κ.Αλαφούζου.


Η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε, εφόσον η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ήταν προεκλογική δέσμευση, ενώ είναι μέρος της ανοιχτής διαβούλευσης που γίνεται για την φορολογική μεταρρύθμιση. 
Η κατάθεση της τροπολογίας εξασφαλίζει την συνταγματικότητα της τελικής ρύθμισης που θα ψηφιστεί τον Μάρτιο. Δεν είναι τελική απόφαση, αλλά διασφαλίζει ότι θα εφαρμοστεί, χωρίς προσφυγές και καθυστερήσεις.


Οι ίδιοι άνθρωποι που κράζουν για τις καθυστερήσεις που προκαλεί η διαδικασία της διαβούλευσης στην ψήφιση του φορολογικού, ενοχλήθηκαν από μία τροπολογία που διασφαλίζει την άμεση εφαρμογή του.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι απλά δεν θέλουν την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Τα περί "προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων" είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, εφόσον οι πραγματικά θιγόμενοι θα είναι οι έχοντες ακίνητα αξίας εκατομμυρίων Ευρώ. 
Με τον νόμο του Αλογοσκούφη, η γονική παροχή ακίνητης  περιουσίας 10 εκ. € έφερε τέλη ύψους 100.000€. Με το νέο νόμο, τα τέλη μπορεί να φτάσουν και το 1 εκ. €. Αυτό είναι το διακύβευμα, και οι διαφωνούντες ως προς αυτό χρησιμοποίησαν την ώρα κατάθεσης της τροπολογίας, για τα δημαγωγικά τους παιχνίδια.


Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα, και δεν είναι τελική απόφαση, αλλά διαδικαστική διασφάλιση της άμεσης εφαρμογής μίας προεκλογικής δέσμευσης. Μίας δέσμευσης που κρίθηκε μαζί με τις υπόλοιπες στις πρόσφατες εκλογές.


Υ.Γ.: οι κληρονομιές ΔΕΝ περιέχονται σε αυτή την τροπολογία, παρά τα ψευδή δημοσιεύματα. Υποθέτω ότι δεν υπήρχε πρόθεση στην μετάδοση και αυτής της ψευδούς είδησης, ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Translate